- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Връщане на земеделска земя!
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Връщане на земеделска земя!
Здравейте,
Имам малко нужда от помощ!
Направо ще премина по същество, става въпрос за земеделска земя която искам да си върна а се оказва невазможно.
Земята която искам да върна е била собственост на бащами, явно след като не съм я поискала е станала общинска собственост. Ходих в поземлената комисия и от там ми обясниха че съм изтървала сроковете в които е можело да си я поискам и сега мога да си я закупя обратно от общината!!!??
Имам нужда от съвет какво да предприема,имали варианти за връщане на земята.
Търся юрист които е запознат с тези неща.
От Велико Търново съм.
Предварително благодаря!
Имам малко нужда от помощ!
Направо ще премина по същество, става въпрос за земеделска земя която искам да си върна а се оказва невазможно.
Земята която искам да върна е била собственост на бащами, явно след като не съм я поискала е станала общинска собственост. Ходих в поземлената комисия и от там ми обясниха че съм изтървала сроковете в които е можело да си я поискам и сега мога да си я закупя обратно от общината!!!??
Имам нужда от съвет какво да предприема,имали варианти за връщане на земята.
Търся юрист които е запознат с тези неща.
От Велико Търново съм.
Предварително благодаря!
- shturleva
- Нов потребител
Re: re
karlson написа:няма как - сроковете изтекоха
така че няма смисъл да опитвате
Продължавам да търся хора които могат да помогнат.
Не е възможно да няма вратички?
Последна промяна shturleva на 20 Авг 2007, 14:47, променена общо 1 път
- shturleva
- Нов потребител
имали сте достатъчно време за да го направите това...никой не Ви е виновен за това че сте изтървали възможността да си възстановите нещо което е било ваше.....търсете който искате..колегите са прави,можете да си закупите вече общинска земя,.....
- malanoche
- Потребител
Макар и шансовете да са нищожни - в определени случаи е възможен иск по чл.108 ЗС. Доколкото съм чувал от адвокати - първо трябва да сте искали земите по реда на ЗСПЗЗ, но постарайте се да намерите компетентен юрист, който да прегледа документите Ви и да Ви консултира конкретно за Вашия случай - в случай че документите Ви за собственост са перфектни и че земите не са влизали в ТКЗСV
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
malanoche написа:имали сте достатъчно време за да го направите това...никой не Ви е виновен за това че сте изтървали възможността да си възстановите нещо което е било ваше.....търсете който искате..колегите са прави,можете да си закупите вече общинска земя,.....
Има нещо вярно в думите Ви ! Знам че неинформираноста не ме оправдава.
Аз съм обикновен човек, нямам време и пари да уча право немога да си купувам всеки брой на държавен вестник за да знам всички срокове за всяко нещо. А и мисля че не съм длъжна да го правя.
След като има някакви срокове не би ли трябвало да бъда уведомена по някакъв начин?
Какво става стая държава ако може да се нарече такава, че утре ще дойдат в къщата ми и ще кажат: "събирайте си нещата къщата се конфискува защото не сте спазили сроковете...." Кои срокове? - някои уведоми ли ме за тях?
Може да пиша глупости в момента за което моля да ме извините но съм страшно ядосана! Единственото нещо с което не се гордея е това че съм БЪЛГАРКА. Надявам се да няма много хора като мен!
Ппоздрави на всички!
- shturleva
- Нов потребител
Здравейте, сигурна ли сте, че не сте си върнала земята? Много често хората смятат, че нямайки нотариален акт нямат документ за собственост , но тук титулът за собственост е решението на поземлената комисия. А доколкото си спомням трябваше да има общ граждански ред за възстановяване на земята от общината, след изтичането на десетте години, което е станало месец май т. г., ако не се лъжа...
- evievgenieva
- Младши потребител
вратички
Уважаема госпожо,
моля ви да промените отношението си към законите в страната. От началото на 90-те години тече реституция. Искате да продължи вечно ли? Имаше срокове да се иска връщане на земите от поземлените комисии, неколкократно продължавани. После имаше възможност за пропусналите сроковете да предявят искове пред съда и започна да се оказва, че земите за връщане са в пъти повече от землищата /защото се доказваше със свидетели/. Тази година бе провменен законът и искове можеше да се подават до средата на месец май.
