Здравейте, колеги! Проблемът е следния:
С решение е възстановено правото на собственост на лицето А. А оставя 4 наследници, двама от които са чужди граждани /румънци/. Последните двама стават собственици на земеделска земя в България по наследство /няма делба с останалите наследници/. Срокът от 3 години, за отчуждаване на така наследената от тях земеделска земя, вече е изтекъл, те отказват съдействие, въпреки, че всяка година си прибират рентата от арендатора, а наследниците в България искат да се подели земята. Съгласно чл.12 от ППЗСПЗЗ : Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 1992 г.) (1) За лицата по чл. 10а, ал. 3 ЗСПЗЗ тригодишният срок за прехвърляне започва да тече от деня, в който влезе в сила решението на общинската служба по земеделие и гори или на съда, с което е възстановено правото им на собственост.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 122 от 1997 г.) При неспазване на срока по ал. 1 земите се изкупуват от държавата по цени, определени от Министерския съвет.
Знае ли някой, след като е изтекъл този срок, как се реализира предписанието на чл.12 (2) от цитирания правилник. Как се възбужда тази процедура? Има ли друг начин да се справя с румънците?
Благодаря!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Горещ казус-чужденци, собственици на земеделска земя !
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
а защо не попитате в общинската служба по земеделие и гори? След като срокът започва да тече от издаването на документ от тях логично е те да знаят какво става след изтичането на срока.
- barri
- Потребител
Ами ако не е зем.земя?В моето семейство се случи същото само,че се касае за къща с двор в града.
Сестрата на майка ми от поне 35г.е германка.По наследство двете получиха от баща си имота.Сега лелята е починала.Има две деца налседници-едно българче,което никой незнае къде е и дали е живо,и друго-германче,което се опитва да направи отказ от наследство в Германия,но нещо се бави процедурата.
Сега майка ми неможе да продаде къщата посмъртно.
Но въпроса е как това изискване на закона за този 3 годишен срок би се отразил на моя случай и какви трябва да са последиците?
Сестрата на майка ми от поне 35г.е германка.По наследство двете получиха от баща си имота.Сега лелята е починала.Има две деца налседници-едно българче,което никой незнае къде е и дали е живо,и друго-германче,което се опитва да направи отказ от наследство в Германия,но нещо се бави процедурата.
Сега майка ми неможе да продаде къщата посмъртно.
Но въпроса е как това изискване на закона за този 3 годишен срок би се отразил на моя случай и какви трябва да са последиците?
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
http://dragneva.com/
- veda_iv
- Потребител
Мен също живо ме интересува, защото нивата, която ни касае е собственост на наследниците на лицето Х, от които 3 броя са в Турция и имат само турско гражданство.
Доколкото те не са прехвърляли идеалните си части на никого, то би следвало още да са съсобственици. От друга страна те нямат право да притежават зем.земя.
Доколкото те не са прехвърляли идеалните си части на никого, то би следвало още да са съсобственици. От друга страна те нямат право да притежават зем.земя.
- kpy
- Потребител
към veda iv
Аз мога да ви дам един неадвокатски съвет.
Наследникът - германец -( ако наистина иска да се откаже от наследство ) трябва да отиде в бълг. консулски отдел в града,в които живее и подписва там,все едно като пред нотариус - пълномощно за вас ,да му уредите този въпрос.Текста му пращтате вие.Няма значение,че не е бълг. гражданин,щом става въпрос за имоти, или каквото и да било , в Бг.Урежда се за един час и струва 10 Eu.
Аз мога да ви дам един неадвокатски съвет.
Наследникът - германец -( ако наистина иска да се откаже от наследство ) трябва да отиде в бълг. консулски отдел в града,в които живее и подписва там,все едно като пред нотариус - пълномощно за вас ,да му уредите този въпрос.Текста му пращтате вие.Няма значение,че не е бълг. гражданин,щом става въпрос за имоти, или каквото и да било , в Бг.Урежда се за един час и струва 10 Eu.
- ciara
- Младши потребител
ЗС
Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Чужденци или чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията на международен договор, ратифициран по реда на чл. 22, ал. 2 от Конституцията на Република България, обнародван и влязъл в сила, а чужденците - и при наследяване по закон.
Граждани на държавите - членки на Европейския съюз, или на държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земя при спазване на изискванията, установени със закон, в съответствие с условията на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.
Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Чужденци или чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията на международен договор, ратифициран по реда на чл. 22, ал. 2 от Конституцията на Република България, обнародван и влязъл в сила, а чужденците - и при наследяване по закон.
Граждани на държавите - членки на Европейския съюз, или на държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земя при спазване на изискванията, установени със закон, в съответствие с условията на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|