- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запазено право, но за какво?
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Запазено право, но за какво?
На 18 години съм, родителите ми са разведени. С майка ми и двете ми по-малки сестри останахме да живеем в семейното жилище - апартамент 60 кв.м, чийто гол собственик съм аз, т.к. ми е дарен от тях преди развода им със запазено право на ползване. В Решението за развод е записано "семейното жилище ще се ползва съвместно от двамата". С баща ми сме в много обтегнати отношения и той не иска да го ползва, но претендира за една стая, която "да зазида". Обърнах се за помощ към адвокат, той махна с ръка и ми каза: "Е, пък освободете му една стая!" Е, ако имаше още една, разбира се, че така е най-добре, но сега при това положение той ни принуждава четири човека да спим на пода. Моята логика е, че това запазено право е за ползване, (така и пише), не е за неползване! Ние не създаваме проблеми за това, колкото и да е неприятно, сортираме се някак си в теснотията. Другата алтернатива, с която тормози майка ми е, двамата да развалят дарението, да продадат апартамента и да си разделят парите, при което ще останем на улицата. Моля Ви, ако някой от Вас има желание да ми отговори - прав ли е да иска това и как да решим тоя проблем?
- variniq
- Младши потребител
ако правото на ползване не се упражнява в продължение на 5 г. то се прекратява. Не пишете откога е съдебното решение. Освен това има възможност да бъде преустановено, когато се извършват действия, които увреждат имота. Не мога на прима виста да ви отговоря много точно, но ми се струва, че е добре с документите и факти, които можете да подкрепите с убедителни доказателства да отидете и при друг адвокат. Възможно е да се опитате да измислите нещо конкретно.
- peip
- Потребител
Решението влезе в сила на 3.07.т.г., сега всичко си е както преди, но той си иска своя собствена стая, която да си заключи и да се изнесе, а всичките ние четирима човека да живеем и да спим в една. Точно това питам, има ли право да заключва, без да живее тук?
- variniq
- Младши потребител
Имам един уточняващ въпрос-запазено право на ползване има в нотариалния акт за дарение, а съдебното решение за развода предоставя ползването на двамата съпрузи, като на съпруга само една стая?
- moni_d
- Потребител
Въпросът е в това, че никой от двамата ми родители няма определена своя част, всичките пет човека живеем в двустаен малък апартамент от 60 кв.м и е невъзможно да се раздели, а в Решението за развода им пише точно така: "Семейното жилище ще се ползва общо от двамата..." При това положение кой и как следва да определи кой какво да ползва? Кухня, баня, не могат да се разделят...
- variniq
- Младши потребител
variniq написа: "Семейното жилище ще се ползва общо от двамата..." При това положение кой и как следва да определи кой какво да ползва? Кухня, баня, не могат да се разделят...
Щом съдът е решил жилището да се ползва съвместно, считам, че не можете да лишите баща си от това негово право, но и той не може да си "зазида" и заключи стая, защото лишава другия ползвател от съвместното ползване на помещенията! Става въпрос за идеални части, не за конкретно определени стаи, с общо ползване само на сервизните помещения. Такава индивидуализация не е извършена нито в нотариалния акт за дарение, нито в решението за развод. Според мен това означава, че всеки от ползвателите може да ползва всяко едно помещение при равни права.
И положението ще е такова, докато двамата ползватели не си направят разпределение на ползването- съдебно или доброволно.
Горният ми пост е съобразен само с данните, които сте дала.
Адвокат ще ви каже повече, след запознаване с документите.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Т.к. в Нотариалния акт е записано "да ползват жилището, докато са живи", а не е указано "безвъзмездно", днес адвокатката ми подготви до баща ми Нотариална покана за "дължимо обезщетение за ползата, че живее в собствения ми апартамент...", което той едва ли ще се съгласи да плаща, също така както и отказва да плати присъдената издръжка за минало време на сестрите ми. И ако откаже, пак съд...така ме посъветва! Мислите ли, че ще излезе нещо от това? Лично на мен не ми се вярва!
- variniq
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|