Петнадесет години как не си ги поискахте тези земи. Сега ли се сетихте, когато "дойдоха англичаните" и в нашия край. Законите не може да се пращат по пощата на всички, които ги касаят. Никой не е длъжен да ви уведоми лично, че законите се променят. Крайният срок за подаване на искове бе коментиран по вестниците и телевизията до втръсване.
Ако не сте била запозната с нещата, защото ги е движил друг, потърсете дали вси пак не разполагате с документи, че са върнати тези земи, че и такива случаи има. Ако вие сте ги обработвали след 1996 г. след края на 2007 г. можете да заведете друг вид дело срещу общината. Ако не са били включвани в ТКСЗ, също има шанс. За повече подробности се обърнете към колеги, които вашите познати ви препоръчат. Не може да не познавате хора, които са си възстановили земята с помощта на адвокат.
И запомнете, че имотите са били на баща Ви, но трябва да му се възстановят, което значи на чист български, че в момента не са негови или ваши. Не превръщайте форума в психоаналитичен кабинет.
моля ви да промените отношението си към законите в страната. От началото на 90-те години тече реституция. Искате да продължи вечно ли? Имаше срокове да се иска връщане на земите от поземлените комисии, неколкократно продължавани. После имаше възможност за пропусналите сроковете да предявят искове пред съда и започна да се оказва, че земите за връщане са в пъти повече от землищата /защото се доказваше със свидетели/. Тази година бе провменен законът и искове можеше да се подават до средата на месец май.
Петнадесет години как не си ги поискахте тези земи. Сега ли се сетихте, когато "дойдоха англичаните" и в нашия край. Законите не може да се пращат по пощата на всички, които ги касаят. Никой не е длъжен да ви уведоми лично, че законите се променят. Крайният срок за подаване на искове бе коментиран по вестниците и телевизията до втръсване.
Ако не сте била запозната с нещата, защото ги е движил друг, потърсете дали вси пак не разполагате с документи, че са върнати тези земи, че и такива случаи има. Ако вие сте ги обработвали след 1996 г. след края на 2007 г. можете да заведете друг вид дело срещу общината. Ако не са били включвани в ТКСЗ, също има шанс. За повече подробности се обърнете към колеги, които вашите познати ви препоръчат. Не може да не познавате хора, които са си възстановили земята с помощта на адвокат.
И запомнете, че имотите са били на баща Ви, но трябва да му се възстановят, което значи на чист български, че в момента не са негови или ваши. Не превръщайте форума в психоаналитичен кабинет.
- civilista
- Младши потребител
Даже не е и общинска!!!!! Земята Ви попада в земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, т.е. стопанисвани от Общината за срок от 5г., в който същата няма право да се разпорежда с нея..... И така, може да си я закупите евентуално след 5г.
Много късно сте се сетили
Обаче ми е много странно едно нещо, защо пишете, че имота е бил на баща ви? Кой набор е баща Ви? Сигурни ли сте, че имота не е бил на дядо Ви и никой от останалите наследници не го е заявявал пред ПК (сега ОСЗГ)?
И друго, като сте питали в ОСЗГ служителите погледнаха ли в регистрите или Ви отговориха "наизуст" - изпуснали сте срока - земята Ви се стопанисва от общината.
Обаче ми е много странно едно нещо, защо пишете, че имота е бил на баща ви? Кой набор е баща Ви? Сигурни ли сте, че имота не е бил на дядо Ви и никой от останалите наследници не го е заявявал пред ПК (сега ОСЗГ)?
И друго, като сте питали в ОСЗГ служителите погледнаха ли в регистрите или Ви отговориха "наизуст" - изпуснали сте срока - земята Ви се стопанисва от общината.
- lateva
- Младши потребител
има общ граждански ред за възстановяване на земята от община
След май 2007 г. възстановяването на земя става по общия ред.
