начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Промяна статута на земя?

Казуси за недвижими имоти

Промяна статута на земя?

Мнениеот platina » 02 Сеп 2007, 15:56

Здравейте всички...
имам следната проблемна ситуация - собственост на семейството ми е училищна лавка във Столичен техникум. При първоначалното подписване на договора преди 15 години е записано, че постройката е временна...а тя е със бетонови основи и със железобетонна конструкция /ако това има някакво значение/.
Имахме разрешително от общината за построяването, което според тогавашния закон се изразява в подписа и печата на Главния Архитект на общината.
Преди две години се оказа, че лавката е построена върху ЗЕЛЕНА ПЛОЩ и обекта не съществува в документацията на кадастъра на гр. София.
Ходила съм при почти всички адвокати и интитуции и всички вдигат рамене и казват, че е загубена кауза...
Въпроса ми е - има ли някой идея как може да се промени статута за земята от зелена площ в стопанска или както там се нарича, тъй като то от 15 години не е зелена площ и се използва за търговска дейност...
Да не проусна да добавя, че земята е Държавна собственост, за която плащам наем на Техникума и не може ??? да се придобие по давност с констативен протокол за владеене на вещи над 10 години...
platina
Младши потребител

Re: Промяна статута на земя?

Мнениеот platina » 02 Сеп 2007, 19:33

КАУЗА ПЕРДУТА ... и според мене !

Става въпрос за ВРЕМЕНЕН обект ...
(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) По решение на областния управител
или на общинския съвет, взето в 6-месечен срок от влизане в сила на този закон,
могат да се допуснат процедури за изменение на действащ подробен устройствен
план с цел временни строежи по ал. 1 да получат траен устройствен статут в
съществуващите им размери и вид. След установяване на траен устройствен статут
на собствениците на съществуващите строежи се учредява право на строеж при
условията и по реда на Закона за държавната собственост и Закона за общинската
собственост.

Въпросният закон е влязъл в сила от 31.03.01г, тоест след този период не може да се действа по тази насока за промяна статута на въпросния обект...правилно ли го разбирам...?
Няма ли начин да се промени статута от временен в постоянен...?
Ако се свържа с архитектурна фирма, която да издаде експертно становище, че постройката не е временна това би ли променило нещо в очите на общината?
Благодаря предварително
platina
Младши потребител

Назад към Имотни казуси