Здравейте, силно се надявам че ще помогнете...
Имам много близки хора, които искат да строят срещу обезщетение на парцела си. Довериха ми се като специалист-инженер и аз им намерих сериозен строител /но не съм агенция за имоти/, а и парцела е апетитен. От собствениците нищо не искам. Строителят е съгласен за това че му намерих такъв терен, да ме компенсира с едно миниатюрно ателие в бъдещия обект, иначе би заплатил много висок комисион на агенция /става дума за топ-центъра на града/. Обещал ми го е, но "страх лозе пази"... Какъв договор бих могъл да сключа с него за да съм сигурен /имайте пред вид че строителят още не е подписал договора със собствениците/. Бих искал моят договор да предшества техния, иначе после може той да се отметне... Благодаря предварително
- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да съм сигурен ?!?!
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
а архитектурен план има ли обекта или не? или всичко е в начална фаза? и как вашият договор искате да предшества техният? а ако собствениците се отметнат и не учредят право на строеж на строителя, какво ще стане тогава? ще има да ви предостави ателие, ама няма учредено пр. на строеж.
- barri
- Потребител
re:
Аз виждам нещата така: договор за посредничество с клаузи на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот. Посредничеството ще Ви осигури гаранция, че след като сте свързали две лица, Ви се дължи възнаграждение. Предварителният договор за ателието ще бъде относно придобиването на бъдещ недвижим имот, който предстои да бъде изграден в дворното място под условието, след като бъде учредена суперфиция и възникне годен обект на собственост, т.е. изграждането на сградата в парцела на етап "груб строеж". Едва на този етап окончателно придобивате имота. Важното в случая е имотът да бъде достатъчно добре определен още в предварителния договор - площ, на кой етаж и пр.
- harmaiani
- Потребител
barri написа:а архитектурен план има ли обекта или не? или всичко е в начална фаза? и как вашият договор искате да предшества техният? а ако собствениците се отметнат и не учредят право на строеж на строителя, какво ще стане тогава? ще има да ви предостави ателие, ама няма учредено пр. на строеж.
Благодаря и на двама ви ! Отговарям първо на barri:
Има основата на идейния проект, направен според желанията на собствениците - площи, етажи, изложения. Т.е. първо - спестяваме на строителя 2-3 месеца работа по договорки със собствениците по окончателен размер на техните площи /знаете, че всеки от тях иска какво ли не.../, вид, изложения и др. на жилищата им. Второ - строителят спестява не само време, но и пари по направата на този базисен идеен проект. И трето - собствениците ще учредят право на този строител, тъй като има кой да гарантира за него !
- pitane
- Нов потребител
Re: re:
harmaiani написа:Аз виждам нещата така: договор за посредничество с клаузи на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот. Посредничеството ще Ви осигури гаранция, че след като сте свързали две лица, Ви се дължи възнаграждение. Предварителният договор за ателието ще бъде относно придобиването на бъдещ недвижим имот, който предстои да бъде изграден в дворното място под условието, след като бъде учредена суперфиция и възникне годен обект на собственост, т.е. изграждането на сградата в парцела на етап "груб строеж". Едва на този етап окончателно придобивате имота. Важното в случая е имотът да бъде достатъчно добре определен още в предварителния договор - площ, на кой етаж и пр.
Harmaiani, много ви благодаря, точно нещо такова си представях и аз. Имотът е определен и може да се впише в този договор - "около .... кв.м" - така както се описват обектите на собствениците в предварителния договор с тях. И може би като излезе работния проект и ценообразуването - да се направи допълнително споразумение за точната площ ? Нещо такова добре ли е ? Договорът трябва ли да е подписан пред нотариус ? Благодаря отново !
- pitane
- Нов потребител
Re: Как да съм сигурен ?!?!
pitane написа:Какъв договор бих могъл да сключа с него за да съм сигурен ... Благодаря предварително
Здравейте,
Според мен най-чистият вариант е следния:
В деня на подписване на договора със собствениците, но преди това, строителят се задължава спрямо Вас с една голяма сума по запис на заповед, с определен падеж. Този падеж ще е датата, на която сте се уговорили да Ви учреди право на строеж за това ателие или предварителен договор за продажна. Това зависи само от Вас. В случай, не си изпълни задължението , можете да се ползвате от записа на заповед и след това да възбраните правото на строеж, като обезпечителна мярка.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Re: Как да съм сигурен ?!?!
monteskio написа:pitane написа:Какъв договор бих могъл да сключа с него за да съм сигурен ... Благодаря предварително
Здравейте,
Според мен най-чистият вариант е следния:
В деня на подписване на договора със собствениците, но преди това, строителят се задължава спрямо Вас с една голяма сума по запис на заповед, с определен падеж. Този падеж ще е датата, на която сте се уговорили да Ви учреди право на строеж за това ателие или предварителен договор за продажна. Това зависи само от Вас. В случай, не си изпълни задължението , можете да се ползвате от записа на заповед и след това да възбраните правото на строеж, като обезпечителна мярка.
УСПЕХ !
Благодаря и на monteskio ! Ще наема адвокат за целта, с вашите предложения съм сигурен че ще измислим най-добрия вариант. Поздрави и бъдете здрави !
- pitane
- Нов потребител
RE
Не е задължително договорът да бъде заверен пред нотарус, но нотариалната заверка на подписите ви гарантира срещу едно евентуално бъдещо оспорване на подписа и съдържанието на документа. както и евентуално по-бързо производство за събиране на вземанията ВИ при неизпълнене от страна на строителя.
- harmaiani
- Потребител
Re: RE
harmaiani написа:Не е задължително договорът да бъде заверен пред нотарус, но нотариалната заверка на подписите ви гарантира срещу едно евентуално бъдещо оспорване на подписа и съдържанието на документа. както и евентуално по-бързо производство за събиране на вземанията ВИ при неизпълнене от страна на строителя.
Благодаря ви много ! Пратих ви лично съобщение, предполагам, че не сте го видели ?! Още веднъж благодаря !!!
- pitane
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|