- Дата и час: 02 Дек 2024, 03:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вземане на комисионна от купувача.
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Вземане на комисионна от купувача.
Моля за малко правна помощ. Има ли право брокера да вземе комисионна от купувач, който се е обадил по една определена обява предлагана от кантората. Според мен единственото, което може да има претенции брокера е евентуално такса за огледа. Моля дайте мнение и решение как да се избегне подобно некоректо отношение. Имайте предвид, че не възнамерявам да извърша такава сделка без присъствието на адвокат. Благодаря!
Последна промяна hugo на 06 Авг 2007, 18:42, променена общо 1 път
- hugo
- Нов потребител
Re: Вземане на комисионна от копувача.
hugo написа:Моля за малко правна помощ. Има ли право брокера да вземе комисионна от копувач, който се е обадил по една определена обява предлагана от кантората. Според мен единственото, което може да има претенции брокера е евентуално такса за огледа. Моля дайте мнение и решение как да се избегне подобно некоректо отношение. Имайте предвид, че не възнамерявам да извърша такава сделка без присъствието на адвокат. Благодаря!
И тоя купувач сключил ли е договр с посредника ,купил ли е имота......
- donna
- Старши потребител
отг
колежката е права има ли договор и валидна сделка след това за продажба на имота, комисионна се дължи. по логиката на автора на поста, че не следва да се плаща, тази обява можеше да си остане незабелязана от никого. не че защитавам агенциите но... това е тяхната работа в крайна сметка. друг е въпроса за размера на комисионната в този случай.
- kmonev
- Потребител
Според мен брокерът на продавача няма никакво основание да иска каквато и да било комисионна от купувача, ако няма договор с него. Той е брокер на продавача и не е свършил нищо по поръчка на купувача.
- iata
- Потребител
благодаря на , които са отговорили.
Значи аз нямам договор с нито един брокер. Но по логиката, че ако брокер с който съм сключил договор, ми организира сделката аз плащам комисионна на моя брокер, а продавача на неговия. Тоест ако аз сам свърша работата по търсенето на оферта и подготвянето на нужните документи, брокера на продавача не би трябвало да изисква от мен комисионна. Самия брокер на продавача не поема каквито и да било ангажименти към мен, да защитава правата ми, да ме насочи на какво да обърна внимание, на ми осигури всичката важна информация за всички позитиви и негативи на дадената оферта. Не може преди да съм уточнил дали мога да изтегля заем за покупката, преди да е уточнено дали продавача е съгласен с моите условия за плащане, преди да представи всички документи за собственост, дължими такси и данъци, наличие на ипотеки и т.н. да ми се казва 1 час след огледа "идвайте бързо с капаро да подпишен предварителния договор защото продавача отива на море". Моите уважения, но за изготвянето на една бланка за договор никой не може да спечели 1800 евро.
п.с.
kmonev все пак не брокера е открил мен, аз съм позвънил, ходил съм на оглед и т.н. Не знам може да греша, но зная аз с колко труд изкарвам тези пари и не ми се струва коректно...
Значи аз нямам договор с нито един брокер. Но по логиката, че ако брокер с който съм сключил договор, ми организира сделката аз плащам комисионна на моя брокер, а продавача на неговия. Тоест ако аз сам свърша работата по търсенето на оферта и подготвянето на нужните документи, брокера на продавача не би трябвало да изисква от мен комисионна. Самия брокер на продавача не поема каквито и да било ангажименти към мен, да защитава правата ми, да ме насочи на какво да обърна внимание, на ми осигури всичката важна информация за всички позитиви и негативи на дадената оферта. Не може преди да съм уточнил дали мога да изтегля заем за покупката, преди да е уточнено дали продавача е съгласен с моите условия за плащане, преди да представи всички документи за собственост, дължими такси и данъци, наличие на ипотеки и т.н. да ми се казва 1 час след огледа "идвайте бързо с капаро да подпишен предварителния договор защото продавача отива на море". Моите уважения, но за изготвянето на една бланка за договор никой не може да спечели 1800 евро.
