Искам да помоля за съвет за това как да освободя от длъжност работник по безсрочен трудов договор. Ситуацията е такава, че работничката използва клиентите на фирмата ми, като търгува с тях за своя сметка зад гърба ми.
Това, което прочетох в КТ за тоза случай е, че мога дисциплинарно да я уволня за нелоялност, но процедурата е сложна - изискват се обяснения, спазват се срокове и т.н. Аз искам нещата да са по-прости и с предизвестие да й прекратя договора, но в КТ има посочени случаи, в които това може да стане, а поне според мен моят не се покрива с нито един от тези по КТ. Това е малко несправедливо - работникът може по всяко време да даде 1-мес. предизвестие и да прекрати договора, а работодателя - не.
Ако може някой да ми помогне, моля да ми даде съвет как да прекратя договора с въпросната работничка.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да уволня работник?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте,
Процедурата по налагане на дисциплинарно наказание " уволнение " е установена с оглед спазване на правото на защита на работника. При положение, че този Ваш служител продължава да работи, действията които следва да се извършва / даване на обяснения, евентуално връчване на заповед /, може да се извършват ефективно при добро познаване на нормативната база.
Разбира се, съществуват и други способи за прекратяване на трудовото правоотношение от Ваша страна. За целта следва да се консултирате с адвокат практикуващ в областта на Трудовото право.
Съществува вероятност да Ви насоча към колега, който да защити по най-добър начин Вашите интереси като работодател. За целта ще ви помоля да посочите от кой град сте.
УСПЕХ !
Процедурата по налагане на дисциплинарно наказание " уволнение " е установена с оглед спазване на правото на защита на работника. При положение, че този Ваш служител продължава да работи, действията които следва да се извършва / даване на обяснения, евентуално връчване на заповед /, може да се извършват ефективно при добро познаване на нормативната база.
Разбира се, съществуват и други способи за прекратяване на трудовото правоотношение от Ваша страна. За целта следва да се консултирате с адвокат практикуващ в областта на Трудовото право.
Съществува вероятност да Ви насоча към колега, който да защити по най-добър начин Вашите интереси като работодател. За целта ще ви помоля да посочите от кой град сте.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
уволни го дисциплинарно. за тази цел обаче трябва да изпълниш процедурата, за да не може ако работника атакува уволнението съдът да признае последното за незаконно и да възстанови работника на работа. Освен това трябва не просто да подозираш работника в нелоялност, но и да имаш конкретни доказателства за това. по-лесно ще се обосновеш.
- barri
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|