- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как се процедира в този случай?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Как се процедира в този случай?
Работничка е уволнена по взаимно съгласие с работодателя. Възнаграждението се получава на дата след уволнението, при което тя нито идва да си го получи, нито се обажда. Отива направо в ИТ и подава жалба, че работодателят не и е изплатил последното възнаграждение+ отпуск. ИТ прави проверка, след което предписва на работодателя до 10 дни да и изплати парите. Хубаво, обаче работодателят длъжен ли е да издирва из целия град въпросната работничка, за да и връчи парите. Нали трябва да дойде лично да си ги получи.Как следва да изпълни предписанието на ИТ. И може ли да направи възражение срещу жалбата в ИТ, че работникът не се е яеил да си получи парите, а не че е в нарушение?
- zzzzz
- Потребител
ОООООООООООООООООО ха здрасти, пак!
Беше се покрил нейде!
Да ти отговоря ли ? Хайде ще те оставя да се помъчиш.
Жокер - чл.34 ал.3 от АПК и чл.81 от АПК.
Беше се покрил нейде!
- genius75
- Потребител
genius75 написа:ОООООООООООООООООО ха здрасти, пак!
Беше се покрил нейде!
apk76
- apk76
- Потребител
genius75 написа:ОООООООООООООООООО ха здрасти, пак!
Беше се покрил нейде!
A, помниш ме значи!И не съм се покрил.Участвам и в други теми, далеч по-интересни от от трудово-правните.Но какво да се прави, възникват и такива казуси.
А ти нали нямаше да влизаш в "тоя форум" ?Гледам и ти се включваш по другите области на дискусиите.
- zzzzz
- Потребител
Нали знайш че любовта и омразата вървят ръка за ръка....
Кат нямам работа, влизам тук.. Чета..
Трудово-правните са ми интересни, поне засега. Аз съм на периоди- първо брачни, след това - наказателните, после - вещните ... и тъй.
Прочети ли жокера?
Кат нямам работа, влизам тук.. Чета..
Трудово-правните са ми интересни, поне засега. Аз съм на периоди- първо брачни, след това - наказателните, после - вещните ... и тъй.
Прочети ли жокера?
- genius75
- Потребител
apk76 написа:genius75 написа:ОООООООООООООООООО ха здрасти, пак!
Беше се покрил нейде!
Благодаря ти искрено за жокера, но това и без мъка мога да го прочета в протокола на органа, извършил проверката и съставил протокола.Въпросът ми е дали мога да ползвам като основание за оспорване на предписанието касаещо изплащането на възнаграждението на работника, а именно че съгласно чл....от КТ това става лично и след като работникът не идва да си го получи, то работодателя е възпрепятстван да изпълни задължението си именно от самия работник.Май стана огромно изречение, но... човек се учи докато е жив.
- zzzzz
- Потребител
Прайш едно хуууууууубаво оспорване до Главна инспекция с мотив, че 1. нарушението не е възникнало още, поради възникване на плащането в по-късен момент.
2. Ако не обжалваш, влиза в сила дори и най-тъпото предписание и подлежи на изпълнение.
3. освен това прати покана (писмена) до работника или направо с пощенски запис - достатъчно е да имаш име и адрес.За всеки случай питай в пощата.
Не си чел внимателно - чл.34 ал.3 от АПК - тва не го пише в протокола
2. Ако не обжалваш, влиза в сила дори и най-тъпото предписание и подлежи на изпълнение.
3. освен това прати покана (писмена) до работника или направо с пощенски запис - достатъчно е да имаш име и адрес.За всеки случай питай в пощата.
- genius75
- Потребител
genius75 написа:Прайш едно хуууууууубаво оспорване до Главна инспекция с мотив, че 1. нарушението не е възникнало още, поради възникване на плащането в по-късен момент.
Прав си, не го пише точно това, но на практика са го направили от ОИТ, защото протокола е издаден 3-4 работни дни след проверката и жалбат е представена на работодателя.Но за съжаление не е направил възражение в момента на проверката.Както и да е. И аз си мислех за пощенски запис или покана, но това не означава ли че работодателя е съгласен с констатираното нарушение?И има и друго.Този същия работник не е вършил работата си в продължение на 2 месеца.Бил е отговорен за документация, която е трябвало да бъде представена пред ДВСК(да речем). И идва ДВСК и констатира,че лицето отговорно за въпросната документация не я е водило изибщо(което си е направо саботаж). Трудовото правоотн. с работника е вече прекратено, констатацията за работата му е направена след това, само по съдебен ред ли може да се търси отговорност на работника или може направо от неизплатените пари да се прихване и остатъка да се изплати? Сигурно вече ще се хванеш за главата с моите въпроси.Апропо, дама съм.Така,че не ми говори смятай в мъжки род.