п.с.
kmonev все пак не брокера е открил мен, аз съм позвънил, ходил съм на оглед и т.н. Не знам може да греша, но зная аз с колко труд изкарвам тези пари и не ми се струва коректно...
Последна промяна hugo на 06 Авг 2007, 18:43, променена общо 1 път
- hugo
- Нов потребител
Естествено, че ако няма договор, комисионна не може да се дължи, практиката обаче е агенциите да вземат комисионна и от двете страни. Те те изнудват да подпишеш договор и ако им преведеш чисто икономическия аргумент, че те не са направили нищо за това възнаграждение, те въобще ще откажат да направят сделката. В този случай продавачът вероятно също ще я откаже, защото той има договор с агенцията, по който със сигурност дължи неустойка. Тази практика си е абсолютен конфликт на интереси, но за съжаление от мен и от Hugo нищо не зависи, за да може тя да се промени.
П.С. Ние обикновено не копуваме, а купуваме, но карай да върви
П.С. Ние обикновено не копуваме, а купуваме, но карай да върви
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
- Pongo76
- Младши потребител
Теорията ми е ясна, практиката в България също. Искам да науча за опита на другите в предишни ситуации и да коментирам по собствен начин едно ПРЕСТЪПНО деяние, което в закона се тълкува като "изнудване" - искаш ли апартамента ми плащаш или гориш". А един адвокат не може да ми даде съвет като: "Преди да подпишете договор дай 500 лева на някоя малка фирма за да подпишете фиктивен договор и ще спестиш комисионната". Не съм от типа хора, които ще намерят начин да се свържат с продавача и да заобиколят брокера /а реално това ни принуждават да правим/, старая се да съм коректен и очаквам същото отношение.
Благодаря на, които се включиха адекватно в темата
Поздрави, Добромир Ботев
Благодаря на, които се включиха адекватно в темата
Поздрави, Добромир Ботев
- hugo
- Нов потребител
Re: Вземане на комисионна от купувача.
hugo написа:Моля за малко правна помощ. Има ли право брокера да вземе комисионна от купувач, който се е обадил по една определена обява предлагана от кантората. Според мен единственото, което може да има претенции брокера е евентуално такса за огледа. Моля дайте мнение и решение как да се избегне подобно некоректо отношение. Имайте предвид, че не възнамерявам да извърша такава сделка без присъствието на адвокат. Благодаря!
Посредническото възнаграждение е 2,5%или 3% от стойността на сделката и се плаща при сключване на предварителен договор между Продавач и Купувач.
1.Оглед на имота.
2.Консултация за цена и възможностите за продажба на имота.
3.Преглед на документите за собственост.
4.Сключване на посреднически договор,с който собственика на имота осигурява рекламна свобода на агенцията.
5.Извършване на огледи с потенциални купувачи.
6.Проверка за тежести в деня на подписване на предварителен договор за покупко-продажба,както и в деня на нотариалното прехвърляне.
Задължения на брокера към Продавача и Купувача:
-Подготовка и сключване на предварителен договор за покупко-продажба.
-Организиране на нот.прехвърляне на собствеността пред Нотариус.
-Сигурност при разплащане и размяна на нотариален акт и пари.
Това е в най-общи линии работата на брокера.
Никой не Ви задължава да работите с агенции,след като смятате,че нищо не правят и не си заслужават процентите.
Просто работете само с частни лица.
- Pisana
- Нов потребител
и откъде пък възникнаха тези задължения на брокера към Купувача, който Купувач не е възлагал никаква работа на Брокера? Защо подвеждате човека? Хем сам ще си свърши работата, хем и да плаща за това.
И за кое от това, което сте написали, че брокерите наистина вършат, си струва да ги ангажираш?
И каква е тази простотия един брокер да представлява двете страни като договаря продажната цена, проверява имота за тежести и други проблеми, при условие, че и не носи отговорност за действията си?
И за кое от това, което сте написали, че брокерите наистина вършат, си струва да ги ангажираш?
