През 70-те години общината актува къща на дядо ми и я дава в разпореждане на областната управа. Актът е само за къщата, като е написано "без земята".
От почти 15 години тази постройка е необитаема и вече се руши, а се намира в парцел, на който съм собственик, включително и на земята под нея, която се явява около 1/4 от целия имот.
Въпросът ми е, ако сградата рухне или бъде съборена, имам ли право да се разпореждам свободно със собствеността си?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Актуван имот без земята
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Да ако не сте им учредявали право на строеж. На какво основание е актувана сградата?
сутрин неуморно изграждам, вечер без пощада руша
- brianna
- Младши потребител
може в 1 случай - собственика на земята и на постройката да съвпадат. Можеш ли да посочиш друг случай ?
- d_d
- Потребител
Avigea, АДС-то само по себе си няма правопораждащ ефект, т.е. напълно възможно е земята да е държавна или общинска собственост, а в акта просто да е пропусната. Честно казано, досега не съм виждал АДС, в което да пише "без земята". А иначе действителното правно основание за придобиване от страна на държавата вероятно е Заповедта за отчуждаване на председателя на Изпълнителния комитет на съответната община. Проверете там какво пише - дали става въпрос само за сградата или за сградата и земята.
- amateur
- Младши потребител
Незнам ти колко АДС-та си виждал, но аз гледам под над 20 на ден и те уверявам, че в полвината пише "без земята".Има и огромно значение на какво основание е съставен акта.
- amaury
- Младши потребител
В акта за държавна собственост е записано, че сградата се отчуждава от наследниците на дядо ми по чл.6 от ЗС и чл.21 от Правилника за ДА.
Право на строеж не е учредявано - в това поне съм сигурна, а земята не е общинска или държавна собственост, понеже става дума за един парцел, който е на мое име - в същия парцел е и домът ми.
Честно казано, мога да издействам от общината предписание за събаряне, понеже постройката е изоставена и се руши, но искам да съм сигурна, че след това ще мога да разполагам със земята под нея.
Моля, посъветвайте ме, а ако ви затруднявам упътете ме към добър адвокат от Бургас, който има опит с подобни казуси!
Много благодаря на всички, които ми отделиха време!
Право на строеж не е учредявано - в това поне съм сигурна, а земята не е общинска или държавна собственост, понеже става дума за един парцел, който е на мое име - в същия парцел е и домът ми.
Честно казано, мога да издействам от общината предписание за събаряне, понеже постройката е изоставена и се руши, но искам да съм сигурна, че след това ще мога да разполагам със земята под нея.
Моля, посъветвайте ме, а ако ви затруднявам упътете ме към добър адвокат от Бургас, който има опит с подобни казуси!
Много благодаря на всички, които ми отделиха време!
- avigea
- Нов потребител
Щом е на ваше име нямате ли документ за собственост?
Ако нямате, обстоятелствена проверка или отрицателен установителен иск по отношение на общината.
Ако нямате, обстоятелствена проверка или отрицателен установителен иск по отношение на общината.
сутрин неуморно изграждам, вечер без пощада руша
- brianna
- Младши потребител
Щом казвате , че земята е на Ваше име, да смятам, че имате документ за собственост.Тогава си издействайте събаряне от общината и си живейте спокойно.Уверете се обаче, че всички промени ще бъдат нанесени където трябва.Защо не поискате отчуждителната преписка от общината и погледнете дали , всъщност, се е състояло цялото отчуждително производство.Изплащано ли е обезщетение, били ли сте уведомени и т.н.Защото, ако нещо в това производство куца, нещата са по-лесни за вас.
Например, спокойно можете да се позовете на тази разпоредба:
§ 9. (1) от ЗУТ-За отчуждителните производства, започнали при действието на отменените (ДВ, бр.124 от 1998 г.) разпоредби на глава пета, раздел I от Закона за териториално и селищно устройство, по които е издадена заповед за отчуждаване и недвижимият имот е завзет до 30 октомври 1998 г., се прилагат отменените разпоредби на Закона за териториално и селищно устройство и отмененият чл.102 от Закона за собствеността.
(2) В случаите, когато недвижимият имот не е завзет до 30 октомври 1998 г., заповедта за отчуждаване и за обезщетяване се отменя и производството се прекратява от кмета на общината със заповед.
(3) По държавния и общинските бюджети ежегодно се предвиждат средства за осигуряване обезщетяването на собствениците по ал.1
Например, спокойно можете да се позовете на тази разпоредба:
§ 9. (1) от ЗУТ-За отчуждителните производства, започнали при действието на отменените (ДВ, бр.124 от 1998 г.) разпоредби на глава пета, раздел I от Закона за териториално и селищно устройство, по които е издадена заповед за отчуждаване и недвижимият имот е завзет до 30 октомври 1998 г., се прилагат отменените разпоредби на Закона за териториално и селищно устройство и отмененият чл.102 от Закона за собствеността.
(2) В случаите, когато недвижимият имот не е завзет до 30 октомври 1998 г., заповедта за отчуждаване и за обезщетяване се отменя и производството се прекратява от кмета на общината със заповед.
(3) По държавния и общинските бюджети ежегодно се предвиждат средства за осигуряване обезщетяването на собствениците по ал.1
- amaury
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|