начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Нужен ли е НОВ ГПК или е по-добре да се промени действащия?!

Дискусии и предложения по проекти за закони

Нужен ли е НОВ ГПК или е по-добре да се промени действащия?!

ДА
23
38%
НЕ
38
62%

Общо гласове : 61

Мнениеот mitko6 » 03 Сеп 2007, 22:34

enigma написа:в края на краищата, целият е мое творение

След дълги терзания enigma си призна! :D :D :D :D :P :P :P :P Това прилича на рецензирането от Йосариан от "Параграф 22" :D на военната поща! Така че извлякохме есенцията от култовото изказване на enigma - "в края на краищата"! Дори не му викам и "юридически прочит" на изявление" :wink: :P
mitko6
Потребител

Мнениеот enigma » 04 Сеп 2007, 10:30

Далече сте момчета, далече сте :lol: , това сериозно ви го казвам.

Освен това лична информация от мен няма да измъкнете по една проста причина - всяка лична информация, предоставена в този форум, се използва обикновено по най-просташки и често доста низък начин в споровете, без при това да се познава реално човека, или предпоставките при които си е написал поста - това съм го наблюдавал и не съм мазохист. Или най-откровено се избиват комплекси зад маската на анонимността

Ето вижте се и вие сега как спекулирате, без някой и една дума да е разменил с мен на живо за това какво съм и какво представлявам, или да е работил нещо с мен и да ми знае професионалния път. Добре, че спазвате добрия тон, та ми е горе-долу забавно да наблюдавам как се гради "легенда".
Последна промяна enigma на 04 Сеп 2007, 10:43, променена общо 1 път
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 04 Сеп 2007, 10:43

Ако, Балуев - понеже по някаква причина му имам относително доверие - си постави въпросите на личен мейл, бих му отговорил, макар, че може да не са отговорите, които си е намислил, че ще получи, но иначе не виждам смисъл поради горенаписаното.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот gudio » 04 Сеп 2007, 11:21

enigma написа:Освен това лична информация от мен няма да измъкнете по една проста причина...
Ето вижте се и вие сега как спекулирате, без някой и една дума да е разменил с мен на живо за това какво съм и какво представлявам, или да е работил нещо с мен и да ми знае професионалния път. Добре, че спазвате добрия тон, та ми е горе-долу забавно да наблюдавам как се гради "легенда".

Не забравяй, че в един момент преди години анонимността ти тук практически отпадна :wink: , а колкото и да е "оборима презумпция" - някои от нас все още четат правна литература, така че имаме известни наблюдения. :lol: Аз лично не ти "вменявам" зулумите на новия ГПК, горното беше майтап, но пък и ти недей да се правиш, както казват руснаците на "совсем ни при чем" :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот enigma » 04 Сеп 2007, 12:06

Помня, затова казах, че ти имам доверие - не го използваш по нечестен начин.

Но и не ща всеки случаен, минал-неминал покрай правото, да се вихри по името ми.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 04 Сеп 2007, 12:07

8) enigma, enigma ...имаш късмета, че попадна на добронамерените "заядливци" във форума :lol: :lol: :lol:

Поздрави и душевен покой! :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот enigma » 04 Сеп 2007, 12:52

А, извинявам се, то било "избираш", не "разбираш" :oops: .
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 04 Сеп 2007, 13:02

Между другото, именно тази липса на "да избираш", е сред причините, които са ме отблъсквали винаги от всякакви конкурси за съдебната система.

А интересно, какво ли е да си съдия във ВКС и цял живот - трудови спорове - добре, че ви махнаха специализацията, макар, че това значи, че тези съдии ще плъзнат по търговски и граждански дела.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 04 Сеп 2007, 13:08

enigma написа:Между другото, именно тази липса на "да избираш", е сред причините, които са ме отблъсквали винаги от всякакви конкурси за съдебната система.

А интересно, какво ли е да си съдия във ВКС и цял живот - трудови спорове - добре, че ви махнаха специализацията, макар, че това значи, че тези съдии ще плъзнат по търговски и граждански дела.

:roll: Как разбра, че е "махната" специализацията!?!? :wink:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот enigma » 04 Сеп 2007, 13:11

Така ми казаха съдии от тях. Беше още юни или юли. Имам предвид - не наказателни - граждански, а вътре в гражданските.

Милена може да ни осветли.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот mitko6 » 05 Сеп 2007, 09:21

enigma отново ни показа, че може да говори за неща, които много малко разбира, щом си е въобразил, че трудовото право е твърде елементарно и подценява тези съдии. Явно никога не се е занимавал с него (практически) и не познава практиката на ВКС, която понякога е твърде странна, наистина. И аз преди години, когато не се бях занимавал с трудово право, го подценявах, но сега - мога да кажа, че има такива невероятни казуси, пред които търговските спорове бледнеят. А на практика търговските спорове са много по-лесно решими, тъй като, за да се облекчи търговския оборот, са създадени много простички правила - напр. уредената в чл. 301 ТЗ необорима презумпция. Така че отново се връщаме към "избиването на комплекси", а именно аз като виден, респ. "видян", за enigma,"комплексар" не се изказвам по въпроси, от които нищо не разбирам. А от трудово право, убедихме се всички, че enigma не разбира (поне в практическата му част) :D :wink:, инак не би се изказвал така неласкаво за съдиите, занимаващи се с трудово право.
А по отношение на това, че при премахване на специализацията във ВКС, ще се дистигне до неудачни резултати, enigma е прав. Наистина, след 10 години трудоваци да разглеждаш вещни спорове си е голямо интелектуално усилие. Но не бих казал за облигационни и търговски спорове.
enigma е прав и в друго (виж колко съм правдив и оценявам твоите попадения :D ) - не е виновен за новия ГПК, все пак не е "законодател". Ето - законодателят е виновникът, никой от работната група. :wink:
mitko6
Потребител

Мнениеот enigma » 05 Сеп 2007, 10:59

Митко, аз поне не познавам съдия , който е щастлив, че гледа само трудови спорове.