1.Оглед на имота - това го правят, но спокойно бихте могли да го огледате и без те да са ви завели
2.Консултация за цена и възможностите за продажба на имота. - Консултира Ви човек, който има интерес цената да е по-висока, защото от нея зависи възнаграждението му.
3.Преглед на документите за собственост. - брокерите не носят никаква отговорност, ако документите за собственост не са изрядни и има впоследствие проблеми със собствеността. Така че аз не бих се доверил на такава проверка от брокера.
4.Сключване на посреднически договор,с който собственика на имота осигурява рекламна свобода на агенцията. - и затова може би купувачът също трябва да плаща?
5.Извършване на огледи с потенциални купувачи. Това е повтаряне с 1.
6.Проверка за тежести в деня на подписване на предварителен договор за покупко-продажба,както и в деня на нотариалното прехвърляне - и сам можеш да си го направиш. Или поне всеки адвокат може да ти го направи.
Задължения на брокера към Продавача и Купувача:
-Подготовка и сключване на предварителен договор за покупко-продажба. - подготвка - утре по това време. Дават ти стандартна бланка. Добре, че натрупаха практика брокерите, та напоследък стигнаха до смислен текст на договорите, че преди повечето бяха пълни с недомислици.
-Организиране на нот.прехвърляне на собствеността пред Нотариус - всеки може да организира това, дори и без адвокат.
-Сигурност при разплащане и размяна на нотариален акт и пари. - Нито носят отговорност, ако нещо се обърка, нито се занимават реално с това. Освен ако гледането как си броиш парите е сигурността, за която говорите.
И каква е тази простотия един брокер да представлява двете страни като договаря продажната цена, проверява имота за тежести и други проблеми, при условие, че и не носи отговорност за действията си?
- iata
- Потребител
А колко реално заплаща купувача и колко реално получава продавача - знае само брокера , когато той урежда сметките , което е вече също масова практика !...
Това е нещо ново.
Да не говорим и че не съм виждал досега брокер да преговаря за условията на предварителния договор. Не съм сигурен и дали това не е по-добре, че повечето брокери са правно неграмотни.
В момента е така, че ако имаш адвокат можеш да си свършиш сам много по-добре работата, отколкото ако ангажираш брокер. Но не: трябва да платиш на брокер.
- iata
- Потребител
hugo написа:Моля за малко правна помощ. Има ли право брокера да вземе комисионна от купувач, който се е обадил по една определена обява предлагана от кантората. Според мен единственото, което може да има претенции брокера е евентуално такса за огледа. Моля дайте мнение и решение как да се избегне подобно некоректно отношение. Имайте предвид, че не възнамерявам да извърша такава сделка без присъствието на адвокат. Благодаря!
Всички тук май забравяте, че живеем в страна с развита/развиваща се пазарна икономика! Брокерът е пазарен субект и кой каква комисионна и от кого ще вземе си е негова работа!!!
Към питащия: Стига да сте съгласен и да декларирате, че не сте в състояние на крайна нужда - спокойно може да ви вземе и 60 и 70 % дори и НЯМА НИЩО ПРЕСТЪПНО И НЕЗАКОННО!!! Подписвате си договора и си му плащате! Да не говорим пък за "ИЗНУДВАНЕ" - понятието е класифицирано в Наказателния кодекс - вземете и се ограмотете, преди да давате квалификации...
Така че въпрос на Ваш избор е дали ще подпишете договор с брокера, но НЯМА НИЩО НЕЗАКОННО, КАКТО И В ТОВА НЯМА НИКАКВО ИЗНУДВАНЕ!!!
- xektor
- Младши потребител
Здравейте,
искам да изразя мнение по отношение на брокерските възнаграждения. Всеки брокер заслужава парите си, ако наистина свърши работа по покупката на един имот, а простото свързване на две страни не е работа. Работа е да се намери исканото от клиента жилище от дадените по него параметри, да се провери собствеността и дали върху имота има тежести (като за целта се наеме,ако трябва компетентен юрист), да се уредят всички отношения по неплатени до момента сметки, да се съдейства на страните за намиране на нотариус и за изповядване на сделката. За съжаление това, което виждам в момента не отговаря на това, което е представата ми за извършваните от брокера услуги. От тази гледна точка лютият, макар и краен е по-често прав.
