начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Уволнение ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение ?

Мнениеот vili_bg » 30 Авг 2007, 09:52

Здравейте !
Имам сложен проблем и моля за вашата помощ!

Намерих си по-хубава работа и помолих работодателя ми
да ме освободи преди да изтече 1 мес. ми предизвестие. Той ми
отказа и аз престанах да се явявам на старата си работа и започнах на новото място.
Пуснах веднага молба за напускане по взаимно съгласие, но на 6-ия ден от отсъствието ми от работа ми беще отговорено с искане за писмени обяснения.
От това съдя, че смятат да ме уволнят дисциплинарно, а нямам болничен за дните от отсъствието ми.
Поразрових се из КТ и форумите, и в срока, даден ми за писменото обяснение, изпратих с писмо с обратна разписка, предизвестие по чл. 326, ал. 2 от КТ, плюс това че се възползвам от
правото си по чл. 220 да изплатя срока на предизвестието (в моя случай - 1 месец).
Искам да разбера, важи ли предизвестието, което им изпратих или все пак могат да ме уволнят дисциплинарно ?
vili_bg
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 30 Авг 2007, 10:28

Да видим правилно ли съм разбрал:
Пускате предизвестие за напускане и искате да напуснете преди изтичането му, като платите неотработената част, обаче работодателят отказва. Ами тогава защо не сте останали да отработите предизвестието и после да напуснете? :shock: Възможно е да Ви е отказал, защото не си е намерил още човек. А нали това е функцията на предизвестието - да даде възможност на страните да си уредят бъдещите отношения.
И после искате да напуснете по взаимно съгласие, а междувременно предизвестието продължава да тече, отделно, че не сте се явили на работа, а сте били длъжни, защото договора не е прекратен. :shock: Много ясно, че ще Ви искат писмени обяснения при това положение.
А това второто предизвестие не разбрах каква функция трябва да изпълнява? Нали още тече първото... :shock:
Ако така стоят нещата всеки би Ви уволнил дисциплинарно. Просто е трябвало да си отработите първото прдедизвестие... А сега кашата е голяма и на работодателя няма да му мигне окото с дисиплинарното уволнение...
Съжалявам, така стоят нещата... :(
fester1
Потребител

Мнениеот vili_bg » 30 Авг 2007, 10:56

Предизвестието е само едно - първото беше само молба за напускане по взаимно съгласие, без предизвестие ! Едва след 6-дневното ми отсъствие, при поисканите ми писмени обяснения,изпратих предизвестие по чл.326 .
Знам каква е функцията му, но трябваше да започна веднага на другото място ... или да изпусна доста по-добра работна позиция от досегашната ми :?
vili_bg
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 30 Авг 2007, 12:06

"помолих работодателя ми да ме освободи преди да изтече 1 мес. ми предизвестие" - ето откъде си вадя извода, че има още в началото предизвестие. Както и да е. Дори и да е така, както казвате, нещата изглеждат по следния начин:
1.молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие;
2.отказ на работодателя, т.е. съгласие няма;
3.отсъствие от работното място за 6 дни;
4.искане на писмени обяснения от работодателя.
Чл. 190, ал. 1, т. 2 КТ дава право на работодателя да освободи служителя при отсъствие в дори само за 2 последователни работни дни.
Пуснатото предизвестие при поискани писмени обяснения едва ли ще Ви помогне при тези обстоятелства. Пуснали сте го явно вместо писмени обяснения. Работодателят може да приеме, че в рамките на дадения Ви срок сте се отказали от правото си да дадете писмени обяснения и да Ви наложи наказанието.
fester1
Потребител

Мнениеот vili_bg » 30 Авг 2007, 12:42

Имат право да ме уволнят дисциплинарно, даже и след пуснатото от мен предизвестие ? С него не прекратявам ли първо аз правоотношението и ако последва дисциплинарно уволнение , тъй като ще е е с по-късна дата от предизвестието, това да го прави законово неиздържано ? :(
vili_bg
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 30 Авг 2007, 13:14

