начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Държавен служител и общински съветник

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Държавен служител и общински съветник

Мнениеот prof_prof » 01 Авг 2007, 11:26

Здравейте колеги,
Моля Ви за мнение по следния въпрос?
Както знаем придобиването на качеството съветник в общински съвет, респ. негов председател е самостоятелно основание за прекратяване на служебното правоотношение поради несъвместимост по смисъла на чл. 7, ал. 2, т. 4 ЗДСл.
Според вас, каква отговорност освен дисциплинарна може да носи лице, което бидейки държавен служител се е кандидатирало и е било избрано за общински съветник в съответната община?
prof_prof
Потребител

Мнениеот fester1 » 01 Авг 2007, 12:30

Доколкото знам това ограничение важи само за съответната общинска администрация, т.е. не може да е държавен служител в общинска администрация и едновременно с това - общински съветник в СЪЩАТА АДМИНИСТРАЦИЯ.
Държавният служител има задължение по чл. 27 ЗДСл да уведоми органа по назначаването при възникване на несъвместимост. Ако не спази това си задължение му се прекратява служебното правоотношение на основание чл. 107, ал. 1, т. 4 ЗДСл без предизвестие.
Това е, не се сещам каква друга отговорност може да има :)
fester1
Потребител

Мнениеот prof_prof » 01 Авг 2007, 12:37

Благодаря за отговора :)
И аз не се сещам, но имам колега дознател, който ми намеква за наказателна отговорност :shock: :shock: :shock:
Възможно ли е според Вас и на основание на кой текст от НК?
prof_prof
Потребител

Мнениеот fester1 » 01 Авг 2007, 13:49

Дали пък не е чл. 282, ал. 1 НК, доколкото задължението по чл. 27 ЗДСл изобщо може да се възприеме за служебно задължение? :roll:
Не съм особено убеден, просто налучквам. :wink:
fester1
Потребител

Мнениеот prof_prof » 01 Авг 2007, 14:10

Хм, според мен е служебно задължението да уведоми за настъпилата несъвместимост, но за да има и съставомерност трябва да се обосноват кумулативно наличието на "цел да набави за себе си или за другиро облага" и "немаловажни вредни последици". При това положение, защо да изключваме наказателна отговорност?! :roll:
prof_prof
Потребител

Мнениеот fester1 » 01 Авг 2007, 14:32

Да речем, че имотната облага е заплатата, получена въпреки ограниченията в ЗДСл, а немаловажните вредни последици са щетите, причинени на държавата в резултат на нарушаването на принципите в закона, т. е. изплащала е заплата, без да е уведомена за промяната. :roll: Звучи логично, но както казах само налучквам :)
fester1
Потребител

Мнениеот prof_prof » 01 Авг 2007, 14:51

Намирам за напълно логично това, което казвате и с още малко мерак можем да го изкараме и враг на народа този човек :lol: :lol: :lol:
Но защо не се включват колегите дознатели?! :roll:
prof_prof
Потребител

Мнениеот fester1 » 01 Авг 2007, 15:47

Ами айде, де, да ги пита някой. :lol: :lol: :lol: И на мен ми стана любопитно какво мислят тия, които се занимават с наказателно право, ама те сигурно са в другия форум...
Иначе колко му е разни лаици по темата като мен, да го изкарат всякакъв тоя човек :lol: :lol: :lol:
fester1
Потребител

Мнениеот apk76 » 01 Авг 2007, 18:59

За деклариране на неверни данни се носи наказателна отговорност по чл. 313 НК - само по този състав!
да чуем пеналистите!
apk76
apk76
Потребител

Re: Държавен служител и общински съветник

Мнениеот papesa » 01 Авг 2007, 20:45

prof_prof написа:Според вас, каква отговорност освен дисциплинарна може да носи лице, което бидейки държавен служител се е кандидатирало и е било избрано за общински съветник в съответната община?

Защо трябва да носи дисциплинарна отговорност? Всеки български гражданин, независимо дали е държавен служител или не /без тези под запрещение/ има право да бъде вписан в кандидатската листа за общински съветници на някоя партия или да е независим такъв. Ако го изберат, тогава сам ще е изправен пред дилемата- съветник или държавен служител. Защото не може да бъде и двете - и ЗДСл го забранява и в ЗМСМА, чл.30, ал.4, т. 4 също дава указания в тази насока.
За кметове и зам.-кметове пък важи чл.41 от ЗМСМА - те трябва да се освободят в рамките на месец след избора си, от управлението на фирмите си. Макар че на мен ми е мътен въпросът, ако кмет е мажоритарен собственик на ООД, "освободил" се е от длъжността "Управител", но участвайки в един от органите на управление, каквото е Общото събрание, взема решения т.е управлява по този начин фирмата, дали е нарушение на чл. 41 на ЗМСМА. Но да не ви разводнявам темата...
papesa
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 02 Авг 2007, 10:12

Защо трябва да носи дисциплинарна отговорност?

Защото е длъжен да уведоми органа по назначаването за настъпилото обстоятелсво, което води до несъвместимост.
prof_prof
Потребител

Назад към Трудово право