искам да изразя мнение по отношение на брокерските възнаграждения. Всеки брокер заслужава парите си, ако наистина свърши работа по покупката на един имот, а простото свързване на две страни не е работа. Работа е да се намери исканото от клиента жилище от дадените по него параметри, да се провери собствеността и дали върху имота има тежести (като за целта се наеме,ако трябва компетентен юрист), да се уредят всички отношения по неплатени до момента сметки, да се съдейства на страните за намиране на нотариус и за изповядване на сделката. За съжаление това, което виждам в момента не отговаря на това, което е представата ми за извършваните от брокера услуги. От тази гледна точка лютият, макар и краен е по-често прав.
- pupy
- Младши потребител
xektor написа:hugo написа:Моля за малко правна помощ. Има ли право брокера да вземе комисионна от купувач, който се е обадил по една определена обява предлагана от кантората. Според мен единственото, което може да има претенции брокера е евентуално такса за огледа. Моля дайте мнение и решение как да се избегне подобно некоректно отношение. Имайте предвид, че не възнамерявам да извърша такава сделка без присъствието на адвокат. Благодаря!
Всички тук май забравяте, че живеем в страна с развита/развиваща се пазарна икономика! Брокерът е пазарен субект и кой каква комисионна и от кого ще вземе си е негова работа!!!
Към питащия: Стига да сте съгласен и да декларирате, че не сте в състояние на крайна нужда - спокойно може да ви вземе и 60 и 70 % дори и НЯМА НИЩО ПРЕСТЪПНО И НЕЗАКОННО!!! Подписвате си договора и си му плащате! Да не говорим пък за "ИЗНУДВАНЕ" - понятието е класифицирано в Наказателния кодекс - вземете и се ограмотете, преди да давате квалификации...
Така че въпрос на Ваш избор е дали ще подпишете договор с брокера, но НЯМА НИЩО НЕЗАКОННО, КАКТО И В ТОВА НЯМА НИКАКВО ИЗНУДВАНЕ!!!
Точно така.Всеки има право на избор.За някои няма смисъл да ходи на лекар,а направо в аптеката.Други вместо да потърсят адвокат "просят"във форума,а вече в магазините има консултанти-за това получават процент(не,че не помним какво търсим или кой размер)......
Така е в развитите държави.Айде вече всички да започнат да си вършат работата кой за каквото е учил и да не се страхуваме,че разни"неграмотници"ни крадат хляба.
За всеки има място под слънцето.
- Pisana
- Нов потребител
Pisana написа: Е....това е било страхотен филм!Получавате овации!Вие във вашето населено място така ли си бутате визитки и си правите кални номерца.
Признавам,че не ми е минавало през ум подобно нещо.
Добре,че не сте попаднал(а)на моите брокери"неграмотни"с по три пер
фектно говорими чужди езици,защото след работата си до късно вечер
Вашата визитка не мога да предположа къде щяхте да си я търсите.
Как Ви остава време от активното си участие във форума да бутате визитки?Голям(а)сладур(ана)сте.
От на брокерите по-кални "номерца" едва ли има.
- iata
- Потребител
Какво дължите на Агенцията за недвижими имоти (брокера), зависи единствено от договора, който имате с Агенцията. Доколко ще се възползвате от услугите на такава Агенция, зависи единствено от Вас. Доколко коректно се отнася Агенцията с клиентите си, зависи единствено от самата Агенция. Няма законово определени правила и нормативи за работата, която вършат тези агенции, нито за възнаграждението, което им се дължи - всичко е въпрос на договаряне. Действително е добре при покупка на недвижим имот да ползвате адвокат, който да защитава ВАШИТЕ ПРАВА, а не правата и на продавача, че и на Агенцията.
