начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Разваляне дарение

Казуси за недвижими имоти

Разваляне дарение

Мнениеот Marakana » 30 Юли 2007, 15:52

Здравейте,
Съпругът ми стана поръчител по заем на свой вече бивш колега, който се оказа недобросъвестен и сега ние трябва да изплащаме заема.
Тъй като кредитора не работи и явно няма намерение да започва работа ние се насочихме към имущество. "Колегата" му се изсмя, че си е опекъл работата.
Оказа се, че той е дарил своите части от имоти на сестра си и то след като е решил да преустанови плащането.
Той е престанал да плаща м. Декември, м. Февруари е дарил имотите, а м. Март съпругът ми получава писмо от банката, че като поръчител дължи останалите вноски.
Въпросът ми е, дали може да искаме разваляне на дарението, което в случая е с цел да ни ощети като кредитори?
Благодаря Ви предварително.
Marakana
Нов потребител

Мнениеот sharenkov_g » 30 Юли 2007, 16:22

Ако ситуацията е наистина такаква, каквато я описвате имате големи шансове за успех. Свържете се незабавно с адвокат, с оглед образуване на гражданско дело и вписване на исковата молба.
Въоръжете се с търпение.
Успех!
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот bebitor » 30 Юли 2007, 16:23

Не става въпрос за разваляне на дарение, а за относителна недействителност спрямо кредитора, съгл.135 от ЗЗД.
Без адвокат няма да се справите.
Ще допълня мнението си по-късно, ако не го направят колегите дотогава!
Успех!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот sluncho » 30 Юли 2007, 17:54

Правилно, искът е по чл.135 от ЗЗД, като извършеното дарение е относително недействително по отношение на кредиторите на "бившия колега" на съпруга ви, но той е станал кредитор едва през месец март, така че ще изпитате малко трудности в доказването, че е имал намерение точно него да увреди. Иначе със сигурност е имал намерение и е увредил банката, от която е изтеглил кредита, т.е. прекият си кредитор. По отношение на сделката, определено и с чл.135, ал.2 от ЗЗД ще се справите, т.к. знанието за увреждане от страна на приобретателя - негова сестра, се предполага, а пък и сделката е безвъзмездна...но, мисля че трябва да отидете при адвокат...успех!
sluncho
Младши потребител

Мнениеот Marakana » 31 Юли 2007, 06:30

т.е. може да поискаме дарението да бъде обявено за нищожно?
Значи не всичко е загубено?
Marakana
Нов потребител

Мнениеот sluncho » 31 Юли 2007, 07:36

Не нищожно, а относително недействително само спрямо съпруга ви. При успешнто му провеждане, имотът ще се върне в имуществото на прехвърлителя, така че вие да се удовлетворите за стойността, която сте платили вместо "колегата" и с което сте обеднели /чл.59 от ЗЗД/. Имате право и на всички разноски, направени при събиране на сумата от банката по отношение на вашия съпруг.
sluncho
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 31 Юли 2007, 10:41

sluncho написа:...но той е станал кредитор едва през месец март, така че ще изпитате малко трудности в доказването, че е имал намерение точно него да увреди. ...

Допълвам, както обещах:
Съгласно чл.146 от ЗЗД поръчител, който е изпълнил задължението, встъпва в правата, които кредиторът има срещу длъжника. Това Ви дава възможност да предявите отменителния иск по чл.135 от ЗЗД.
Дарението не е нищожно, а е относително недействително! Има разлика- един иск за нищожност ще бъде отхвърлен!!!
Без адвокат няма да се справите!
Успех!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Marakana » 31 Юли 2007, 11:30

Благодаря за отговорите и насоките.
Приятен и ползотворен ден на всички.
Marakana
Нов потребител

Мнениеот Marakana » 02 Авг 2007, 09:45

Извинете ме, че пак досаждам,
знам, че въпросът с поръчителите е разглеждан многократно във форума, но ...
Сега след като платихме остатъка по кредита доброволно, се оказа, че не можело да си търсим парите. Трябвало да чакаме банката по съдебен ред да ги удържа от заплатата на съпруга ми.
Единствения документ, който имаме е вносни бележки за парите и документ, че кредита е погасен, но никъде не фигурира обстоятелството, че ние внасяме парите поради неплащане на кредитора.
Знам, че трябва да си наемем адвокат, но след консултация с двама ваши колеги не сме много обнадеждени от развитието на нещата. Затова и пак се обръщам тук за съвет.
Моля, г-н Lyutiyatq да не ми се ядосва прекалено за настойчивостта на въпросите ми и за моето невежество. Разберете, че сме объркани.
Благодаря Ви.
Marakana
Нов потребител

Назад към Имотни казуси