- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ - Хитър работодател!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Помощ - Хитър работодател!
Здравейте.
Работя в частна фирма с непрекъснат процес на работа по трудов договор на смени( дневна, нощна, две почивки). В момента съм по майчинство за гледане на дете до 2 години, което изтича на 17,09,07г.
Притесняват ме нощните смени които са по 12часа и съм почти сигурна, че няма да се връщам на работа в тази фирмата, но бих искала да си използвам отпуската за 2006 и 2007г.,а след това и неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8години.(6 или 12 месеца? Не разбрах обаче на колко имам право -омъжана съм).
Другото което ме интересува е на каква база ще ми платят отпуската тъй като ТД е на 170лв., а докато съм била по майчинство са вдигнали минималния осигурителен праг и колегите вече са на 200лв.Имаме и допълнително възнаграждение което в ТД не фигурира, но ни плащат на изработена заявка( като сума излиза около 150-200лв.)
На някой може да му се струва смешен проблема който ме интересува, но на мен ми писна да работя за жълти стотинки, да не мога да ползвам и малкото права които се дават по закон на реботника и майките ,а на всичкото отгоре и да ми се подиграват ( -О,съжалявам,но незнанието не Ви оправдава! - или - Ами да но въпреки ,че имате право ние не можем да Ви разрешим само дневни смени, по- добре е да си вземете болничен).Защо трябва“ вратичките“ в закона да се използват само от работодателите паралии?
И последно бих искала да знам дали мога да започна друга работа докато съм в неплатен отпуск и как трябва да бъде оформен договора?
Благодаря Ви многа затова, че прочетохте тези редове и ще се радвам ако някой ми даде съвет как да постъпя най правилно.
Една Борбена Майка
Работя в частна фирма с непрекъснат процес на работа по трудов договор на смени( дневна, нощна, две почивки). В момента съм по майчинство за гледане на дете до 2 години, което изтича на 17,09,07г.
Притесняват ме нощните смени които са по 12часа и съм почти сигурна, че няма да се връщам на работа в тази фирмата, но бих искала да си използвам отпуската за 2006 и 2007г.,а след това и неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8години.(6 или 12 месеца? Не разбрах обаче на колко имам право -омъжана съм).
Другото което ме интересува е на каква база ще ми платят отпуската тъй като ТД е на 170лв., а докато съм била по майчинство са вдигнали минималния осигурителен праг и колегите вече са на 200лв.Имаме и допълнително възнаграждение което в ТД не фигурира, но ни плащат на изработена заявка( като сума излиза около 150-200лв.)
На някой може да му се струва смешен проблема който ме интересува, но на мен ми писна да работя за жълти стотинки, да не мога да ползвам и малкото права които се дават по закон на реботника и майките ,а на всичкото отгоре и да ми се подиграват ( -О,съжалявам,но незнанието не Ви оправдава! - или - Ами да но въпреки ,че имате право ние не можем да Ви разрешим само дневни смени, по- добре е да си вземете болничен).Защо трябва“ вратичките“ в закона да се използват само от работодателите паралии?
И последно бих искала да знам дали мога да започна друга работа докато съм в неплатен отпуск и как трябва да бъде оформен договора?
Благодаря Ви многа затова, че прочетохте тези редове и ще се радвам ако някой ми даде съвет как да постъпя най правилно.
Една Борбена Майка
- nadia.76
- Нов потребител
и къде е работодателя в цялата история???? аз поне не видях да пишете някъде , че той ви прави проблеми, по скоро ви се опитвате да се изхитрите
- barri
- Потребител
Кратък отговор:
1. платения/неплатеният отпуск зависи и се разрешава по преценка на работодателя - може да Ви откаже.
2. Отпуска по чл.176а от КТ е неплатен и е 6 месеца за майката и 6 месеца за бащата(така нареченото бащинстви). Зачита се за трудов стаж. Работодателя не може да откаже ползването му. Бащата не може да прехвърли негото ползване.
3. Можете да откажете да работите нощни смени - аргумент чл.140 ал.4 т.3 от КТ.
4. Базата на изчисляване - чл.177 от КТ. На минималната работна заплата която е 180 лв., а не на 200 лв.
1. платения/неплатеният отпуск зависи и се разрешава по преценка на работодателя - може да Ви откаже.
2. Отпуска по чл.176а от КТ е неплатен и е 6 месеца за майката и 6 месеца за бащата(така нареченото бащинстви). Зачита се за трудов стаж. Работодателя не може да откаже ползването му. Бащата не може да прехвърли негото ползване.
4. Базата на изчисляване - чл.177 от КТ. На минималната работна заплата която е 180 лв., а не на 200 лв.
