Може ли да има дворна тоалетна в къща, в която е изграден вътрешен санитарен възел ? Става въпрос за град. Имаме обща тоалетна със съседите,с които се яваваме съсобственици на дворното място. Тоалетната е на границата на имота. Миризмата е ужасна и ние искаме да я махнем. Уви....отсреща има яка съпротива. Пуснахме и жалба, но без особен резултат. От нашата страна ямата е затрупана, но по принцип отдолу ямата е обща. Много сложно го обясних, но както и да е. Въпроса ми законово как е уреден този въпрос. И да добавя ,че тази тоалетна по документи и скици не съществува.
Благодаря.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За дворните тоалетни да питам......
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Казусът е доста "миризлив".Как така тоалетнана е обща?Първо пишете, че сте съсобственици в имота, после, че е на границата и от вашата страна сте затрупали ямата, която пък е обща...но сте я затрупали от вашата страна
Нещо не се разбира.
Нещо не се разбира.
- georgi07
- Потребител
Извинете,не можах да се изразя правилно. Ще ви пусна снимка ,за да видите. От лявата страна е нашата част, но отдолу ямата е обща.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/160/39754_838.JPG
От Общината не оказаха кой знае какво съдействие, днес съм потърсила помощ от РИОКОЗ. Понеже в жалбата до общината съм цитирала член 119, ал.6 от ППЗТСУ, има ли такъв член в ЗУТ, понеже разбрах ,че първия закон вече не действал.
Извинете , но не съм много в час, ако бях нямаше да искам помощ от вас.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/160/39754_838.JPG
От Общината не оказаха кой знае какво съдействие, днес съм потърсила помощ от РИОКОЗ. Понеже в жалбата до общината съм цитирала член 119, ал.6 от ППЗТСУ, има ли такъв член в ЗУТ, понеже разбрах ,че първия закон вече не действал.
Извинете , но не съм много в час, ако бях нямаше да искам помощ от вас.
- bubito_
- Нов потребител
чл.47 ал2 ЗУТ- басейни, кладенци и септични ями се изграждат на разстояние 3 м от имотната граница.
Ако ямата под тоалетната не е безотточна /т.нар.задържателен резервоар с бетонни стени, съдържанието на който периодично се изпомпва/, а е изпълнена като попивен кладенец - чрез суха зидария, нарушават се ред изисквания по Закона за опазване на околната среда и Закона за водите - мястото за жалби е РИОСВ. Относно санитарната норма - преди време Наредба7 на МЗ изискваше 10 м отстояние от септична яма до жилищна сграда, но май вече този текст отпадна /вероятно защото "септични ями" без пречиствателно съоръжение, както писах по-горе, са вече недопустими.
Но дали ще обърнат внимание на жалбите Ви е съвсем отделен въпрос!
Ако ямата под тоалетната не е безотточна /т.нар.задържателен резервоар с бетонни стени, съдържанието на който периодично се изпомпва/, а е изпълнена като попивен кладенец - чрез суха зидария, нарушават се ред изисквания по Закона за опазване на околната среда и Закона за водите - мястото за жалби е РИОСВ. Относно санитарната норма - преди време Наредба7 на МЗ изискваше 10 м отстояние от септична яма до жилищна сграда, но май вече този текст отпадна /вероятно защото "септични ями" без пречиствателно съоръжение, както писах по-горе, са вече недопустими.
Но дали ще обърнат внимание на жалбите Ви е съвсем отделен въпрос!
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
Съгласно чл.46 ЗУТ Второстепенни постройки на допълващото застрояване (летни кухни и леки постройки за отоплителни материали и инвентар, кладенци, чешми, септични ями и временни тоалетни) могат да се изграждат в урегулирани поземлени имоти за ниско жилищно или за вилно застрояване.
Метрите на които да отстои тая тоалетна /септична яма колегата ги е пейснал вече по чл.47 ЗУТ и чл.100 ал.3 от наредба №5/01г.
Съгласно чл.179 ал.2 ЗУТ Кметът на общината (района) въз основа на констативен протокол, съставен от служителите на общинската (районната) администрация, може да задължи със заповед лицата за тяхна сметка да премахнат, преобразуват или ремонтират неподходящи по местонахождение, разположение, вид и материали огради, гаражи, второстепенни, селскостопански и временни постройки, септични ями, канализационни съоръжения, насаждения, както и да извършат необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движението, здравеопазването, хигиената, естетиката, чистотата и спокойствието на гражданите. При установена непосредствена опасност кметът на общината (района) допуска предварително изпълнение на заповедта.
Пишете жалба до кмета с копие до РДНСК ,защото кмета може да не ви вземе проблема присърце ,но от РДНСК ще постановят да извърши проверка и да им отчете резултатите
Метрите на които да отстои тая тоалетна /септична яма колегата ги е пейснал вече по чл.47 ЗУТ и чл.100 ал.3 от наредба №5/01г.
Съгласно чл.179 ал.2 ЗУТ Кметът на общината (района) въз основа на констативен протокол, съставен от служителите на общинската (районната) администрация, може да задължи със заповед лицата за тяхна сметка да премахнат, преобразуват или ремонтират неподходящи по местонахождение, разположение, вид и материали огради, гаражи, второстепенни, селскостопански и временни постройки, септични ями, канализационни съоръжения, насаждения, както и да извършат необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движението, здравеопазването, хигиената, естетиката, чистотата и спокойствието на гражданите. При установена непосредствена опасност кметът на общината (района) допуска предварително изпълнение на заповедта.
Пишете жалба до кмета с копие до РДНСК ,защото кмета може да не ви вземе проблема присърце ,но от РДНСК ще постановят да извърши проверка и да им отчете резултатите
- donna
- Старши потребител
Да благодарим на Donna за полезния отговор! Признавам, че не зная ЗУТ до края! / Последните глави са за адвокати / За да не се стресне питащата, като направи справка в ЗУТ / както направих аз / и установи, че чл.179 ал.2 е отпаднал с последното изменение от 27.07.т.г. - СПОКО, текста е в чл.195 ал.5.
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
friend28 написа:Да благодарим на Donna за полезния отговор! Признавам, че не зная ЗУТ до края! / Последните глави са за адвокати / За да не се стресне питащата, като направи справка в ЗУТ / както направих аз / и установи, че чл.179 ал.2 е отпаднал с последното изменение от 27.07.т.г. - СПОКО, текста е в чл.195 ал.5.
прав си променен е преди седмица Да кара по 195 ал.5
- donna
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|