- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
уволнение на бременна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
уволнение на бременна
здравейте, някой може ли да ми каже как може да бъде уволнена бременна, която все още не е представила медицинско за бременността си, но основанието да бъде аргументирано, така че ако тя има претенции в съда те да не издържат
- cveti77
- Нов потребител
Какво ще рече "основанието да бъде аргументирано, така че ако тя има претенции в съда те да не издържат"?
Иначе справка - чл. 333, ал. 5 КТ
Иначе справка - чл. 333, ал. 5 КТ
- fester1
- Потребител
И какво ще рече "която все още не е представила медицинско за бременността си,"?
Не е длъжна да уведомява, най-малко работодателя си, за бремеността си.
Не е длъжна да уведомява, най-малко работодателя си, за бремеността си.
- dalila2308
- Младши потребител
Благодаря за чл. 333, ал. 5 не я бях прочела. Става дума за това, че работничката отказва да работи нощни смени и иска работното време да и бъде намалено на 7 часа, поради това, че е бременна, но все още не е представила документ, от който това да е видно. Тъй като другите служители не искат да работят само нощни смени заради нея трябва да се уволни, но законно, тъй като имам основание да смятам, че после ще ни съди заради уволнението.
- cveti77
- Нов потребител
А какво пише в трудовия договор на жената - пише ли, че при необходимост трябва да работи на смени, включително и нощни ? И след като Ви е отказала да полага нощен труд, защото е бременна, защо не й поискате документ за бременността ? Мисля, че след като Ви е уведомила устно, че е бременна, преди да и поискате документ за бременността и да изчакате в разумен срок да го представи (все пак жената може още да не се е снабдила с официален документ за това, защото не знае, че може да й потрябва) НЕ МОЖЕТЕ ДА Я УВОЛНЯВАТЕ , а още повече дисциплинарно ! Освен това, без изричното разрешение на Инспекцията по труда не можете да я уволните, след като сте уведомени, че е бременна.
- rts
- Активен потребител
към Cveti77
слънчице, задай си въпроса колко деца се раждат в България, как в повечето случаи ги издържат родителите им преди да мислиш как да уволниш бременна работничка и освен това си помисли как се отразява нощния труд на организма на бременната жена. Също така си помисли как ще се чувстваш ти в подобна ситуация, ако си бременна, душко, преди да си мислиш как да уволняваш друга бременна жена.
Такъв въпрос е непростимо да го задава жена и да иска съвет!!!
Изглежда съвестта и моралът ти никакви ги няма.
слънчице, задай си въпроса колко деца се раждат в България, как в повечето случаи ги издържат родителите им преди да мислиш как да уволниш бременна работничка и освен това си помисли как се отразява нощния труд на организма на бременната жена. Също така си помисли как ще се чувстваш ти в подобна ситуация, ако си бременна, душко, преди да си мислиш как да уволняваш друга бременна жена.
- nat
- Потребител
nat написа:към Cveti77
Браво, аз игнорирах темата, като реших да не натоварвам дамата с морално-етичните си наставления ,но продължих да я наблюдавам. Приятно да срещна съмишленик!
apk76
- apk76
- Потребител
Дрън-дрън! Моралът.... А другите жени, дето трябва да поемат и нейните смени? Може и те да имат деца..... Работодателят да фалира ли в такъв случай?
- Gabi1
- Потребител
Gabi1 написа:Дрън-дрън! Моралът.... А другите жени, дето трябва да поемат и нейните смени? Може и те да имат деца..... Работодателят да фалира ли в такъв случай?
Извинявам се, че се намесвам в темата, но просто не мога да остана безучастна.
Ако работодателят може да го "събори" една работничка , значи по-добре да фалира.
Умният работодател отдавна да е измислил вариант за справяне с проблема, и не би се излагал да пише по-форумите за съвет :КАК се уволнява бременна? Жалко е въбоще да се коментира.
- zlatna75
- Нов потребител
здравейте,
ми като има проблем, има. кой с морал, кой безруг въпрос.
работодателят може да поиска писмено деклариране на бременността от служителката и представяне на документи в определен срок. в случай, че това не стане, жената не е под специална закрила при уволнение.
