- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
срокът на изпитание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
срокът на изпитание
през септември м.г. спечелих чрез конкурс работа за свободномясто като детски учител. договорът миео чл.70 в полза на рабтодателя за 1година срок на изпитание. На 15.09.2007 договорът изтича и ми бе съобщено че назначават друг човек на мястото за което бях одобрена с конкурс. защо симисля че има нещо нередно. представих се доста доре през този период.човекът когото назначават не е участвал в конкурса за мястото.освен това не видях в закона повече от 6 месеца срок на изпитание. странното е и че "заведението" не дава екземпляр от трудовите договори. възможно ли е всичко това?
- dessysg
- Нов потребител
Уважаема госпожо/госпожице,
аз по принцип се занимавам с други правни проблеми, но преди да стана адвокат, бях юрисконсулт при некоректен работодател, когото осъдих и имам известен опит "на свой гръб".
Максималният изпитателен срок е 6 месеца, които настина се броят от сключването на трудовия договор. Ако нямате екземпляр от него е възможно да не е попълнена датата на сключване. Но, от друга страна, има и регистрация на ТД в НАП /НОИ/ сигурно има документи за участието ви в конкурса и т.н.
Ако се окаже /докаже/, че сте почнали работа на 15.09.06 г., то по закон трудовият ви договор се е превърнал в безсрочен и не може току така да се прекрати.
Осъзнавам, че сведенията от форума не са панацея, но се обърнете към колега от вашия район. Каквото и да се пише по форумите, едва ли има адвокат, който за трудово дело "да ви съдере кожата".
Тъй като майка ми е детска учителка, , аз с удоволствие бих Ви помогнал да защитите правата си. Понеже е неетично според мен, а и законът ни забранява да привличаме клиенти по търговски способи, ако сте от София или оклностите и желаете да прибегнете до моята помощ /пак повтарям: основно се занимавам с вещно право - имоти, ЗУТ, нотариални актове и проблеми с тях, наследства, завещания и граждаски процес - доказателства, документи, тяхното оспорване, достоверна дата и т.н., но съм бил служител и съм водил трудово дело като страна/, моля пишете на лични съобщения или изразете воля във форума аз да ви дам мойте "корднати".
PS може би ще съм пристрастен към проблема, защото неизбежно ще вложа емоция в решаването му.
аз по принцип се занимавам с други правни проблеми, но преди да стана адвокат, бях юрисконсулт при некоректен работодател, когото осъдих и имам известен опит "на свой гръб".
Максималният изпитателен срок е 6 месеца, които настина се броят от сключването на трудовия договор. Ако нямате екземпляр от него е възможно да не е попълнена датата на сключване. Но, от друга страна, има и регистрация на ТД в НАП /НОИ/ сигурно има документи за участието ви в конкурса и т.н.
Ако се окаже /докаже/, че сте почнали работа на 15.09.06 г., то по закон трудовият ви договор се е превърнал в безсрочен и не може току така да се прекрати.
Осъзнавам, че сведенията от форума не са панацея, но се обърнете към колега от вашия район. Каквото и да се пише по форумите, едва ли има адвокат, който за трудово дело "да ви съдере кожата".
Тъй като майка ми е детска учителка, , аз с удоволствие бих Ви помогнал да защитите правата си. Понеже е неетично според мен, а и законът ни забранява да привличаме клиенти по търговски способи, ако сте от София или оклностите и желаете да прибегнете до моята помощ /пак повтарям: основно се занимавам с вещно право - имоти, ЗУТ, нотариални актове и проблеми с тях, наследства, завещания и граждаски процес - доказателства, документи, тяхното оспорване, достоверна дата и т.н., но съм бил служител и съм водил трудово дело като страна/, моля пишете на лични съобщения или изразете воля във форума аз да ви дам мойте "корднати".
PS може би ще съм пристрастен към проблема, защото неизбежно ще вложа емоция в решаването му.
- civilista
- Младши потребител
Re: срокът на изпитание
dessysg написа:през септември м.г. спечелих чрез конкурс работа за свободномясто като детски учител. договорът миео чл.70 в полза на рабтодателя за 1година срок на изпитание. ...възможно ли е всичко това?
Здравейте,
Ако конкурсът е назначен съобразно правилата на КТ, то той е отделно основание за възникване на трудово правоотношение, така както е самият трудов договор или изборът. В тази връзка не необходимо да се сключва последващ трудов договор с лицето, което е спечелило конкурса. Условията по трудовото правоотношение се уговарят със споразумение по чл. 107 КТ.
От друга страна при извършването на самия конкурс работодателят преценява годността на работника или служителя. В тази връзка сключването на договор със срок за изпитване е недопустимо, т.е. същият е нейдествителен на това основание, а не поради уговорения едногодишен срок. С други думи може да се направи следния извод : След конкурс обявен и проведен по реда на чл. 89 и сл. от КТ със спечелилият кандидат не може да се сключва договор със срок за изпитване. Същият следва обаче да се обяви за недействителен от съда, а до този момент страните не могат да се позоват на неговата недействителност. До момента на неговата незаконосъобразност / недействителност / отношенията между страните се уреждат съобразно императивните правила на КТ.
Повече относно възможността да оспорите извършеното прекратяване на трудовото Ви правоотношение можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/ , в ряаздел Трудово право.
В случай, че желаете да позлвате компетентна правна помощ в областта на Трудовото право, можете да посочите от кой град сте, за да Ви насочим към колега / при наличие на такава възможност/
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|