начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Много моля: помогнете!

Казуси за недвижими имоти

Много моля: помогнете!

Мнениеот desinik1 » 20 Авг 2007, 15:36

Преди 5 дни в 4-етажна кооперация съседите над нас разкриха керемидите над спалнята ни и започнаха да си строят стая. Нито се обадиха, нито ни предупредиха... Когато ние звъннахме на звънеца им да попитаме какво става ни се усмихнаха и захлопнаха врата... :(
В ЗУТ прочетох, че трябва да има нотариално заверена декларация с подписите на всички съсобственици, когато се завземат общи части от имота. Но такъв подпис не са ни поискали, нито сме дали. Със строежа се е заел някакъв "бос" в строителния бранш в града ни, а ние за пореден път в тази държава сме никои...
Законно ли е това което строят? Имам ли право да протестирам някъде? Къде и как?
Много моля: помогнете! Всеки Ваш съвет е добре дошъл! Предварително благодаря на всеки отзовал се!
desinik1
Нов потребител

Мнениеот friend28 » 20 Авг 2007, 22:39

Вероятно "строителният бос" си има достатъчно подводници в РДНСК и Общината. Затова предлагам следното: намерете адвокат, който да обясни на вашите съседи, че след като си построят стаичката, ще предявите претенция за съсобственост върху нея, защото е построена върху обща част.
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот friend28 » 20 Авг 2007, 22:42

Отделен е въпроса, че няма да сте съсобственици върху нищо, защото обекта във всички случаи е незаконен и подлежи на премахване :lol: но това не им го казвайте :shock:
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот rts » 21 Авг 2007, 12:52

Това, за което говорите не е завземане на общи части, а НАДСТРОЯВАНЕ. За да бъде извършено законно, е необходимо всички съсобственици на поземления имот да учредят по нотариален ред право на надстрояване на въпросното лице, а всички собственици на обекти в сградата да дадат писмено съгласие с нотариално заверен подпис за надстрояването, след което лицето да си извади Разрешително за строеж и чак тогава да строи. При всички случаи в момента настрояването е незаконно и можете да подадете жалба до ДНСК. Незаконните строежи подлежат на премахване.
rts
Активен потребител

Мнениеот dil_d » 21 Авг 2007, 15:45

Пътя, който Ви посочи нашия приятел "Лютия" е правилния. Кратко и точно. Аз съм юрисконсулт в една община и ежедневно пристигат такива жалби. Нямате си представя колко съседки стоят без работа и се чудят срещу кой съсед да напишат жалбичка...(Вие наистина имате основание за недоволство, може би - не сте много ясен...) Мисълта ми е, че няма случай, в който да сме си затворили очите...наистина! Щом постъпи сигнал, съответните служители отиват на проверка и веднага се задейства процедура....Преди да започна да работя тук бях адвокат и аз като Вас си мислех, че се шири голяма корупция в Общините и че не се работи, но изобщо не е така! Наистина! Не помня от колко време не съм се включвала тук! Няма време! Но да не се отплесвам! Незнам от кой град сте, но напишете си жалбата, поискайте да се образува проверка по случая, да се проверят наличните документи и т. н. и сам ще се убедите в казаното от мен, че системата работи...
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 22 Авг 2007, 13:18

Ако подавате жалба, направете го така, че да има ефект:
1. Жалбата трябва да е съчинена грамотно. Не я пишете сами.
2. Внасяте лично Жалбата в РДНСК , в два екземпляра, на единия от които слагат печат с вх.№, така че да имате копие с вх.№ за себе си.
3. Изпращате по пощата, препоръчано с обратна разписка, копия от Жалбата до:
Общината / Кмета /
ДНСК - София
Инспектората на МРРБ
Камарата на строителите / предварително сте разучили коя е строителната фирма и сте я споменали в Жалбата /
4. Наемате адвокат да следи движението на Жалбата по реда на АПК
мнение на архитект
friend28
Потребител

Назад към Имотни казуси