начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

За понятиего "жилищен имот"

Казуси за недвижими имоти

За понятиего "жилищен имот"

Мнениеот neregistrirana » 09 Авг 2007, 11:09

Едно лице притежава сграда на три етажа. Всеки от етажите е самостоятелен апартамент, т.е. ако се притежаваха от различни собственици, щяха да представляват етажна собственост.

Да, ама собственикът е един, цялата къщичка е негова. Дори може да я продаде като цяло.

Може ли цялата къща да се нарече "имот" (един!)?
Може ли цялата къща да се нарече "жилищен имот" (един!)?
Легално определение за "жилищен имот" няма.

Аз смятам, че спокойно може, и искам да покажа на едни хора, че нещата не са толкова безспорни и несъмнени, колкото те твърдят. :oops:
neregistrirana
Потребител

Мнениеот brianna » 09 Авг 2007, 11:36

А защо не жилищна сграда
сутрин неуморно изграждам, вечер без пощада руша :)
brianna
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 09 Авг 2007, 16:20

Т.е. и двамата приемате, че "жилищен имот" определено означава всяко отделно жилище.
Жалко. :lol: Аз исках да покажа, че сам по себе си изразът може да се разбира и като имот, в който се живее (без значение колко отделни обекта има в него). Т.е. че изразът е неточен.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот neregistrirana » 09 Авг 2007, 19:30

Няма бас, аз по същество съм съгласна с тях, че всеки отделен апартамент е имот - става дума за чл. 13 от ЗДДФЛ.
Исках просто да покажа, че изразът е малко неточен и търпи различни тълкувания, не е чак толкова ясен и недвусмислен, както те твърдят.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот marter » 10 Авг 2007, 08:50

Има движимо и недвижимо имущество. Това е недвижим имот. Друг е въпросът да се разграничат: собственик на постройка, собственик на земята и собственик на целия недвижим имот. Признавам си :oops: , че не разбирам точно идеята на въпроса Ви... :cry:
От закона за собствеността:

IV. ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г.) Етажи или части от етажи, заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника, могат :wink: (, а в случая собственика е един) да принадлежат на отделни собственици - държавата, общините и други юридически или физически лица.

Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.

Общите части не може да се делят....
Според §5 от ЗУТ:29. "Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ ("Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички етажи на основното и допълващото застрояване на и над терена. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите, когато са предвидени за жилища, ателиета и кабинети. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите.).
30. "Жилище" е съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Назад към Имотни казуси