- rts
- Активен потребител
iata написа:Pisana написа: Е....това е било страхотен филм!Получавате овации!Вие във вашето населено място така ли си бутате визитки и си правите кални номерца.
Признавам,че не ми е минавало през ум подобно нещо.
Добре,че не сте попаднал(а)на моите брокери"неграмотни"с по три пер
фектно говорими чужди езици,защото след работата си до късно вечер
Вашата визитка не мога да предположа къде щяхте да си я търсите.
Как Ви остава време от активното си участие във форума да бутате визитки?Голям(а)сладур(ана)сте.
От на брокерите по-кални "номерца" едва ли има.
Има всякакви.Затова едни успяват професионално,а други изчезват.
По въпроса за калните номерца едно отклонение от темата визирам зърнопроизводителите,които складират жито и чакат увеличение на изкупната цена,а това за един народ струва хляб от 0.80лв.
За съжаление номерца има навсякъде.
- Pisana
- Нов потребител
Именно това исках да кажа, че е нелепото в случая!!!Няма законово определени правила и нормативи за работата, която вършат тези агенции, нито за възнаграждението, което им се дължи
Не виждам какво коректно и законно може да има в това да ми се искат 1800 евро само за да ме свържат с продавача след като сам съм прозвънил десетки обяви и съм организирал огледите и съм наел адвокат да проучи имота и да оформи документите. Но никой брокер няма да иска да осъществи сделката като вземе комисионна само от продавача след като кУпувача е свободен електрон (прасенце касичка). Подписах с някакъв си брокер но за 2 месеца при изискване да ми намери двустаен на акт 16 около Западен парк и Света троица ми предлагаше гарсониери в надежда и дружба в строеж на ниво полагане на основи, като не съм налагал ограничение на цената. Не зная може би ми е пробутвал само негови клиенти. Ама карай може и да има читави брокери, но като намеря ще пиша пак, а до тогава пускам една обява за без посредник и ще кибича. ББ
- hugo
- Нов потребител
Още в първия си пост уточних, че ще наема адвокат. Въпроса е защо трябва да дам комисионна за да имам достъп до всички обяви. Ако продавачите са наясно, че заради алчността на брокерите търсенето, а съответно и възможността за по-добра цена, се намалява щяха да внимават при подписването на договора с брокера. Карай ще си го карам по ббългарски и вярвам, че с риск да се забавя месец два ще спестя поне 5-6 бона. мерси за дискусията и успех на всички
- hugo
- Нов потребител
Твърдоглавие
hugo написа: Не виждам какво коректно и законно може да има в това да ми се искат 1800 евро само за да ме свържат с продавача след като сам съм прозвънил десетки обяви и съм организирал огледите и съм наел адвокат да проучи имота и да оформи документите. .......
Ама карай може и да има читави брокери, но като намеря ще пиша пак, а до тогава пускам една обява за без посредник и ще кибича. ББ
и
hugo написа:... Ако продавачите са наясно, че заради алчността на брокерите търсенето, а съответно и възможността за по-добра цена, се намалява щяха да внимават при подписването на договора с брокера. Карай ще си го карам по ббългарски и вярвам, че с риск да се забавя месец два ще спестя поне 5-6 бона...
Уважаеми господин Ботев,
Сам давате пример как "карайки си го по ббългарски", проявявате пълно твърдоглавие: Поставили сте въпросите си в ПРАВЕН форум и сте получили отговор на тях от правна гледна точка! Пак Ви казвам: в ситуацията която описвате НЯМА НИЩО НЕЗАКОННО, НЯМА ИЗНУДВАНЕ, НЯМА И НИЩО ПРЕСТЪПНО!!!
Ако искате да чуете нещо по-различно - то може да се обърнете към форум в друг сайт, озаглавен "МОРАЛ", "ЕТИКА", "ЧОВЕЩИНА", "СЪПРИЧАСТНОСТ" и др. подобни.