- zzzzz
- Потребител
zzzzz написа:genius75 написа:Прайш едно хуууууууубаво оспорване до Главна инспекция с мотив, че 1. нарушението не е възникнало още, поради възникване на плащането в по-късен момент.
Прав си, не го пише точно това, но на практика са го направили от ОИТ, защото протокола е издаден 3-4 работни дни след проверката и жалбат е представена на работодателя.Но за съжаление не е направил възражение в момента на проверката.Както и да е. И аз си мислех за пощенски запис или покана, но това не означава ли че работодателя е съгласен с констатираното нарушение?И има и друго.Този същия работник не е вършил работата си в продължение на 2 месеца.Бил е отговорен за документация, която е трябвало да бъде представена пред ДВСК(да речем). И идва ДВСК и констатира,че лицето отговорно за въпросната документация не я е водило изибщо(което си е направо саботаж). Трудовото правоотн. с работника е вече прекратено, констатацията за работата му е направена след това, само по съдебен ред ли може да се търси отговорност на работника или може направо от неизплатените пари да се прихване и остатъка да се изплати? Сигурно вече ще се хванеш за главата с моите въпроси.Апропо, дама съм.Така,че не ми говори смятай в мъжки род.
Направих много правописни грешки, но бързам като пиша.
- zzzzz
- Потребител
Re: Как се процедира в този случай?
Работничка е уволнена по взаимно съгласие с работодателя.
е то такова нещо няма
е то такова нещо няма
- barri
- Потребител
Бари, човекът има предвид формулата "уволнение = прекратяване на ТрПО", а не само прекратяване на същото по инициатива на работодателя. Въпреки това е ясно какво пита.
До Z....- не превеждате ли заплатите по банков път или ги изплащате на ръка от каса? Явно е второто. Нас често работнички са ни тормозели, че когато биват уволнени следвало да си получат и парите още на същия ден и че даже в ДОИТ така им били казали /интересно, защо на нас като ни идват от там на проверка хората не ни казват такива неща?/. Както и да е- има си определен срок за изплащане на възнаграждението, който вече се посочва като реквизит в самия трудов договор и до този момент падежът определено не е настъпил.
В трудовите ви договори не пише ли къде е мястото на плащане?
Забавата на кредитора /бившата работничка/ оневинява длъжника, нали така?
Аз също при подобна ситуация бих се постара поне да не пропусна срока за обжалване на задължителното предписание, дадено от ДОИТ.
До Z....- не превеждате ли заплатите по банков път или ги изплащате на ръка от каса? Явно е второто. Нас често работнички са ни тормозели, че когато биват уволнени следвало да си получат и парите още на същия ден и че даже в ДОИТ така им били казали /интересно, защо на нас като ни идват от там на проверка хората не ни казват такива неща?/. Както и да е- има си определен срок за изплащане на възнаграждението, който вече се посочва като реквизит в самия трудов договор и до този момент падежът определено не е настъпил.
Аз също при подобна ситуация бих се постара поне да не пропусна срока за обжалване на задължителното предписание, дадено от ДОИТ.
- Julyan
- Потребител
Julyan написа:Бари, човекът има предвид формулата "уволнение = прекратяване на ТрПО", а не само прекратяване на същото по инициатива на работодателя. Въпреки това е ясно какво пита.
Въпросът е, че дори да обжалваме предписанието особена полза няма.Така или иначе парите следва да се изплатят на работничката. Дали сега, дали на падежа- тя трябва да си ги получи. Интересното е как да и се удържи от заплатата известна сума за това че не си е свършила работата, за което има и протокол, но който е съставен след като Тр.По е прекратено.Въпросът е може ли да има регресна отговорност от работника пост фактум прекратяване на договора му?
- zzzzz
- Потребител
Julyan написа:Бари, човекът има предвид формулата "уволнение = прекратяване на ТрПО", а не само прекратяване на същото по инициатива на работодателя. Въпреки това е ясно какво пита.
Въпросът е, че дори да обжалваме предписанието особена полза няма.Така или иначе парите следва да се изплатят на работничката. Дали сега, дали на падежа- тя трябва да си ги получи. Интересното е как да и се удържи от заплатата известна сума за това че не си е свършила работата, за което има и протокол, но който е съставен след като Тр.По е прекратено.Въпросът е може ли да има регресна отговорност от работника пост фактум прекратяване на договора му?