работодателят може да поиска писмено деклариране на бременността от служителката и представяне на документи в определен срок. в случай, че това не стане, жената не е под специална закрила при уволнение.
- sylvie
- Младши потребител
sylvie написа:здравейте,
БОЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ква декларация бе хора ,бременността не е болест .................
- donna
- Старши потребител
май не си се занимавала с това, donna тогава щеше да знаеш колко е важно писменото изявление в такава ситуация, както и за правото на работодателя да изисква информация и задължението да му се предостави. но пък чети си наредбичката за петте болести и се радвай!
- sylvie
- Младши потребител
Също смятам, че жената следва да установи статуса си на "бременна" пред своя работодател, за да може да претендира за реализацията на своите права, които са свързани с това нейно качество.
В практиката и аз съм изисквала, особено при големите съкращения в периода 1997- 1999 г. с подборите, декларации, които включват и това състояние и дори наличието на заболяванията по Наредба №5.
Точно декларация за липса на заболявания /мисля беше диабет/ ни е измъквала от затруднената ситуация, при която се установява, че лицето, което е декларирало липсата на такива данни все пак е страдало от защитено по наредбата заболяване.
В противен случай всеки може да си твърди всичко, как ще прецени един работодател дали по отношение на конкретното лице са налице обстоятелствата, които му дават законово установената закрила.
Определено не мисля, че тук моралът има пръст. Ами хората се изкарват всякакви, и такива, каквито не са били никога, за да докопат някоя привилегия. А при наличието тази привилегия- не следва да забравяме, че същата е за нечия чужда сметка /на друга майка, на друг работник в незнайно какво финансово състояние, на работодателя- последният също има правото да съществува и да изисква да бъдат защитавани правата му/.
В практиката и аз съм изисквала, особено при големите съкращения в периода 1997- 1999 г. с подборите, декларации, които включват и това състояние и дори наличието на заболяванията по Наредба №5.
Точно декларация за липса на заболявания /мисля беше диабет/ ни е измъквала от затруднената ситуация, при която се установява, че лицето, което е декларирало липсата на такива данни все пак е страдало от защитено по наредбата заболяване.
В противен случай всеки може да си твърди всичко, как ще прецени един работодател дали по отношение на конкретното лице са налице обстоятелствата, които му дават законово установената закрила.
Определено не мисля, че тук моралът има пръст. Ами хората се изкарват всякакви, и такива, каквито не са били никога, за да докопат някоя привилегия. А при наличието тази привилегия- не следва да забравяме, че същата е за нечия чужда сметка /на друга майка, на друг работник в незнайно какво финансово състояние, на работодателя- последният също има правото да съществува и да изисква да бъдат защитавани правата му/.
- Julyan
- Потребител
sylvie написа:май не си се занимавала с това, donna тогава щеше да знаеш колко е важно писменото изявление в такава ситуация, както и за правото на работодателя да изисква информация и задължението да му се предостави. но пък чети си наредбичката за петте болести и се радвай!
Точно на мен да го напишеш това е смешка,чети си трудовото право и ми изпратете тая жена ,ако я уволнят ще я защитатвам безплатно .
- donna
- Старши потребител
sylvie написа:хе хе пожелавам си да се срещнем по някое дело, ще е забавно!
Нямаш проблем ,особенно след като тук квалифицираха бременността като болест ,тая декларация е юридическа нула в случая с бременната ,да не гооврим ,че има и случаи когата бременността може да се разбере в един по-късен момент .
Браво измислихте ново трудово право!
- donna
- Старши потребител
Бе чак болест не е, нищо че се установява с медицински документи. /То даже големичкият корем не винаги означава състояние "бременност"/
Но как работодателят ще разбере за наличието на посочени в чл. 333 и др. КТ факти? Само твърдението не е достатъчно.
Но как работодателят ще разбере за наличието на посочени в чл. 333 и др. КТ факти? Само твърдението не е достатъчно.
- Julyan
- Потребител
Julyan написа:Бе чак болест не е, нищо че се установява с медицински документи. /То даже големичкият корем не винаги означава състояние "бременност"/
Отговора на въпроса е:НАЕМАЙТЕ МЪЖЕ ТЕ НЕ ЗАБРЕМЕНЯВАТ
- donna
- Старши потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|