- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудово възнаграждение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Трудово възнаграждение
Здравейте на всички. Проблемът е следния:
Работих месец и половина в един хотел,в един момент реших да напусна и си подадох молба за напускане.
Имат ли основание бившите ми работодатели да не ми изплатят заплатата за последния месец,през който съм работила. Те изтъкват като причина че не съм пуснала едномесечно предизвестие.
Договорът ми беше с 6-месечен изпитателен срок. Също така беше регламентирано да работя на смени дневна,нощна,2 дни почивка,а аз през повечето време работех с по 1 ден почивка (все пак след нощна няма как) и по 2-3 поредни смени. Освен това в договора фигурираше,че ще работя на 8 часови работни смени, а аз работех на 12 часови смени.
Та...имат ли наистина основание да не ми изплатят заплатата и имам ли аз някакво основание, ако не я изплатят да предявя иск срещу тях?
Благодаря предваеително на всички които се отзоват.
Работих месец и половина в един хотел,в един момент реших да напусна и си подадох молба за напускане.
Имат ли основание бившите ми работодатели да не ми изплатят заплатата за последния месец,през който съм работила. Те изтъкват като причина че не съм пуснала едномесечно предизвестие.
Договорът ми беше с 6-месечен изпитателен срок. Също така беше регламентирано да работя на смени дневна,нощна,2 дни почивка,а аз през повечето време работех с по 1 ден почивка (все пак след нощна няма как) и по 2-3 поредни смени. Освен това в договора фигурираше,че ще работя на 8 часови работни смени, а аз работех на 12 часови смени.
Та...имат ли наистина основание да не ми изплатят заплатата и имам ли аз някакво основание, ако не я изплатят да предявя иск срещу тях?
Благодаря предваеително на всички които се отзоват.
- vani_koleva
- Нов потребител
Ако няма нищо упоменато в договора, се счита, че срока за изпитване е в полза на двете страни. До изтичане на срока на изпитване страната, в чиято полза е уговорен срока, може да прекрати договора БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ - чл. 71, ал. 1 КТ.
Положеният труд по трудово правоотношение е възмезден. Чл. 245, ал. 1 КТ гарантира изплащане на минимум 60 на сто от възнаграждението при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения.
Можете да предявите иск. Срокът е тригодишен считано от деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане.
Положеният труд по трудово правоотношение е възмезден. Чл. 245, ал. 1 КТ гарантира изплащане на минимум 60 на сто от възнаграждението при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения.
Можете да предявите иск. Срокът е тригодишен считано от деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане.
- fester1
- Потребител
Благодаря ти много, но погледнах в договора и там е упоменато 6 месечен изпитателен срок в полза на работодателя. И в този случаи нищо ли немога да направя?
- vani_koleva
- Нов потребител
Добре, де, пишеш, че си подала молба. А има ли заповед за прекратяване на трудовия договор и на какво основание? Ако е по чл. 325, т. 1 КТ няма предизвестие. Ако е по чл. 326, ал. 1 КТ е с едномесечно предизвестие, отправено от работника или служителя. И ако не отработиш предизвестието дължиш обезщетение на работодателя пропорционално на неотработената част от предизвестието.
А заплатата се дължи, как така нищо да не можеш да направиш???
А заплатата се дължи, как така нищо да не можеш да направиш???
- fester1
- Потребител
Сигурна ли си в това, което казваш? Ако е така значи си на работа и си длъжна да полагаш труд по действащ трудов договор с всичките права и задължения по него.
Не е достатъчно само да си подала молба, защото ако не се явиш на работа след подаването на молбата, без работодателя да се е произнесъл по нея, може да отнесеш дисциплинарно уволнение при необосновано отсъствие в два последователни работни дни.
Това е положението.
Не е достатъчно само да си подала молба, защото ако не се явиш на работа след подаването на молбата, без работодателя да се е произнесъл по нея, може да отнесеш дисциплинарно уволнение при необосновано отсъствие в два последователни работни дни.
Това е положението.
- fester1
- Потребител
Ами аз на следващият ден отидох да ми оформят книжката. Отказаха - казаха че шефовете даже незнаели че напускам, и молбата ми не беше пратена в личен състав. След 3 дни,както се бях угоровила с управителката отидох на работа и си взех 2 смени. От тогава никой не ми се е обаждал и не ме е търсил. А на молбата ми пишеше "считано от 30.07.2007". След като постъпих на новата си работа и от хотела не ми оформиха книжката,аз си купих нова и на молбата ми за назначаване декларирах че до сега не ми е издавана трудова книжка. Незнам, но съм много объркана
- vani_koleva
- Нов потребител
Лоша работа. Не можеш да работиш на две места на пълен 8 часов работен ден. Защото така излиза. Реално не си си прекратила взаимоотношенията със стария работодател. Обезателно иди там, където си работила досега, да видиш как стоят нещата. Възможно е вече да си дисциплинарно уволнена и то без да са ти искани писмени обяснения, както повелява кодекса, което пък е задължение на работодателя.
Голяма каша...
Голяма каша...
- fester1
- Потребител
ами то няма как да отида,т.к. съм на работа....но мога да пратя някой друг да отиде да провери. Ох незнам, наистина е голяма каша...сега от теб разбирам мн неща, които не съм знаела...все пак в тоя хотел ми беше първата работа,аз незнаех даже как изглежда молба за напускане, аз какво остава и за останалите изисквания и т.н. ((
- vani_koleva
- Нов потребител
Нямаш никакви проблеми, стига и аз да разбера...
