начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Интересен казус при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Интересен казус при напускане

Мнениеот Filip » 31 Авг 2007, 11:19

Здравейте,
наистина имам спешна нужда от помощ. Занчи работя в една фирама. Като постъпвах шефа ми даде един празен образец на трудовия договор да се запозная с него. Изглеждаше съвсем наред. След няколко дни вече попълнен ме извика да го подпиша. Тогава някой му звънна по телефона и аз да не му преча само го подписах, без да го чета. Нали преди това го бях чел. Сега искам да напусна и си намерих договора и викам да го прочета пак. И какво да видя. Там има една точка, която преди я нямаше и са ме прецакали. Та там пише, че ще ми се проведе курс за обучение във фирмата, цитирайки се като основание член 234 от кодекса на труда и аз се обвързвам да работя 3 години във фирмата. Ако напусна по-рано дължа неустойка от 10000лева. Пише също, че неустойка не се дълже само ако се прекрати трудовия договор по взаимно съгласие.
И така, с една дума ако шефа благоволи само тогава може да ме пусне. Един вид изнудване. А на практика такъв курс не ми провеждан. Също така не пище нито кой и от кога до кога ще проведе курса.
Моля ви, дайте някаква идея как да се измъкна от тази фирма.
Filip
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 31 Авг 2007, 11:36

Здравейте,

Ако фактите са такива, каквито ги излагате, няма от какво да се притеснявате. В конкретния случай относно прекратяването на договора е от значение вида на трудовия договор, за да знаете как дао го прекратите. В него трябва да е посочен срока на предизвестие.

От друга страна, за да си запазите добрите отношения / ако това все още е възможно / опитайте да прекратите договора си по взаимно съгласие. Посочете някоя лична или семейна причина, която неотложно налага отсъствие и то продължително време.

В случай, че не постигнете такова съгласие, си подавайте преизвестие. Ако работодателят Ви " заплаши " с това, че ще Ви съди за неустойка и със съд, то тогава му отговорете, че има закони и съдът ще реши кой е прав. Независимо от това, ще Ви се наложи да потърсите компетентна правна помощ на адвокат практикуващ в тази сфера. Ако посочеите от кой град сте, с колегите от форуми бихме при препоръчали специалист в тази област.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Filip » 31 Авг 2007, 11:44

От София съм. В трудовия договор пише, че предизвестието е 30 дена. Понеже курс за квалификация напрактика не ми е провеждан, мисля си дали един такъв курс не би трябвало да завърши с някакъв документ, че съм придобил дадената квалификация и то от някаква оторизирана институция. Т.е. примерно един заварчкик като завърши курса придобива квалификация заварчик еди кой си там разряд. Все пак нали утре той ще заварява нещо по дадена сграда и тя може да пане ако той не я направи както трябва. Т.е. той трябва да има документ за това, издаден от някаква организация. Прав ли съм или бъркам?
Filip
Нов потребител

Мнениеот bonbonche » 31 Авг 2007, 12:38

според мен е много важно как е форулировката в трудовия договор относно това обвързване с 3 г. срок, обещетението в размер на 10000лв. и обучението. Но на пръв прочит - няма обучение- няма задължение за 3г. труд във въпросната фирма, респ. няма и обезщетение.
П.П. Повече подробности- по-ясен отговор би могло да се даде.Споделям мнението на монтескьо, но човека явно се притеснява за тези 3г. и тези 10000 лева
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 31 Авг 2007, 12:39

Здравейте,

Препоръчвам Ви колегата Светослав Тончев. Можете да се свържете с него чрез телефон - 0898/246 - 327; 02 8513017 или чрез интернет -
stontschev@abv.bg.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот seller » 25 Авг 2008, 19:51

здравйте аз имам същия проблем. Какво ще стане при следната ситуация. Не отивам на работа 2 дена уволняват ме дисциплинарно, което ще значи че трябва да се плати срока за предизвестие в размер на 3 минимални работни заплати. В този случаи дали ще отпадне тази ужасна и нереална такса за обучение? А от друга страна дали има съдия който ще отсъди служител които е изкарал от фирмата 3000 лв. да плати 10 000лв?
seller
Нов потребител

Мнениеот antri » 26 Авг 2008, 10:43

Без да стряскам тука пишещите, ноо.. Имам приятел, който вече няколко години изплаща такова обезщетение.. :evil: Наистина, при него имаше обучение, при това на доста високо ниво, но все пак беше доста прецакан..
В договора отбелязано ли е КОГА трябва да бъде проведено това обучение? Ако работиш от два месеца, примерно, може и още да не е проведено.. Лошото е, че наистина могат да си те осъдят да платиш..
Колкото до дисциплинарното уволнение - НЕ СА ДЛЪЖНИ да предприемата тази мярка.. Така че няма гаранция, че е вариант за измъкване..
antri
Потребител

Мнениеот dask » 26 Авг 2008, 11:40

Аз пък Ви препоръчвам адв. Йордан Апостолов. Многократно ми е помагал в сходни проблеми, свързани с неустойки по трудови правоотношения и освен това от доста години е консултат на синдикатите.
Можете да се свържете с него на 0889/967 151 , 02/40 10 415
dask
Потребител

Назад към Трудово право