И никога съм нямал претенции да съм специалист по трудово право - къде пък го измисли това!? Явявал съм се и даже с успех - така, че поне една част от тези спорове го познавам добре - но не са ми по сърце и толкова.

Пак четеш каквото си искаш и разбираш, каквото желаеш. И просто ставате смешни с тези комплекси, защото просто нямам такива професионално - достатъчно реализиран се чувствам.

Явно обаче при тебе са проблемите, щом считаш един сложен търговски спор за по-прост от един сложен трудов. Хайде бъди сериозен.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 05 Сеп 2007, 11:06

Апропо,

Ми-лена,

виж къде е сложено производство по издаване на изпълнителен лист в новия ГПК - изпълнително производство - първа стъпка от него - чл. 405 - така, че законодателят (като почнеш от ВКС съдииите, които са били в работната група) е решил еднозначно нашия спор. :lol: и по този формален белег.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот gudio » 05 Сеп 2007, 11:18

enigma написа:Апропо,

Ми-лена,

виж къде е сложено производство по издаване на изпълнителен лист в новия ГПК - изпълнително производство - първа стъпка от него - чл. 405 - така, че законодателят (като почнеш от ВКС съдииите, които са били в работната група) е решил еднозначно нашия спор. :lol: и по този формален белег.

:lol: :lol: Не-е-е... ТИ си го сложил там !!! :wink: А мястото в един нормативен акт, както знаем, далеч не е сериозен признак за това къде в системата на процеса или правото изобщо се намира дадено производство или дори "институт" (пр. - доказателствата и различната им уредба в различни страни - в материалния или в проц. закон).
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 05 Сеп 2007, 11:23

mitko6 написа:...enigma е прав и в друго (виж колко съм правдив и оценявам твоите попадения :D ) - не е виновен за новия ГПК, все пак не е "законодател". Ето - законодателят е виновникът, никой от работната група. :wink:
.
:wink: Ружа Иванова, която, както повечето от вас знаят, е един от най-дългогодишните преподаватели по гр. процес, навремето разказваше, как като младо асистентче подтичвала един ден покрай крачещия с огромни крачки (бил дълъг като върлина) акад. Любен Василев и нещо му обяснявала: "ами, той, проф. Василев, законодателят нали така е предвидил, защото..." А Василев спрял, изгледал я и й казал: "А знаете ли кой е законодателят ? АЗ съм, колежке, АЗ съм ЗАКОНОДАТЕЛЯТ !"
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот enigma » 05 Сеп 2007, 11:47

Балуев - за това казах - "и по този формален признак" - правя все пак разлика :wink: . А на Милена това и беше един основен аргумент.

И "не съм го сложил" аз - така си стои в проекта на групата на Стамболиев, който, мисля, още стои на сайта на НС.
Последна промяна enigma на 05 Сеп 2007, 11:56, променена общо 1 път
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 05 Сеп 2007, 11:54

А, това е по мой личен спомен - Киньо Лазаров ни води семинар как се пишат научни трудове и закони и се отлесва в спомени:

"Пишете това, в което сте вътрешно убедени колеги, защото никога не се знае какво ще излезе - аз като писах ЗАП и после като го четох - чак след 20 години разбрах колко по дълбок смисъл съм влагал в някои текстове, за който дори и не съм предполагал"

:lol:
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот mi_lena » 08 Сеп 2007, 12:05

enigma написа:Балуев - за това казах - "и по този формален признак" - правя все пак разлика :wink: . А на Милена това и беше един основен аргумент.

Започна да ми писва, наистина.
Бихте ли посочили, къде съм се позовала на систематично тълкуване респ. на т.нар от Вас "формален признак"
Надявам се, че поне в научните си упражнения опонирате на действителни изказвания, а не ги съчинявате с цел изпъкване красотата на аргументите Ви.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот mitko6 » 09 Сеп 2007, 00:59

Тази тема бе тотално изопачена и се превърна в раздумка, крайна неприятно - след като и тук аргументите се профанизираха до степен да се сипят обвиняния за изтъкване на комплексарщина, не виждам нищо по-добро да се прекрати дискусията. За жалост, защото има твръде невероятни небивалици в този ГПК. А това е същественота, а не дали enigma се гневи или не! Кой го интересува дали enigma е бил в "работната група", важното е, че ни очаква хаос! enigma, не превръщай огромната тема за проблема на новия ГПК в твоя битка на живота! Опитай се да застанеш отстрани и помисли върху проблема - новия ГПК!
mitko6
Потребител

Мнениеот enigma » 10 Сеп 2007, 09:59

Ами Ми_лена - и на мен ми писва от безпринципната ти позиция - прочети си постовете и си виж аргументацията.

Мите - ами то ти само с това се занимаваш, и след като нямаш, какво да кажеш, защо изобщо ти трябваше да се обаждаш.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти