Здравейте,
питам първо във форума, защото не знам дори коя област от правото касае въпросът ми, към какъв адвокат да се обърна и дали въобще има смисъл.
Става въпрос за следното:
На баба ми и дядо ми преди години им е бил предоставен общински парцел , за да си построят къща.Те даряват правото на строеж на сина и дъщеря си, които строят върху общинската земя. В последствие дядото и синът му умират. Дъщерята урежда документите да се закупи мястото от общината и го плаща.То вече е собственост на дъщерята и наследниците на починалия син.
Въпросът ми е може ли с днешна дата бабата да развали дарението ,заради нарушена устна договорка за гледане или вече е късно щом земята е на името на дъщерята и наследниците на сина?
Благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли разваляне на дарение?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Теоретично е възможно да се постигне такъв резултат, но практически е почти невъзможно (но по-скоро няма да е разваляне, а нищожност).
Има и относително по-лесен вариант:
Съгласно чл. 227 ЗЗД дарението може да се отменя при отказ от издръжка, ако дарителя се нуждае от такава (няма имущество, което да е достатъчно за покриване на необходимите разходи).
Моля да имате предвид, че ще стане по съдебен път във всички случаи. Ще има вероятно искове за подобрения, а са възможни и хипотези на упражнено задържане.
Няма да е лесно, но с добър адвокат са мислими някои варианти. Въпросът със земята и собствеността й е ирелевантен относно прекратяване последиците на дарението на правото на строеж.
Ако са накърнени запазени части и в тази насока може да се мисли.
При повече данни за факти и обстоятелства са мислими и други варианти - най-важно е обаче да Ви е ясно защо го правите, какви са ползите и колко ще Ви струва (финансово и емоционално).
При всики случаи Ви трябва адвокат, но няма да Ви е евтино да си позволите добър специалист.
Успех.
Има и относително по-лесен вариант:
Съгласно чл. 227 ЗЗД дарението може да се отменя при отказ от издръжка, ако дарителя се нуждае от такава (няма имущество, което да е достатъчно за покриване на необходимите разходи).
Моля да имате предвид, че ще стане по съдебен път във всички случаи. Ще има вероятно искове за подобрения, а са възможни и хипотези на упражнено задържане.
Няма да е лесно, но с добър адвокат са мислими някои варианти. Въпросът със земята и собствеността й е ирелевантен относно прекратяване последиците на дарението на правото на строеж.
Ако са накърнени запазени части и в тази насока може да се мисли.
При повече данни за факти и обстоятелства са мислими и други варианти - най-важно е обаче да Ви е ясно защо го правите, какви са ползите и колко ще Ви струва (финансово и емоционално).
При всики случаи Ви трябва адвокат, но няма да Ви е евтино да си позволите добър специалист.
Успех.
- ttodoroff
- Младши потребител
Благодаря за бързата реакция,но Вие пишете, че "въпросът със земята е ирелевантен".Не съм адвокат и нямам представа какво значи тази дума на "адвокатски":)), но ако схващам правилно имате предвид че въпросът със земята е "страничен, който не касае дарението", така ли е?
В смисъл, че дори баба ми да развали дарението земята остава обща във всички случаи?
В смисъл, че дори баба ми да развали дарението земята остава обща във всички случаи?
- blondy712
- Нов потребител
Собственици на земята ще си останат лицата, които са я придобили от общината. Ако обаче имотът е максимално застроен (гледат се позволените параметри на застрояване КИНТ, плътност и т.н.), то земята има изключително ниска стойност, тъй като собственика на сградата може да ползва земята за целите, за които е построена сградата.
- ttodoroff
- Младши потребител
"Собственици на земята ще си останат лицата, които са я придобили от общината. Ако обаче имотът е максимално застроен (гледат се позволените параметри на застрояване КИНТ, плътност и т.н.), то земята има изключително ниска стойност, тъй като собственика на сградата може да ползва земята за целите, за които е построена сградата."-не е такъв случаят
Има малка къщичка и всичко друго е свободно.Все пак ще се консултирам с адвокат да му покажа документите, че може и аз да не предавам правилно информацията тук. Мерси все пак )
Има малка къщичка и всичко друго е свободно.Все пак ще се консултирам с адвокат да му покажа документите, че може и аз да не предавам правилно информацията тук. Мерси все пак )
- blondy712
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|