Нищо подобно. Поискали са Ви писмени обяснения по предвидения в Кодекса на труда ред. Вие пък сте си пуснали предизвестие след това. В случая има неявяване на работа за цели 6 последователни дни, което действие е извършено от Вас преди изобщо да става въпрос за предизвестие. :?
fester1
Потребител

Мнениеот vili_bg » 30 Авг 2007, 14:15

Да Ви разбирам, че съм закъсняла с предизвестието, трябвало е да го пусна преди неявяването ми на работа ? Всъщност с моето "пред-след-известие" не съм прекратила правоотношението с тях ? Нали според КТ имам тази опция - чл.220 ми дава право да прекратя правоотношението ( както и направих ) , как тогава могат да ми наложат дисц.уволнение ,след като вече не съм техен служител ?
vili_bg
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 30 Авг 2007, 14:27

Да, чл. 220 КТ дава такова право на работника. Искам обаче нещо да поясня: самия факт на отправяне на предизвестие все още не означава, че не сте длъжна да упражнявате труд по правоотношението, освен ако не се използва възможността по чл. 220 КТ.
Към момента са Ви поискани писмени обяснения при съществуващо трудово правоотношение. В дадения Ви от работодателя срок можете да дадете обяснения, макар че не сте задължена. Така или иначе след този срок работодателя трябва да реши какво да предприеме. Започнало е дисциплинарно производство по реда на КТ.
Мнението ми е, че изобщо не е трябвало да отсъствате.
fester1
Потребител

Мнениеот vili_bg » 30 Авг 2007, 14:52

Благодаря Ви много за подробните отговори :) ! Предизвестието, което изпратих беше структурирано така :

"Отравям Ви предизвестие по реда на чл.326, ал.2, с което желая да прекратя труд.си договор. Уведомявам Ви, че на основание на чл.220, ал.1 от КТ се възползвам от правото си да прекратя труд.си правоотношение преди изтичане на срока на предизвестието, считано от датата на получаването му. Моля поради изложеното да считате труд.ми правоотношение за прекратено от деня на получаване на предизвестието."

Искам да Ви попитам, в моя случай, ако заведа дело за неправомерно дисц.уволнение (незнам дали правилно се изразявам?), имам ли някакъв % вероятност да го спечеля и какъв е % според Вас ?
vili_bg
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 30 Авг 2007, 15:28

Зависи от много неща. На първо място работодателя следва да докаже основанията си за уволнението. Най-сигурният начин да бъде отменена такава заповед е чл. 193, ал. 2 КТ. Ако има някакво нарушение в процедурата по налагане на наказанието съдът отменя автоматично заповедта, без да разглежда спора по същество. :wink:
Но това са само вероятности. Сама си преценете дали имате шансове предвид обстоятелствата.
Иначе предизвестието си е много добре формулирано... :)
fester1
Потребител

Мнениеот vili_bg » 30 Авг 2007, 17:11

Fester 1, понеже само Вие се заинтересувахте от моя проблем, написах съобщение лично на Вас ! Ще се радвам ,ако ми отговорите :D
vili_bg
Нов потребител

Мнениеот vili_bg » 31 Авг 2007, 12:33

Fester1, извинявайте, че Ви безпокоя отново, но имам 1 последно питане към Вас ! Изпратих Ви го като съобщение :oops:
vili_bg
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 31 Авг 2007, 16:50

Прочетете си отговора и успех! :)
fester1
Потребител

Мнениеот taniadikova » 31 Авг 2007, 17:00

Аз много се извинявам , че се намесвам във Вашата идилия, но...
Защо не успяхте да поговорите с работодателя да ви удъжи заплата, която ви дължи за един месец?
И наистина е бил толкова неразбран,защо толкова Ви интересува дали уволнението ще е дисциплинарно?
Нали времето няма а Ви се признава за труов стаж , а вече сте започали работа в другат фирма и стажът Ви не се губи, или се притеснявате от реакцията на новият си работодател....

или да не очерните трудовата книжка, аз не мисля че много се обръща внимание на това ..
Аз лично си мисля , че не би следвало въобще да оспорвате дициплиарното уволнение, смятам че не е коректно от Ваша страна.
Но това е само мое мнение...
taniadikova
Младши потребител

Назад към Трудово право