ако искаш можеш да ми дадеш скайп (ако имаш) мисля че ще е по лесно да кореспондираме.
ако искаш можеш да ми дадеш скайп (ако имаш) мисля че ще е по лесно да кореспондираме.
- vani_koleva
- Нов потребител
колега fester1,не оспорвам компетентността Ви , но бих желал да ви задам един въпрос:
Защо считате ,че след като работодателя не е изпълнил задължението си да издаде заповед за прекратяване на трудовото правоотношение въпреки подадена молба за напускане, то въпросното трудово правоотношение не е прекратено. По тази логика , ако един работодател е недобросъвестен и откаже да издаде такава заповед, лицето работило при него , формалоно ще се води негов служител, което би довело до пречки то да сключи трудов договор с друг работодател. Представете си ,че се водите на работа в дадена фирма , а искате да станете нотариус - как ще докажете , че вече на практика не работите в дадената фирма след като работодателя отказва да издаде заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Не знам до колко съм прав ,но считам че трудовото правоотношение би следвало да се счита за прекратено от датата посочена в молбата за напускане , без да е необходим акт от работодателя. Иначе или сте обречен да работите при даден работодател до края на живота си или на практика да спрете да работите при него и в едни слънчев ден недобросъвестния работодател да ви уволни дисциплинарно на основание, че два последователни дни не сте е идвал на работа. Колкото до обясненията които работодателя трябва да изиска от служителя си преди да го уволни - винаги ще се намерят двама негови служители ,които ще свидетелстват ,че работодателя е поискал от вас обяснения, но вие сте отказал да даде такива, както и сте отказал да подпише заповедта за дисциплинарно уволнение, която Ви е била връчена.
Защо считате ,че след като работодателя не е изпълнил задължението си да издаде заповед за прекратяване на трудовото правоотношение въпреки подадена молба за напускане, то въпросното трудово правоотношение не е прекратено. По тази логика , ако един работодател е недобросъвестен и откаже да издаде такава заповед, лицето работило при него , формалоно ще се води негов служител, което би довело до пречки то да сключи трудов договор с друг работодател. Представете си ,че се водите на работа в дадена фирма , а искате да станете нотариус - как ще докажете , че вече на практика не работите в дадената фирма след като работодателя отказва да издаде заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Не знам до колко съм прав ,но считам че трудовото правоотношение би следвало да се счита за прекратено от датата посочена в молбата за напускане , без да е необходим акт от работодателя. Иначе или сте обречен да работите при даден работодател до края на живота си или на практика да спрете да работите при него и в едни слънчев ден недобросъвестния работодател да ви уволни дисциплинарно на основание, че два последователни дни не сте е идвал на работа. Колкото до обясненията които работодателя трябва да изиска от служителя си преди да го уволни - винаги ще се намерят двама негови служители ,които ще свидетелстват ,че работодателя е поискал от вас обяснения, но вие сте отказал да даде такива, както и сте отказал да подпише заповедта за дисциплинарно уволнение, която Ви е била връчена.
- asddsa
- Младши потребител
Вярно е че съгласно чл. 335 ал.1 КТ трудовия договор се прекратява писменно. Интересно ми е обаче как следва да се процедира при недобросъвестност от страна на работодателя!
От друга страна :
Чл. 335. (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 335 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;
2. при неспазване на срока на предизвестието - с изтичането на съответната част от срока на предизвестието;
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора.
От друга страна :
Чл. 335. (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 335 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;
2. при неспазване на срока на предизвестието - с изтичането на съответната част от срока на предизвестието;
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора.
- asddsa
- Младши потребител
Значи така: пускате си молба, че искате да бъдете освободен считано от... и си вземате шапката и толкоз.
Ами вписванията в трудовата книжка за стаж и основание за прекратяване? Как ще му приключат трудовата книжка при съответния работодател ако работодателя не е съгласен да удовлетвори молбата?
В случая всчко се гради на догадки, защото работника не си е взел книжката, а е изчезнал. Не знаем как са се развили нещата, за да коментираме повече от казаното дотук.
А за искането на писмените обяснения всеки работодател предпочита да го направи писмено предвид доказването в съда. Варианта, който предлагате, прави работодателя атакуем при обжалване. Не вярвам, че има толкова глупав работодател.
Ами вписванията в трудовата книжка за стаж и основание за прекратяване? Как ще му приключат трудовата книжка при съответния работодател ако работодателя не е съгласен да удовлетвори молбата?
В случая всчко се гради на догадки, защото работника не си е взел книжката, а е изчезнал. Не знаем как са се развили нещата, за да коментираме повече от казаното дотук.
А за искането на писмените обяснения всеки работодател предпочита да го направи писмено предвид доказването в съда. Варианта, който предлагате, прави работодателя атакуем при обжалване. Не вярвам, че има толкова глупав работодател.
- fester1
- Потребител
Относно трудовата книжка: Тя стоеше в мен. На следващият ден след като подадох молбата, отидох с искане да ми оформят книжжката. Отказаха ми : "Молбата ти не е дошла до личен състав, шефовете още незнаят че ще напускаш". Тъй като, както споменах вече, това ми беше първата работа и имах стаж около месец там, аз реших направо да си взема нова трудова книжка, която вече ми е попълнена на ново от новия ми работодател, като изрично декларирах в молбата ми за постъпване на работа, че до този момент не ми е издавана трудова книжка.
- vani_koleva
- Нов потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|