Здравейте
Нуждая се от съвет относно допълнително споразумение, което моят работодател настоява да подпиша. Моята длъжност не е с ръководни функции а и наскоро се проведе нова длъжностна сегментация с въвеждането на понятие " ключов служител ", в което аз не съм "включен" . Въпреки това, работодателят ми ме принуждава да подпиша допълнително споразумение, в което се задължавам в срок до 1 година да не започвам работа в която и да е компания със същия предмет на дейност след прекратяване на трудовите ми взаимоотношения с настоящият ми работодател.
Моля, ако някой от Вас има опит в тази област да сподели доколко подобна клауза може да има " задължителен" характер и съответно да има отражение при евентуалното ми напускане.
Опитвам се да не коментирам моралната страна на въпроса
Благодаря предварително.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Рестрикции в допълнително споразумение към трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
и той как ще разбере, че сте започнали работа в такава компания?
ще ви следи ли??? за мен това е пълна глупост. може да имате задължения към работодателя си и след прекратяване на договора ви с него, но не и от такова естество. по тая логика защо не сложите и клауза да получавате 1000лв например месечно през тази една година, в която няма да можете да работите в подобни компании
ще ви следи ли??? за мен това е пълна глупост. може да имате задължения към работодателя си и след прекратяване на договора ви с него, но не и от такова естество. по тая логика защо не сложите и клауза да получавате 1000лв например месечно през тази една година, в която няма да можете да работите в подобни компании
- barri
- Потребител
здравейте,
тази разпоредба е твърде разпространена напоследък, но валидността й е съмнителна. противоречи на установеното в конституцията право на свободен избор на професия и на закона за насърчаване на заетостта. няма нито един осъден за нарушаването й служител, ако това ще ви успокои. работодателите са наясно с това, но се целят в психологическия ефект, когато настояват служителите им да подписват такива споразумения.успех!
тази разпоредба е твърде разпространена напоследък, но валидността й е съмнителна. противоречи на установеното в конституцията право на свободен избор на професия и на закона за насърчаване на заетостта. няма нито един осъден за нарушаването й служител, ако това ще ви успокои. работодателите са наясно с това, но се целят в психологическия ефект, когато настояват служителите им да подписват такива споразумения.успех!
- sylvie
- Младши потребител
Предварителният Ви отказ да сключите за в бъдеще определен вид трудов договор считам за недействителен, дори и да направите такъв, с оглед разпоредбата на чл.8, ал.4 от КТ, съгласно която "Трудовите права и задължения са лични. Отказът от трудови права, както и прехвърлянето на трудови права или задължения са недействителни. "
Даже да подпишете, това не поражда задължения за Вас за в бъдеще, когато трудовото Ви правоотношение с този конкретен работодател бъде прекратено. По прекратеното правоотношение Вие вече нямате каквито и да било ангажименти, към този бивш работодател не сте задължен за спазване на някакво конкретно поведение.
Даже да подпишете, това не поражда задължения за Вас за в бъдеще, когато трудовото Ви правоотношение с този конкретен работодател бъде прекратено. По прекратеното правоотношение Вие вече нямате каквито и да било ангажименти, към този бивш работодател не сте задължен за спазване на някакво конкретно поведение.
- Julyan
- Потребител
julian, не е точно така относно това, че след прекратяване на договора нямаш повече задължения. ами за разпространяване на информация, станала ти известна по време на работа, какво ще кажеш??? ако става дума за такава, която би засегнала интересите на бившия ти работодател
- barri
- Потребител
Това са отношения на плоскостта по- скоро на деликта. Това не са задължения към работодателя, а към даден правен субект, поети поради факта, че си имал достъп до тази информация. Разпространението на такива сведения и факти не е "субективно трудово право", каквото определено е сключването на трудов договор с друг работодател. Цитираната от мен разпоредба важи за отказ от трудови права.
Когато започнеш работа при друг работодател на същата или сходна длъжност никой не би приел, че си увредил интересите на бившия си рлаботодател. Това са различни неща /в сравнение с разпространението на информация/. Част от трудовите на права на гражданите са и тези- да избира дали и кога, при какви условия да сключва трудови договори и да ги прекратява. Кой нормативен текст ограничава това право? Аз давам пример за нормативна забрана за ограничението му. Какво предлагате насреща по този конкретен случай.
Когато започнеш работа при друг работодател на същата или сходна длъжност никой не би приел, че си увредил интересите на бившия си рлаботодател. Това са различни неща /в сравнение с разпространението на информация/. Част от трудовите на права на гражданите са и тези- да избира дали и кога, при какви условия да сключва трудови договори и да ги прекратява. Кой нормативен текст ограничава това право? Аз давам пример за нормативна забрана за ограничението му. Какво предлагате насреща по този конкретен случай.
- Julyan
- Потребител
Julyan написа:По прекратеното правоотношение Вие вече нямате каквито и да било ангажименти, към този бивш работодател не сте задължен за спазване на някакво конкретно поведение.
Написах го във връзка с това
- barri
- Потребител
Аз пък го написах изцяло в контекста на въпроса и на посочения чл.8, ал.4 от КТ. Надявам се питащият да ме е разбрал.
Та на въпроса- някой мисли ли нещо различно и ако да- защо?
Та на въпроса- някой мисли ли нещо различно и ако да- защо?
- Julyan
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|