Здравейте, продавам имот и имам предварителен догор за продажбата му, но се появи купувач с по - изгодно предложение и условия.
Мога ли да продам имота си на втория купувач и човека с когото съм сключила предварителен договор може ли да ме съди и да оспорва продажбата. Искам да му върна капарото и да анулирам предварителния договор, но се опасявам от това да не го изисква по съдебен път.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на имот
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Какви са клаузите в предварителния договор в случай на неизпълнение на едната или другата страна?
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
с предварителният договор, дори да не е нотариално заверен може да ви осъди като едното нищо да изпълните спрямо него вашите задължения по договора. Вие дори не искате да върнете даденото ви капаро в двоен размер, както е по договор. Именно за предпазването от такива действия се сключват предварителните договори (т.нар. "обещание за продажба") в писмен вид, когато касаят недвижими имоти.
- berbo
- Младши потребител
може, ама има врътки
Ако продадете на втория купувач имота веднага с нотариален акт, купувачът по предварителния договор няма да може да го обяви за окончателен, при положение, че си е вписал исковата молба след вписване на продажбата. Тогава за него ще остане само възможността да си иска капарото, същото в двоен размер или каквото там е предвидено в договора като отговорност от ваша страна.
По-добре е да се разберете като бели хора и да върнете полученот плюс още нещо, защото по-принцип с поведението си му нанасяте недобросъвестно вреди, изразяващи се най-малкото в невъзможността му да си купи имот при "вашата" цена и като нищо може да ви осъди да му платите разликата до средните пазарни цени, каквото и да значи това на подобен имот.
По-добре е да се разберете като бели хора и да върнете полученот плюс още нещо, защото по-принцип с поведението си му нанасяте недобросъвестно вреди, изразяващи се най-малкото в невъзможността му да си купи имот при "вашата" цена и като нищо може да ви осъди да му платите разликата до средните пазарни цени, каквото и да значи това на подобен имот.
- civilista
- Младши потребител
Ако купувачът по предв. договор впише молба за обявяване на същия за окончателен и след това кредитор на продавача впише възбрана за обеспечение на иск,то тази възбрана ще има ли действие спрямо купувача?
В ГПК не откривам нищо освен разпоредба по отменен(педполагам) "Закон за привилегиите и ипотеките" в ЗЗД.
В ГПК не откривам нищо освен разпоредба по отменен(педполагам) "Закон за привилегиите и ипотеките" в ЗЗД.
- manol
- Младши потребител
Все още не съм си отговорил,а ми е интересно,какъв е отговора
Ама май вписването на молбата няма действие спрямо другите кредитори,което ми се струва много тъпо,защото така купувачът може доста да се набута,ако продавачът-длъжник откаже да подпише окончателен договор(може да се появят доста кредитори)
Ама май вписването на молбата няма действие спрямо другите кредитори,което ми се струва много тъпо,защото така купувачът може доста да се набута,ако продавачът-длъжник откаже да подпише окончателен договор(може да се появят доста кредитори)
- manol
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|