начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Какви мерки мога да предприема на първо време?

Казуси за недвижими имоти

Какви мерки мога да предприема на първо време?

Мнениеот tania28 » 13 Авг 2007, 19:01

Проблема е следния. На вилата ми в едно село в Софийско имаме една второстепенна сграда, която се намира реално в парцела на съседите ( на границата с нашия), но преди близо 30 години тогавашния собственик на парцела я е продал, заедно със земята под нея на моята баба. Оттогава ( а всъщност и винаги) тази сграда се е ползвала от нашето семейство. След като починаха баба и дядо сегашните ни съседи показаха своя нотариален акт и се оказа, че предишния собственик е продал на тях и вече продадената на нас второстепенна сграда. С една дума за тази сграда има 2 нотариални акта - нашия ( от 1978г) и техния ( от 1982г). Тогава аз им казах,ч е въпроса трябва да се реши в съда. Но тъй като ние винаги сме ползвали сградата, а и имаме документи за нея, реших, че те трябва да заведат делото, ако искат да я ползват.
да, но явно техните планове са други. Преди 2 дни дойдоха и направао ме попитаха кога ще си махнем нещата оттам, защото искали да си я правят нещо. Аз им казах, че без решение на съда няма да си изнеса багажа. След няколко часа установих, че те са си направили нялко входа към сградата откъм тяхната страна ( преди това единствения вход за нея беше откъм нашия парцел). И сега незнам какво да правя. Разбира се ще се консултирам с адвокат, но тъй като не мога да го направя веднага поради други ангажименти, искам да попитам какви мерки трябва да предприема на първо време. Трябва ли да подам жалба в полицията, че ми нарушават частната собственост и какво всъщност следва от тази жалба? Дали ако подам такава жалба, полицията може да спре избиването на врати от тяхна страна? Кой в случая има право - аз или те? И изобщо как да процедирам докато случая не мине през съда - аз ли да подам молба в съда, ...? Изобщо ми е много неясно какви са процедурите в този случай.
Ще бъда благодарна, ако някой ме ориентира малко в ситуацията, преди да се консултирам с адвокат.
tania28
Нов потребител

Мнениеот ignatius » 13 Авг 2007, 21:17

Действията на съседите представляват самоуправство,което си е престъпление.Полицията може би трябва да се намеси,но дали ще го направи е друг въпрос.Заплаши съседите, а и полицията с жалба до прокурора да видим какво ще стане.
Иначе,тзи който не е във владение на имота има интерес да води дело, което,ако е така, както пишеш,ще завърши в твоя полза.
ignatius
Младши потребител

Мнениеот tania28 » 14 Авг 2007, 12:15

Благодаря Ви.

Междувременно аз отидох в полицията, но там ми казаха, че без постановление на съда или прокуратурата, могат само да им отправят предупреждение. И сега незнам какво да правя.
Всъщност има ли значение дали ние или те ще заведат делото? Ако го заведем ние по-големи ли ще бъдат нашите разходи по делото? И как да ги накарам в случая те да заведат дело, след като полицията не иска да направи нищо? Аз не мога да се саморазправям с тях?
tania28
Нов потребител

Мнениеот ignatius » 14 Авг 2007, 23:14

lyutiyat написа:А това, че искате съседите да заведат дело - на тях им е добре, имат си вход и няма за какво да претендират !

Имат си вход,но вещите на Таня28 им пречат да ползват имота,доколкото разбрах. Така че ,Таня28,ако съседите не ти пречат да ползваш имота, въпреки че си направили вход, чакай те да заведат дело .
ignatius
Младши потребител

Назад към Имотни казуси