- genius75
- Потребител
genius75 написа:Само не разбрах що е хитър работодателя
Ами, защото станаха такива времената, че работниците взеха да гледат в "джоба" на шефа и с безграничните си претенции никой не може да ги накара да си изпълняват задълженията!!!
-
atanaspetrovmeister - Потребител
barri написа:и къде е работодателя в цялата история???? аз поне не видях да пишете някъде , че той ви прави проблеми, по скоро ви се опитвате да се изхитрите
Напълно си прав barri. Работодателят ми никога не ми е правил проблем, той просто кара мен да хитрувам.
Понеже той няма възмажност да ми подсигури подходяща работа като бременна, трябваше аз да си намеря колежка която да ми работи нощните или да си взема отпуската или болнични( негорите предложения), а той да забравя да ми ги плати подобаващо.
И понеже неговото забравяне май е хронично,твябваше аз да звъня по офисите с въпроса (- Извинявайте, но след болничния за раждане на дете, не трябва ли да ми плащат майчинство за отглеждане на детето до 2години?-при полажение, че съм подала молба,- а те да ме питат кога ще представя болничен).
Пак аз трябваше през МАРТ да се правя на леко разсеяна, че виждаш ли чувам разни неща за 180лв. майчинство, а за мен не важи ли???
А за неправилните изчисления, не плащането на празнични,двойното счетоводство и т.н..... въобще няма да задълбавам .
И ако това е хитруване от моя страна, нека така да бъде.
Да искам си и последната жълта стотинка която ми се полага и последният ден трудов стаж и всички евентуални обезщетения.
А пък кой крив.......кой прав....... със сигурност не е на булката брат!!!!
Последна промяна nadia.76 на 10 Авг 2007, 18:05, променена общо 1 път
- nadia.76
- Нов потребител
genius75 написа:Кратък отговор:
genius75 благодаря за отговога само да попитам още нещо.
1.За 2006г може ли да ми откаже и ако пусна молба за неплатен отпуск за гледане на дете до 8г. след това мога ли да я прекъсна и да ползвам за 2007 и евентуално при отказ за 2006г.
2.А ми ако бащата е самоосигуряващ се как стоят нещата с "бащинството".
3.Молба или какъв документ се подава за този отказ?
4.Тези 10 дни които се споменават за отработване се касаят за последния месец на майчинството , или се връща последния месец в който съм била действително на работа ( в моя случай 02.2005г). И дали имам право да си търся тези пари които ни плащат за изработена заявка,тъй като при болничен не ни ги плащат, но при одпуска - да?
- nadia.76
- Нов потребител
nadia.76 написа:- Извинявайте, но след болничния за раждане на дете, не трябва ли да ми плащат майчинство за отглеждане на детето до 2години?-при полажение, че съм подала молба,- а те да ме питат кога ще представя болничен).
Пак аз трябваше през МАРТ да се правя на леко разсеяна, че виждаш ли чувам разни неща за 180лв. майчинство, а за мен не важи ли???
А за неправилните изчисления, не плащането на празнични,двойното счетоводство и т.н..... въобще няма да задълбавам .
Извинявайте, но Вие от шефа ли си чакате майчинството и не трябва ли да си седите при детето в този период?
-
Извинявайте, но Вие от шефа ли си чакате майчинството и не трябва ли да си седите при детето в този период?[/quote]
Извинявайте а Вие да сте чували за телефони??????? Пък и защо трябва да ме интересува той от къде трябва да изтегли парите при положение, че ги получавам в офиса.
А и всяко търпение си има край. И ако на вас хонорара Ви е 200лв., то на мен заплатата ми е толко .
Извинявайте а Вие да сте чували за телефони??????? Пък и защо трябва да ме интересува той от къде трябва да изтегли парите при положение, че ги получавам в офиса.
А и всяко търпение си има край. И ако на вас хонорара Ви е 200лв., то на мен заплатата ми е толко .
- nadia.76
- Нов потребител
nadia.76 написа::idea: Извинявайте, но Вие от шефа ли си чакате майчинството и не трябва ли да си седите при детето в този период?
А и всяко търпение си има край. И ако на вас хонорара Ви е 200лв., то на мен заплатата ми е толко .[/quote]
1. Не е шефа този, който ще се обажда!
2. Парите, полагащи Ви се в периода на майчинството, "не ги тегли шефа", а Ви се превеждат от НОИ по предварително открита от Вас банкова сметка- ОТНОВО ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕЗАВИСЕЩИ ОТ "ШЕФА" ВИ.
3. Вече започвам да се убеждавам, че т.нар. "шеф" може би му е писнало от Вас и просто търси начин да се отърве от Вас
Пожелавам МУ успех!
П.П. Тук, във форума съм за да се уча от практикуващи колеги т.к. все още съм студент, така че за хонорари е неуместно да се говори!
-
Уважаеми господин atanaspetrovmeister.
