Съобщиха ми, че от една фирма за добив на строителни материали разкопавали имота ми (ливада, граничеща с реката), за да стигнат до реката и да добиват и извозват пясък. Не са ме питали откъде и при какви условия да минат. Собственикът на съседния имот им разрешил достъп до реката през неговия имот, но поискал заплащане като обезщетение, което те не са съгласни да платят, виждало им се много, затова започнали да копаят през моя имот. На други собственици нагоре край реката са платили по 200 лв., за да копаят 1-2 седмици, преминавайки през имота им (ливадите край реката се увреждат от дълбоките коловози, които те отгоре на всичко пълнят с чакъл, за да минават машините). Пратих им вест да спрат да работят, докато не ида да се разберем на място - след няколко дни. Прегледах набързо Закона за подземните богатства. От него разбирам, че трябва да имат договор за концесия, защото добивът на подземни богатства се извършва чрез предоставяне на концесия. Вероятно става въпрос за концесия за добив по чл. 3, ал. 2 ЗПБ, предоставена от съответния общински съвет, след съгласуване с Министерството на околната среда и водите.
Мисля първо да ги попитам имат ли такъв документ - договор за концесия. Какво да правя, ако нямат? Ако имат – какво да договарям? От Закона за ПБ разбирам, че ако имат договор и не постигнем споразумение за достъп до реката, могат да се стигне до отчуждаване на имота ми, което не е желателно, имотът ми е с висока цена и в момента е обявен за продажба. Минаването през него за добив на пясък ще ме ощети много, тъй като става въпрос за най-хубавата част от имота ми. Бихте ли ми препоръчали, ако имате впечатления от случаи с Ваши клиенти, каква цена да поискам за преминаването през имота ми, ако имат договор за концесия. На каква основа се изчислява обезщетението?
Проблемната вест получих късно тази вечер и още не съм имала време да се обърна към адвокат, а от фирми за добив на инертни материали не очаквам да си признаят и да ми посочат реалната цена за такова обезщетение – за временно ползване на земята за достигане до реката за добив за речен пясък. Моля, ако някой има информация за подобен случай и препоръки към мене, да ми ги съобщи, за да се подготвя по-навреме и по-добре за срещата с онази фирма!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разкопават ми имота за добив на пясък
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Пак съм аз. Бдителни съседи ми съобщиха, че от фирмата изсекли дървета и храсти на брега на реката в моя имот, за да си проправят път за добива, без да ме питат. Какво да ги правя? Опитали да ме заобиколят като собственик, като искали разрешение за достъп от ползвателката на имота - една жена, на която съм разрешила без формалности да пасе там добитъка си срещу чистене на ливадата. Тя казала, че не може да даде такова разрешение и се обадила на близките ми на село, за да ги уведоми за навлизането в имота ми. Да се обаждам ли на еколозите? Страхувам се, че след добива на пясък от коритото на реката, което граничи на 1 км с имота ми, ще започне свличане на брега и ще пресъхнат местните извори, които са голям плюс за имота. (Имотът ми е обявен за продажба за вилно селище и днес ще ходи с брокерите един клиент да го гледа. Като види изсечената растителност и коловозите от машините за добив на пясък през най-хубавата ливада, не искам да си представям...) Не ме съблазняват парите на фирмата за обезщетение, предпочитам да им откажа достъп през имота , но се опасявам, че се налага да преговарям, защото все от някъде трябва да минат, ако имат концесия за добив. Направо не знам какво да правя, как да ги отпратя... Вероятно ще използвам като мотив отрицателните впечатления на клиента и брокерите, като се върнат днес от огледа...
- dora
- Младши потребител
Свържете се бързо с адвокат който да заведе дело за защита на собствеността. Можете също да искате наем за всяко съоръжение,тръба или каквото друго поставят в имота ви. Няма значение дали имат концесия или не по отношение на ползването на вашата собствена земя те дължат наем
- slava31
- Младши потребител
Re: Разкопават ми имота за добив на пясък
[quote Мисля първо да ги попитам имат ли такъв документ - договор за концесия....
.....и да ми посочат реалната цена за такова обезщетение quote]
Не сте длъжна да се съобразявате с някаква "реална цена", напротив - имате право ДА НЕ ГИ ДОПУСКАТЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН в имота си! Постарайте се да разберете КОИ са - и им пратете нотариална покана да се изнасят, като пратите и копие до Кмета, защото гарантирам че също е замесен. Трудно ще намерите адвокат, специалист по екологично право - поне намерете някой, който да се отнесе задълбочено по въпроса - закони много: Закон за опазване на околната среда, Закон за водите, ЗПБ, наредби, инструкции...колкото искате. Заради членството ни ни в ЕС сме приели куп актове, касаещи околната среда, а съдебна практика - никаква. Между другата в този бизнес също се стреля - скоро гледах един филм с Стивън Сийгъл в ролята на екоинспектор но не се плашете предварително. Важно е да действате уверено и със замах - желая успех!
.....и да ми посочат реалната цена за такова обезщетение quote]
Не сте длъжна да се съобразявате с някаква "реална цена", напротив - имате право ДА НЕ ГИ ДОПУСКАТЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН в имота си! Постарайте се да разберете КОИ са - и им пратете нотариална покана да се изнасят, като пратите и копие до Кмета, защото гарантирам че също е замесен. Трудно ще намерите адвокат, специалист по екологично право - поне намерете някой, който да се отнесе задълбочено по въпроса - закони много: Закон за опазване на околната среда, Закон за водите, ЗПБ, наредби, инструкции...колкото искате. Заради членството ни ни в ЕС сме приели куп актове, касаещи околната среда, а съдебна практика - никаква. Между другата в този бизнес също се стреля - скоро гледах един филм с Стивън Сийгъл в ролята на екоинспектор но не се плашете предварително. Важно е да действате уверено и със замах - желая успех!
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
dora написа:Имотът ми е обявен за продажба за вилно селище и днес ще ходи с брокерите един клиент да го гледа...Вероятно ще използвам като мотив отрицателните впечатления на клиента и брокерите, като се върнат днес от огледа...
Госпожо, щом като продавате имот чрез посредник, вие можете да си позволите да работите и с концесионер на пясък, чакъл, тикви и пр.
но може и да спечелите - вашият брокер може да продаде имота ви на много по-висока цена именно защото е обременен с коловози, изсечени дървета и т.н. Все пак бг клиентът не е претенциозен и с добра аргументация може да купи всичко, което е харесано от неговия брокер.
Желая ви успех!
- zelen
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|