Здравейте колеги,
Моля Ви за мнение по следния въпрос?
Както знаем придобиването на качеството съветник в общински съвет, респ. негов председател е самостоятелно основание за прекратяване на служебното правоотношение поради несъвместимост по смисъла на чл. 7, ал. 2, т. 4 ЗДСл.
Според вас, каква отговорност освен дисциплинарна може да носи лице, което бидейки държавен служител се е кандидатирало и е било избрано за общински съветник в съответната община?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Държавен служител и общински съветник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Доколкото знам това ограничение важи само за съответната общинска администрация, т.е. не може да е държавен служител в общинска администрация и едновременно с това - общински съветник в СЪЩАТА АДМИНИСТРАЦИЯ.
Държавният служител има задължение по чл. 27 ЗДСл да уведоми органа по назначаването при възникване на несъвместимост. Ако не спази това си задължение му се прекратява служебното правоотношение на основание чл. 107, ал. 1, т. 4 ЗДСл без предизвестие.
Това е, не се сещам каква друга отговорност може да има
Държавният служител има задължение по чл. 27 ЗДСл да уведоми органа по назначаването при възникване на несъвместимост. Ако не спази това си задължение му се прекратява служебното правоотношение на основание чл. 107, ал. 1, т. 4 ЗДСл без предизвестие.
Това е, не се сещам каква друга отговорност може да има
- fester1
- Потребител
Благодаря за отговора
И аз не се сещам, но имам колега дознател, който ми намеква за наказателна отговорност
Възможно ли е според Вас и на основание на кой текст от НК?
И аз не се сещам, но имам колега дознател, който ми намеква за наказателна отговорност
Възможно ли е според Вас и на основание на кой текст от НК?
- prof_prof
- Потребител
Дали пък не е чл. 282, ал. 1 НК, доколкото задължението по чл. 27 ЗДСл изобщо може да се възприеме за служебно задължение?
Не съм особено убеден, просто налучквам.
Не съм особено убеден, просто налучквам.
- fester1
- Потребител
Хм, според мен е служебно задължението да уведоми за настъпилата несъвместимост, но за да има и съставомерност трябва да се обосноват кумулативно наличието на "цел да набави за себе си или за другиро облага" и "немаловажни вредни последици". При това положение, защо да изключваме наказателна отговорност?!
- prof_prof
- Потребител
Да речем, че имотната облага е заплатата, получена въпреки ограниченията в ЗДСл, а немаловажните вредни последици са щетите, причинени на държавата в резултат на нарушаването на принципите в закона, т. е. изплащала е заплата, без да е уведомена за промяната. Звучи логично, но както казах само налучквам
- fester1
- Потребител
Намирам за напълно логично това, което казвате и с още малко мерак можем да го изкараме и враг на народа този човек
Но защо не се включват колегите дознатели?!
Но защо не се включват колегите дознатели?!
- prof_prof
- Потребител
Ами айде, де, да ги пита някой. И на мен ми стана любопитно какво мислят тия, които се занимават с наказателно право, ама те сигурно са в другия форум...
Иначе колко му е разни лаици по темата като мен, да го изкарат всякакъв тоя човек
Иначе колко му е разни лаици по темата като мен, да го изкарат всякакъв тоя човек
- fester1
- Потребител
За деклариране на неверни данни се носи наказателна отговорност по чл. 313 НК - само по този състав!
да чуем пеналистите!
да чуем пеналистите!
apk76
- apk76
- Потребител
Re: Държавен служител и общински съветник
prof_prof написа:Според вас, каква отговорност освен дисциплинарна може да носи лице, което бидейки държавен служител се е кандидатирало и е било избрано за общински съветник в съответната община?
Защо трябва да носи дисциплинарна отговорност? Всеки български гражданин, независимо дали е държавен служител или не /без тези под запрещение/ има право да бъде вписан в кандидатската листа за общински съветници на някоя партия или да е независим такъв. Ако го изберат, тогава сам ще е изправен пред дилемата- съветник или държавен служител. Защото не може да бъде и двете - и ЗДСл го забранява и в ЗМСМА, чл.30, ал.4, т. 4 също дава указания в тази насока.
За кметове и зам.-кметове пък важи чл.41 от ЗМСМА - те трябва да се освободят в рамките на месец след избора си, от управлението на фирмите си. Макар че на мен ми е мътен въпросът, ако кмет е мажоритарен собственик на ООД, "освободил" се е от длъжността "Управител", но участвайки в един от органите на управление, каквото е Общото събрание, взема решения т.е управлява по този начин фирмата, дали е нарушение на чл. 41 на ЗМСМА. Но да не ви разводнявам темата...
- papesa
- Младши потребител
Защо трябва да носи дисциплинарна отговорност?
Защото е длъжен да уведоми органа по назначаването за настъпилото обстоятелсво, което води до несъвместимост.
- prof_prof
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|