- doktor2633
- Нов потребител
Re: има общ граждански ред за възстановяване на земята от об
doktor2633 написа:След май 2007 г. възстановяването на земя става по общия ред.
Оле, мале!
- lateva
- Младши потребител
Докторе, ама вярно ли "След май 2007 г. възстановяването на земя става по общия ред."
Бравос!
Бравос!
- lateva
- Младши потребител
... по общия исков ред
Наример, да се подаде установителен иск по чл. 97, ал. 1 от Гражданскопроцесуалния кодекс, който гласи:
„Всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено, или за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това."
„Всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено, или за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това."
- doktor2633
- Нов потребител
doktor2633 написа:След май 2007 г. възстановяването на земя става по общия ред.
Молим Ви да го споделите с нас !наскоро идваха клиенти да ме молят за иск по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ,но не се ангажирах да го пусна,с цел да не стана за смях в съда .Има ли такава възможност обаче ?
- sarbijanac
- Активен потребител
Докторе, просто няма шанс за чл.97, съображенията за това не считам, че е нужно да споделям с теб! Не се изказвайте неподготвен без да сте наясно със специалния закон:)
- lateva
- Младши потребител
Tova be stanovishte na predstavitelka na MZG
Prosto Vi predadoh stanovishte na predstavitelka na Ministerstvoto na zemedelieto i gorite (togava), izrazeno (malko predi kraynata data) pred edna mediya. Mislya, che be programa Horizont (pri intervyu v "Predi vsichki"), a posle syakash be spomenato v obednite im novini. Tya kaza: "Sled tova zemite shte se vuzstanovyavat po obshtiya red." Chuh go mnogo yasno i sum go zapomnil tochno. Misleh, che shte buda polezen, suobshtavayki tova - za orientyr. Suzhalyavam, che (mozhe bi) sum vi suzdal naprazni nadezhdi i se izvinyavam za eventualnoto neudobstvoto, v t.ch. poradi pisaneto mi na latinitsa (vinata sega e v PC).
- doktor2633
- Нов потребител
lateva написа:Даже не е и общинска!!!!! Земята Ви попада в земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, т.е. стопанисвани от Общината за срок от 5г., в който същата няма право да се разпорежда с нея..... И така, може да си я закупите евентуално след 5г.
Уважаема госпожо, ако все още искате помощ, моля да отговорите на поставените въпроси. Имате ли документ от преди влизане в ТКЗС (48-52г.), пише ли, че имота е на баща Ви, сигурни ли сте, че не е заявяван от други наследници.
- lateva
- Младши потребител
Според мен, първото нещо, което трябва да се направи е да се види най-малкото в емлячните регистри на кого се е водил имота.На баща ви, на дядо Ви..После да се провери в общинска служба по Земеделие и гори дали са постъпвали реституционни претенции в предвидения от закона срок.Същото удостоверение се вади и от общината и дори от Областната администрация.Във всички случаи към молбата трябва да приложите оригинална скица.Там също така би трябвало да е отбелязана собствеността на земята към този момент.Особено, ако са земи по чл.19 от ЗСПЗЗ се отбелязва.Общината няма да пропусне да си ги обяви, нали!?
Също така извадете си едно удостоверение от общината дали имотът е актуван като държавен до 01.06.96 г.или като общински след тази дата.И удостоверение от Областна администрация дали е актуван като държавен след 01.06.96 г.Това се налага, защото от тази дата земята се дели на държавна и общинска.До 96 всички актове за държавна собственост се съставяха по общини , след това от Областната.
В общи линии като за начало е това.После ще се умува.
Също така извадете си едно удостоверение от общината дали имотът е актуван като държавен до 01.06.96 г.или като общински след тази дата.И удостоверение от Областна администрация дали е актуван като държавен след 01.06.96 г.Това се налага, защото от тази дата земята се дели на държавна и общинска.До 96 всички актове за държавна собственост се съставяха по общини , след това от Областната.
В общи линии като за начало е това.После ще се умува.
- amaury
- Младши потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|