начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Продажба на имот

Казуси за недвижими имоти

Продажба на имот

Мнениеот nela82 » 16 Авг 2007, 20:24

Здравейте, продавам имот и имам предварителен догор за продажбата му, но се появи купувач с по - изгодно предложение и условия.
Мога ли да продам имота си на втория купувач и човека с когото съм сключила предварителен договор може ли да ме съди и да оспорва продажбата. Искам да му върна капарото и да анулирам предварителния договор, но се опасявам от това да не го изисква по съдебен път.
nela82
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 16 Авг 2007, 20:48

Какви са клаузите в предварителния договор в случай на неизпълнение на едната или другата страна?
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот berbo » 16 Авг 2007, 22:04

с предварителният договор, дори да не е нотариално заверен може да ви осъди като едното нищо да изпълните спрямо него вашите задължения по договора. Вие дори не искате да върнете даденото ви капаро в двоен размер, както е по договор. Именно за предпазването от такива действия се сключват предварителните договори (т.нар. "обещание за продажба") в писмен вид, когато касаят недвижими имоти.
berbo
Младши потребител

може, ама има врътки

Мнениеот civilista » 17 Авг 2007, 14:50

:oops: Ако продадете на втория купувач имота веднага с нотариален акт, купувачът по предварителния договор няма да може да го обяви за окончателен, при положение, че си е вписал исковата молба след вписване на продажбата. Тогава за него ще остане само възможността да си иска капарото, същото в двоен размер или каквото там е предвидено в договора като отговорност от ваша страна. :oops: :twisted:
По-добре е да се разберете като бели хора и да върнете полученот плюс още нещо, защото по-принцип с поведението си му нанасяте недобросъвестно вреди, изразяващи се най-малкото в невъзможността му да си купи имот при "вашата" цена и като нищо може да ви осъди да му платите разликата до средните пазарни цени, каквото и да значи това :D на подобен имот.
civilista
Младши потребител

re

Мнениеот harmaiani » 17 Авг 2007, 17:18

4estno kazano, ne moga da razbera 6to za uirist si. Ne bilo moralno i osobeno pak profesionalno. Ti advokat samo na dobrite i pravolineinite li si, 6toto povqrvai mi, te nqmat nujda ot takav.
harmaiani
Потребител

Мнениеот manol » 23 Авг 2007, 23:22

Ако купувачът по предв. договор впише молба за обявяване на същия за окончателен и след това кредитор на продавача впише възбрана за обеспечение на иск,то тази възбрана ще има ли действие спрямо купувача?
В ГПК не откривам нищо освен разпоредба по отменен(педполагам) "Закон за привилегиите и ипотеките" в ЗЗД.
manol
Младши потребител

Мнениеот manol » 07 Сеп 2007, 19:49

:oops: Все още не съм си отговорил,а ми е интересно,какъв е отговора :oops:
Ама май вписването на молбата няма действие спрямо другите кредитори,което ми се струва много тъпо,защото така купувачът може доста да се набута,ако продавачът-длъжник откаже да подпише окончателен договор(може да се появят доста кредитори)
manol
Младши потребител

Назад към Имотни казуси