Много се радвам, че съм предизвикала интереса Ви по темата, но в никакъв случай не ми помагате с некомпетентните си мнения, а и за пореден път доказвате, че четете през ред и само това което Ви изнася. Все ми се струва, че като кандидат юрист трябва да сте се научили да четете и между редовете.
Нямам юридическо образование, нито претенции за такова, но май съм по- запозната със законите от Вас (да сте чували за заварено положение -дори съм го уточнила).
И на края само като съвет,- ако искате го приемете:
Първо седнете и си прочетете дебелите книжти, а после се учете от практиката, че то лошо няма, но без " А Б В " ... просто нестава.
Много се радвам, че съм предизвикала интереса Ви по темата, но в никакъв случай не ми помагате с некомпетентните си мнения, а и за пореден път доказвате, че четете през ред и само това което Ви изнася. Все ми се струва, че като кандидат юрист трябва да сте се научили да четете и между редовете.
Нямам юридическо образование, нито претенции за такова, но май съм по- запозната със законите от Вас (да сте чували за заварено положение -дори съм го уточнила).
Първо седнете и си прочетете дебелите книжти, а после се учете от практиката, че то лошо няма, но без " А Б В " ... просто нестава.
- nadia.76
- Нов потребител
nadia.76 написа:Уважаеми господин atanaspetrovmeister.
...и след "А Б В" следва НЕ СТАВА!
Повторете НЕ СТАВА!
-
Вие госпожо по-скоро може да се самоопределите като самонадеяна майка, в което няма нищо лошо.
Предполагам Вашия работодател не се занимава с вашите проблеми защото не му е това работа, а някой като Вас работник(служител).
Да работите по време на платен или неплатен отпуск нямате проблеми, но трябва да се преборите със съвеста си защото попадате в сивата икономика (трудовата ви книжка е при "хитрия работодател") и вашия отпуск е особен за гледане на дете.
Обърнете се към юрист от социалните служби да Ви изясни възможностите.
Желая Ви успех.
Предполагам Вашия работодател не се занимава с вашите проблеми защото не му е това работа, а някой като Вас работник(служител).
Да работите по време на платен или неплатен отпуск нямате проблеми, но трябва да се преборите със съвеста си защото попадате в сивата икономика (трудовата ви книжка е при "хитрия работодател") и вашия отпуск е особен за гледане на дете.
Обърнете се към юрист от социалните служби да Ви изясни възможностите.
Желая Ви успех.
- iwanow
- Потребител
Nqma rabotodatel deto da ne hitree v BG!
ne napadaite jenata!
V dupkata BG s nai-mizernite zaplati i samodovolnite 6efove,deto si karat djip4etata!!
Zatova nqma da ostanat mladi hora tuk
ne napadaite jenata!
V dupkata BG s nai-mizernite zaplati i samodovolnite 6efove,deto si karat djip4etata!!
- JoyBringer
- Потребител
JoyBringer написа:...
Колега, виждам, че сте от Пловдив- едно предложение! Да ви дам адреса на "дюкяна си", както го определи Clavdivs. за да видите как "хитреещия шеф" всяка сутрин играе ролята на хамалин, а в същото време на момичетата от персонала си е уредил всякакви удобства - напитки, кафе-машина, ТВ, интернет, климатици ...
Сега е момента и да се похваля, че и текучеството на кадри е минимално!
А относно цитата по-горе, моето мнение винаги е било- Проблемите се решават като се изправиш срещу тях, а не като избягаш от тях!
-
Hitree6ite 6efove po prinuda 6te zapo4nat da se u4at kak se zadurja personal! Prosto za6oto nqma druga alternativa pred tqh!Za6oto BG ot nad 9 000 000 ve4e e pod 7 000 000 i poznai ,kato padnat ograni4eniqta za EU i vizite za USA koi 6te ostane tuk- MUTRI i TATINI SIN4ETA
- JoyBringer
- Потребител
JoyBringer написа:Hitree6ite 6efove po prinuda 6te zapo4nat da se u4at kak se zadurja personal! Prosto za6oto nqma druga alternativa pred tqh!Za6oto BG ot nad 9 000 000 ve4e e pod 7 000 000 i poznai ,kato padnat ograni4eniqta za EU i vizite za USA koi 6te ostane tuk- MUTRI i TATINI SIN4ETA
Що за черногледство? Нищо ново под слънцето.
Като не ти харесва мини от другата страна направи си фирма и тогава ще разбереш, как стоят нещата.
Гледай филма "Маргарит и маргарита" може и да разбереш.
- iwanow
- Потребител
iwanow написа:Що за черногледство? Нищо ново под слънцето.
Като не ти харесва мини от другата страна направи си фирма и тогава ще разбереш, как стоят нещата.
Гледай филма "Маргарит и маргарита" може и да разбереш.
1+
-
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|