Моля за помощ, моят съпруг е уволнен дисциплинарно без предходни дисциплинарни наказания поради това, че е отказал да свърши работа, която не е в квалификацията му, не е вписана в длъжностната му характеристика и в договора му, като се позовават на член 120 от трудовия кодекс
Чл. 120. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.
(2) Промяната по предходната алинея се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.
(3) Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини.
но на мен ми се струва че са не са чели параграфите, които поставят някои условия, които не са изпълнени. Има ли работодателят правни основания да го уволни, и как следва да постъпи мъжът ми оттук нататък за да оспорва уволнението. Като забележка, фирмата има много нарушения на КТ, но досега никой не се е оплакал. Благодаря предварително.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дисциплинарно уволнение.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
здравейте,
не става ясно дали е спазена законовата процедура при уволниението: да са поискани обяснения от господина, да му е връчена заповед за уволнение (която трябва да е мотивирана) и т.н.
на второ място, за да има промяна по чл. 120, трябва да има заповед на работодателя в този смисъл, служителите да са запознати с нея, че има престой или производствена необходимост и пр.
на мен нещата ми изглежда като да са се случили на думи.
не става ясно дали е спазена законовата процедура при уволниението: да са поискани обяснения от господина, да му е връчена заповед за уволнение (която трябва да е мотивирана) и т.н.
на второ място, за да има промяна по чл. 120, трябва да има заповед на работодателя в този смисъл, служителите да са запознати с нея, че има престой или производствена необходимост и пр.
на мен нещата ми изглежда като да са се случили на думи.
- sylvie
- Младши потребител
Има заповед за уволнение, има и искане на обяснение, както и заповед за извършване на тази работа от шефа, но тя е в неблагоприятни климатични условия, нискоквалифицирана и в разрез с длъжностната характеристика.
Допълвам: аз съм медицинска сестра, но никой не може да ме накара да измия пода, освен ако не е на моментното ми работно място и се е разляла кръв или гной, особено ако не желая, това е работа за санитарка, това е регламентирано от моята длъжностна характеристика и колективния трудов договор.
Допълвам: аз съм медицинска сестра, но никой не може да ме накара да измия пода, освен ако не е на моментното ми работно място и се е разляла кръв или гной, особено ако не желая, това е работа за санитарка, това е регламентирано от моята длъжностна характеристика и колективния трудов договор.
- Araxna
- Нов потребител
Спокойно си завейдате дело за каквото искате
Ако желаете връщане на работното място е най-основното. Може да добавите и други неща. Това се доказва в съда дали е имало някакви промени в състоянието на предприятието или на длъжността.
Браво на мъжа Ви.
Ако повече хора бяха като него, България щеше да е по-добре.
Съдете ги и ще спечелите. Успех
Браво на мъжа Ви.
Ако повече хора бяха като него, България щеше да е по-добре.
Съдете ги и ще спечелите. Успех
- kinshasa
- Потребител
Re: Дисциплинарно уволнение.
Araxna написа:Моля за помощ, моят съпруг е уволнен дисциплинарно без предходни дисциплинарни наказания поради това, че е отказал да свърши работа, която не е в квалификацията му, не е вписана в длъжностната му характеристика и в договора му, като се позовават на член 120 от трудовия кодекс
Има ли работодателят правни основания да го уволни, и как следва да постъпи мъжът ми оттук нататък за да оспорва уволнението.
Здравейте,
Вие разполагате с двумесечен срок да оспорите извършеното уволнение пред съответния Районен съд, считано от момента на получаване на заповедта на работодателя за налагане на дисциплинарното наказание. От друга страна при едно евентуално оспорване пред съда в тежест на работодателя, ще бъде да докаже наличието на основанията посочени в заповедта по чл.120 КТ досежно извършването на друга работа. Освен това ще трябва да докаже и че е спазил всички условия във връзка с извършената процедура по налагане на дисциплинарно наказание.
При положение, че имате желание да оспорите уволнението и желаете да ползвате за това компетентна правна помощ от адвокат практикуващ в областта на Трудовото право моля посочете от кой град сте и при възможност ще Ви препоръчаме колега.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря на всички за отговорите.
От Варна сме, но се появиха още някои интересни въпроси, които много ме заинтересуваха:
1.Когато в трудовия договор пише, че работника получава 10 дни по чл 156, допълнително към платения годишен отпуск, има ли право работодателя да отнема от тях 5 дни под предлог че не са работили активно, а са били в ремонт, при положение че работят при същите вредни условия?
2.Законно ли е за курс, който мъжът ми изкарва по поръка на работодателя, да му се взема от платения годишен отпуск, вместо да му се даде служебен или учебен отпуск?
3.В длъжносттната характеристика пише че трябва да върши работа, за която си има отделна квалификация, опасна е, иска се курс за нея, който съпруга ми няма и длъжността му не изисква да има и я има отделно в класификацията на професиите, законно ли е?
От Варна сме, но се появиха още някои интересни въпроси, които много ме заинтересуваха:
1.Когато в трудовия договор пише, че работника получава 10 дни по чл 156, допълнително към платения годишен отпуск, има ли право работодателя да отнема от тях 5 дни под предлог че не са работили активно, а са били в ремонт, при положение че работят при същите вредни условия?
2.Законно ли е за курс, който мъжът ми изкарва по поръка на работодателя, да му се взема от платения годишен отпуск, вместо да му се даде служебен или учебен отпуск?
3.В длъжносттната характеристика пише че трябва да върши работа, за която си има отделна квалификация, опасна е, иска се курс за нея, който съпруга ми няма и длъжността му не изисква да има и я има отделно в класификацията на професиите, законно ли е?
- Araxna
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|