Щом сте толкова убеден, че е НЕЗАКОННО и ПРЕСТЪПНО - заведете дело срещу брокера и си хвърлете малко от толкова ценните Ви пари на вятъра...
Има много хубава българска поговорка, станала и основен принцип в правото: "КОЙТО ПЛАЩА ЗЛЕ(ЛОШО) - ПЛАЩА ДВА ПЪТИ!" Дано не се окажете от хората, които ще я препотвърдят напрактика, кибичейки си в привидни сметки, че ще икономисате пет-шест бона...Очевидно е, че точно Вие разполагате с пълния потенциал!
Все пак УСПЕХ!!!
p.s.: И моля Ви, не ни информирайте "като намерите читав брокер". Пак Ви напомням, че форумът е ПРАВЕН! Никой тук не се интересува от това, още по-малко от субективното Ви мнение! Защото едно е сигурно: За Вас "читав" брокер би бил и то само евентуално - такъв, който Ви даде поне 1 % от комисионната, която ще получи от продавача...
- xektor
- Младши потребител
Re: Твърдоглавие
xektor написа:hugo написа: Не виждам какво коректно и законно може да има в това да ми се искат 1800 евро само за да ме свържат с продавача след като сам съм прозвънил десетки обяви и съм организирал огледите и съм наел адвокат да проучи имота и да оформи документите. .......
Ама карай може и да има читави брокери, но като намеря ще пиша пак, а до тогава пускам една обява за без посредник и ще кибича. ББ
иhugo написа:... Ако продавачите са наясно, че заради алчността на брокерите търсенето, а съответно и възможността за по-добра цена, се намалява щяха да внимават при подписването на договора с брокера. Карай ще си го карам по ббългарски и вярвам, че с риск да се забавя месец два ще спестя поне 5-6 бона...
Уважаеми господин Ботев,
Сам давате пример как "карайки си го по ббългарски", проявявате пълно твърдоглавие: Поставили сте въпросите си в ПРАВЕН форум и сте получили отговор на тях от правна гледна точка! Пак Ви казвам: в ситуацията която описвате НЯМА НИЩО НЕЗАКОННО, НЯМА ИЗНУДВАНЕ, НЯМА И НИЩО ПРЕСТЪПНО!!!
Ако искате да чуете нещо по-различно - то може да се обърнете към форум в друг сайт, озаглавен "МОРАЛ", "ЕТИКА", "ЧОВЕЩИНА", "СЪПРИЧАСТНОСТ" и др. подобни.
Щом сте толкова убеден, че е НЕЗАКОННО и ПРЕСТЪПНО - заведете дело срещу брокера и си хвърлете малко от толкова ценните Ви пари на вятъра...
Има много хубава българска поговорка, станала и основен принцип в правото: "КОЙТО ПЛАЩА ЗЛЕ(ЛОШО) - ПЛАЩА ДВА ПЪТИ!" Дано не се окажете от хората, които ще я препотвърдят напрактика, кибичейки си в привидни сметки, че ще икономисате пет-шест бона...Очевидно е, че точно Вие разполагате с пълния потенциал!
Все пак УСПЕХ!!!
p.s.: И моля Ви, не ни информирайте "като намерите читав брокер". Пак Ви напомням, че форумът е ПРАВЕН! Никой тук не се интересува от това, още по-малко от субективното Ви мнение! Защото едно е сигурно: За Вас "читав" брокер би бил и то само евентуално - такъв, който Ви даде поне 1 % от комисионната, която ще получи от продавача...
Благодаря,Xektor!
Има хора,които наистина обичат професията си и когато някой недоволен човек квалифифицира под общ знаменател"мошеници"всички занимаващи се с тази професия е много жалко.Кои сме ние,че да определяме коя професия е полезна и коя безполезна?
Аз лично имам голямо професионално удовлетворение от работата си и
създадох благодарение именно на тази професия много чудесни приятелства тук и в чужбина.
Благодаря от името на всички колеги,че все още има хора като Вас!
Успех!
- Pisana
- Нов потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|