начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Mоля ви.. помогнете ми. Неспазване на предвидимо растояние .

Казуси за недвижими имоти

Mоля ви.. помогнете ми. Неспазване на предвидимо растояние .

Мнениеот nikibol » 23 Авг 2007, 21:30

Здравейте. Извинявам се за въпроса, но съм малко лаик в тази сфера.
Проблема се състои от следното:
Скоро закупих къщичка в едно село в близост до града. Тя беше малка и нямаше баня и тоалетна. От едната страна, на 3 м. разтояние имаше ограда( на комшия) и аз реших да си построя на това място баня + тоалетна. Започнах строежа, съседа дойде, поговорихме, но като гледам.. няма притенций, че ще строя там, но.. оказа се, че имотът му е наследствен и брат му притежава част от него. Как могат да се развият нещата, ако си построя започнатото, но комшията подаде жалба. Какви са вариантите за оправяне на проблема. Има ли вероятност за ( премахване) на новопостроената постройка или може да се стигне до някаква договореност (плащане на някакво обещетение) на комшията и да си е всичко ОК. Ако съседите са съгласни.. може ли да не ми правят проблеми, ако декларират, че нямат претенции (писмено) да си построя на границата баня + тоалетна.
Ако направя постройката от панели тип сандвич..... могат ли да подадат жалба за нязаконна постройка.
Благодаря ви много.
Лек ден (вечер).
nikibol
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 23 Авг 2007, 22:35

Важно е да сте наясно със следните законни положения:
1. Вече не съществува понятието "узаконяване". Всички строежи се извършват със строително разрешение, като в определени случаи - за някои строежи VІ категория, не се изисква цялостен проект. Всички строежи без строително разрешение са незаконни и подлежат на премахване.
2. За да извършите вашия строеж на границата със съседите, необходимо е съгласието на всички собственици на съседния имот. Независимо че имате тяхното предварително съгласие, ако започнете строежа без строително разрешение, той е незаконен и подлежи на премахване.
3. Строежът или отстои на 3 м от съседите, или е застроен плътно до границата. Законът не предвижда отстояния от рода на 1м, 2м и пр.
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот nikibol » 23 Авг 2007, 23:22

friend28 написа:Важно е да сте наясно със следните законни положения:
1. Вече не съществува понятието "узаконяване". Всички строежи се извършват със строително разрешение, като в определени случаи - за някои строежи VІ категория, не се изисква цялостен проект. Всички строежи без строително разрешение са незаконни и подлежат на премахване.
2. За да извършите вашия строеж на границата със съседите, необходимо е съгласието на всички собственици на съседния имот. Независимо че имате тяхното предварително съгласие, ако започнете строежа без строително разрешение, той е незаконен и подлежи на премахване.
3. Строежът или отстои на 3 м от съседите, или е застроен плътно до границата. Законът не предвижда отстояния от рода на 1м, 2м и пр.

Извинявам се, но.... как се прави това премамхване, при положение, че аз си го строя в мой имот? Могат ли да го премахнат при положение, че това е против волята ми.Имат ли това право да се разпорежда някой в мой имот. Ако така бутаха... щеше ли да остане и къща в циганските махали?
Благодя предватително за отговора.
nikibol
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 24 Авг 2007, 02:39

Според закона / Закон за устройство на територията - ЗУТ /, незаконните строежи се премахват. Следователно държавата има право да се разпорежда във вашия имот. Друг е въпроса дали ще установят незаконния строеж в имота Ви и в какъв срок ще го премахнат. Най-често това става при жалба от страна на съседите. Все още са твърде малко премахнатите строежи, макар законното основане да е налице, а също така масово е разпространено незаконно строителство в селата - поради горната причина. Рисковете си остават за ваша сметка И ЗА СМЕТКА НА НАСЛЕДНИЦИТЕ ВИ.
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот ciara » 24 Авг 2007, 08:50

Hallo nikibol,
Имаш,както виждам,мнение на архитект.
Аз сте ти кажа моето мнение - на потърпевш.Само че аз съм от другата страна на бариерата -съседат ми е строил,без да се се съобразява със съседи.Вече повече от година пиша молби за отговор как е възможно това - до общината,до Комитета по строителния контрол.Никаква реакция.Хем става въпрос за вилна зона Симеоново, а не за село.
Така че - строи си и не се притесняваи.Законите явно не ги спазва никои.
ciara
Младши потребител

Мнениеот ciara » 24 Авг 2007, 14:05

Е да,де,и аз така казвам - няма закони,зависи при кого сте попадне преписката.
Как така при мен преписката попада - вече за четвърти път - все при грешните хора.И все някъде молбата се губи.
ciara
Младши потребител

Мнениеот civilista » 24 Авг 2007, 14:09

Зависи за кое точно "село" ставо дума. Селата симеоново, драгалевци, бояна и т.н. са си друг филм. :wink: :wink: :wink:
civilista
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 24 Авг 2007, 14:15

ciara написа:Е да,де,и аз така казвам - няма закони,зависи при кого сте попадне преписката.
Как така при мен преписката попада - вече за четвърти път - все при грешните хора.И все някъде молбата се губи.

За да следите преписката по реда на АПК, може да ангажирате адвокат :shock:
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот ciara » 24 Авг 2007, 15:27

Kъм friend28
бих го направила,но не зная има ли мисъл.Явно човекът си е с връзки.

Моето,,село "е Симеоново - там наистина важат други закони.,стигнах до заключението.
ciara
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 25 Авг 2007, 16:00

бих го направила,но не зная има ли мисъл.Явно човекът си е с връзки.

Зависи какви са "връзките" на съседа и докъде е стигнал със строежа...Убеден съм, че по съдебен ред, особено след влизането в сила на АПК, нещата могат да се доведат до край. Но ако съседа ви го заболи, защото би загубил много пари, би могъл да си послужи със силови методи...в Симеоново. Срещу тези методи цивилозовано противодействие няма. Затова винаги трябва да се действа бързо - изпревариш събитията. Това, разбира се, си е лично мое мнение. Желая ти всичко най-хубаво, ciara.
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот ciara » 25 Авг 2007, 22:25

Връзките му са в общината - това го зная.,,Някои "му е одобрил всички проекти.
Строежат е почти завършен - сигурно вече е късно.
А може и да получа ,все пак,някакав отговор на поредната си молба.

Благодаря ти friend 28 за вниманието и за времето,което ми отдели.

Поне се оплаках.

Приятна вечер.
ciara
Младши потребител

Назад към Имотни казуси