- zzzzz
- Потребител
ахаххах, уволнение= прекратяване на ТрПО???
човека не се изразява правилно, не може ние да тълкуваме какво точно е имал в предвид. съгласие на работник и уволнение са несъвместими понятия.
човека не се изразява правилно, не може ние да тълкуваме какво точно е имал в предвид. съгласие на работник и уволнение са несъвместими понятия.
- barri
- Потребител
Като чета до момента не видях някой да е помислил нещо друго, освен, че става въпрос именно за прекратяване на ТрПО "по взаимно съгласие". Ако питащият не е юрист не му придирям. Ако мисля, че не ми е ясно- питам него, да обясни. Не съм сигурна никога кой тук е юрист и кой- не е.
Когато питам нещо лекаря си или счетоводителя и аз не съм перфектна.
- Julyan
- Потребител
Julyan написа:Като чета до момента не видях някой да е помислил нещо друго, освен, че става въпрос именно за прекратяване на ТрПО "по взаимно съгласие". Ако питащият не е юрист не му придирям. Ако мисля, че не ми е ясно- питам него, да обясни. Не съм сигурна никога кой тук е юрист и кой- не е.
Имам предивд точно прекратяване на Тр.по по взаимно съгласие.Извинете, че не съм употребила точния юридически термин.Само че "взаимното" съгласие е само на хартия, за да не бъде уволнен дисциплинарно съответния работник.Разбирате ли, това му е спестено, а той отива та се жалва.Вече уточних по-горе какъв е конкретния въпрос и не е свързан с тълкуване на термина "уволнение".
- zzzzz
- Потребител
Доколкото разбах от всички дрънкаци - с работника е прекратено ТПО-то по взаимно съгласие. Първа грешка. Аз щях да го гоня до дупка. Първо налагам ограничена им.отговорност, после го уволнявам дисциплинарно.
За съжаление в този случай не можеш да направиш прихващане, тъй като имаш забрана - чл.272 от КТ. Дори и да направиш протокол.
Можеш да се възползваш от чл.206 и следващите от КТ. Тогава можеш да мине номера с удръжките, щото има такава хипотеза. Чл.210 от КТ е мноооооого интересен - препоръчвам ти го. Има интересна практика - виж я в новата книжка на Мръчков "Критичен прегред на практиката на ВКС по трудови спорове".
Аз казвам така, лошото плащане е два пъти плащане. Парите на работничката са дължими и не можеш да ги удържиш на основание, че нещо си не е изпълнила както трябва. Освен ако има Заповед по ал.210. Виж срока!!!
И нещо друго - виж ал.5 - за изпълнителния лист!
Да не забрайш да почерпиш, пчеличке zzzzzzzzzzzzzzzzz !!!!
За съжаление в този случай не можеш да направиш прихващане, тъй като имаш забрана - чл.272 от КТ. Дори и да направиш протокол.
Можеш да се възползваш от чл.206 и следващите от КТ. Тогава можеш да мине номера с удръжките, щото има такава хипотеза. Чл.210 от КТ е мноооооого интересен - препоръчвам ти го. Има интересна практика - виж я в новата книжка на Мръчков "Критичен прегред на практиката на ВКС по трудови спорове".
Аз казвам така, лошото плащане е два пъти плащане. Парите на работничката са дължими и не можеш да ги удържиш на основание, че нещо си не е изпълнила както трябва. Освен ако има Заповед по ал.210. Виж срока!!!
И нещо друго - виж ал.5 - за изпълнителния лист!
- genius75
- Потребител
genius75 написа:Доколкото разбах от всички дрънкаци - с работника е прекратено ТПО-то по взаимно съгласие. Първа грешка. Аз щях да го гоня до дупка. Първо налагам ограничена им.отговорност, после го уволнявам дисциплинарно.
Можеш да се възползваш от чл.226 ал.1 т.2 от КТ - това се установя само от съда. Има интересна практика - виж я в новата книжка на Мръчков "Критичен прегред на практиката на ВКС по трудови спорове".
Аз казвам така, лошото плащане е два пъти плащане. Парите на работничката са дължими и не можеш да ги удържиш на основание, че нещо си не е изпълнила както трябва. Тва е.
Знаех си аз.Изпуснат е момента. Сега трябва по съдебен ред да се търси отговорност.Питах само дали няма някакъв начин извън този, въпреки че отговорът е повече от ясен. Благодаря ти genius75 за отзивчивостта.Ще те черпя същото винаги когато имаш нужда.
- zzzzz
- Потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|