начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

СТАЖ В СЛЕТИ ПАРАЛЕЛКИ или...БИТИЯТ-БИТ...

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СТАЖ В СЛЕТИ ПАРАЛЕЛКИ или...БИТИЯТ-БИТ...

Мнениеот ULAYA » 07 Авг 2007, 12:56

Това повече за сведение на всеки отчаян даскал го пускам,отколкото за справка с друг прецедент....
Пет години в селското ни училище се работи с документирано слети паралелки...От добра воля (за да не разочароваме родителите,които подозират некачествено образование),учителите тук влизат в пълен учебен час във всеки от двата класа на слятата паралелка, но им се изплаща само един (общ).За 34 учебни седмици така аз работя десет часа седмично, без и едно грахово зърно възнаграждение.Приблизително над 34 работни дни.Доброволно.
Какви ти компенсации!...Инспекторат и Община са двата стола,на които седим...
Лично, за да се изпълнят правилата за пълняемост, в предишни години съм довеждала като гости у дома за по цяла година приятелски деца,които междувременно и да учат тук...на моя издръжка.
И сега...Наложи ми се спешно да подкрепя съпруга си при травма в чужбина.Взех три месеца неплатен,ходих-после започнах работа пак.
И за всеки от месеците неплатен за календарната година,ми намаляват по четири дни от платения годишен отпуск,защото така трябва,допълнителните средства за 24.V.ми преизчислиха до стотинка,за да не ощетя бюджета.Осигурителни вноски ми се полагат само за първия месец, а другите два няма да са признати за трудов стаж...Та да попитам-дали ако си ги внеса лично-поне за стажа...нещо ще важат?Трябва ли да търся съгласието на някого ?Благодаря!
ULAYA
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 07 Авг 2007, 14:27

Ами след като отпуска е по Ваше желание, а не е примерно поради производствена необходимост или престой осигуровките са за Ваша сметка. Съгласно чл. 40, ал. 1, т. 1, б. "б" от Кодекса за социално осигуряване за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание вноската се определя в размер на 6 на сто върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Питайте в НОИ за повече информация. :wink:
А за намаляването размера на платения отпуск логично е, след като определен период от време не се зачита за трудов стаж да не се полага и съответния размер платен отпуск.
fester1
Потребител

Мнениеот rts » 07 Авг 2007, 18:42

ИЗХОЖДАЙКИ ОТ ФАКТА, че работите на ТРУДОВ ДОГОВОР: За периода на неплатения отпуск можете сама да си внесете осигуровките само за ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, така, както е посочил фестър (фестър е цитирал разпоредба от закона за здравното осигуряване, а не от КСО). За един месец от неплатения отпуск (който Ви се признава за трудов стаж) не дължите осигурителни вноски за пенсия (но ще Ви се признае за осигурителен стаж при пенсиониране), за останалия период от неплатения отпуск не можете да внасяте осигуровки за пенсия (работодателят също не може).
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право