начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ОТНОСНО ТРУДОВИЯ ДОГОВОР?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОТНОСНО ТРУДОВИЯ ДОГОВОР?

Мнениеот atanaspetrovmeister » 02 Юли 2007, 13:05

Здравейте, не ми е ясно дали може трудовия договор да се обвърже с някаква неустойка. Имам предвид ако работникът реши да прекъсне трудовия договор да му се бръкне малко в джоба, че проблемът с човешкия фактор май се оказва най-големият? Скоро бях чел тук някъде за подписани заповеди на запис и нещо подобно?!
:D Моля, не оставяйте с впечатления за разни екплоатации и т.н. :D
Благодаря на колегите, отзовали се на "прищявката ми"! :D
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот apk76 » 02 Юли 2007, 13:29

прищявката ви? :D роден сте за законотворец :D
apk76
Потребител

Re: ОТНОСНО ТРУДОВИЯ ДОГОВОР?

Мнениеот monteskio » 02 Юли 2007, 15:11

atanaspetrovmeister написа:Здравейте, не ми е ясно дали може трудовия договор да се обвърже с някаква неустойка. Имам предвид ако работникът реши да прекъсне трудовия договор да му се бръкне малко в джоба, че проблемът с човешкия фактор май се оказва най-големият? Скоро бях чел тук някъде за подписани заповеди на запис и нещо подобно?!
:D Моля, не оставяйте с впечатления за разни екплоатации и т.н. :D
Благодаря на колегите, отзовали се на "прищявката ми"! :D

Здравейте,

Подобен род клаузи са недействителни. Повече за това можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/.

Съществуват други правни механизни за регулиране на ефективността на работната сила.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: ОТНОСНО ТРУДОВИЯ ДОГОВОР?

Мнениеот atanaspetrovmeister » 02 Юли 2007, 22:27

monteskio написа:Здравейте,

Подобен род клаузи са недействителни. Повече за това можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/.

Съществуват други правни механизни за регулиране на ефективността на работната сила.

УСПЕХ!

Благодаря Ви, monteskio, непременно ще се запозная!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 03 Юли 2007, 01:37

8) По този въпрос може да видите и тази дискусия:
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=21917&highlight=
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот rts » 04 Юли 2007, 11:44

За неспазено предизвестие, работникът дължи обезщетение в размер на брутната си заплата, пропорционално на неспазения срок на предизвестието.
rts
Активен потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 04 Юли 2007, 15:47

rts написа:За неспазено предизвестие, работникът дължи обезщетение в размер на брутната си заплата, пропорционално на неспазения срок на предизвестието.

Благодаря Ви rts, но обезщетение една брутна заплата май не ми помага-просто го чакам един месец и човека си заминава, а аз трябва да търся друг, че и да го обучавам-сложно е нали? :?
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот dask » 04 Юли 2007, 16:35

Възможно е , но е свързано по-деликатно заобикаляне на закона.
Ноу-хауто е мое лично, а от близо месец имам и съдебно решение по въпроса в моя полза, което значи и , че е напълно законосъобразно.
Дайте си мейла и ще изпратя координатите на кантората ми, ако разбира се имате желание да решите въпроса.
dask
Потребител

Мнениеот nedovolen » 29 Юли 2007, 22:18

Променете условията на труд във вашата фирма така ,че хората да не напускат.
Това е най-разумното.
Повечето български работодатели се чудят как да задържат работника,но не и да подобрят неговото състояние.
Скоро четох една статия на англииски експерт по наемане на персоанл озаглавена "Разделяйте се нежно."
Всяка една клауза спъваща работника да напусне едва ли би ви помогнала.Няма по-лошо нещо от недоволен и демотивиран служител.
Такъв човек според мен би донесъл повече вреди отколкото ползи на фирмата ви.
Освен това едва ли ще сте щастлив ако вашата организация попадне във форумите -Фирмите в които да не работим
nedovolen
Нов потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 30 Юли 2007, 14:53

nedovolen написа:Променете условията на труд във вашата фирма така ,че хората да не напускат.
Това е най-разумното.
Повечето български работодатели се чудят как да задържат работника,но не и да подобрят неговото състояние.
Скоро четох една статия на англииски експерт по наемане на персоанл озаглавена "Разделяйте се нежно."
Всяка една клауза спъваща работника да напусне едва ли би ви помогнала.Няма по-лошо нещо от недоволен и демотивиран служител.
Освен това едва ли ще сте щастлив ако вашата организация попадне във форумите -Фирмите в които да не работим

Приятелю, изказваш се неподготвен! Най-малката заплата във фирмата е около 1000 лв. Става въпрос за продажба на слънчеви очила, материалната отговорност не е малка и затова хората трябва да са сериозни! А има случаи, когато момичета си тръгват, защото щели да ходят на море с прятелите си?! Други пък решават, че стават студенти, трети щели да работят по специалността си( макар и за 200-300 лв), но когато започват всички са "сериозни"! А когато плащаш наем 4000 лв за 20 кв. м магазин и на всичкото отгоре той не работи, защото умника/цата преди 2 дни е решил/а , че "непремено" трябва да напусне ситуацията става сложна? От тази гледна точка смятам, проблема с хората е сериозен, а иначе си имам и постоянни кадри, работещи от години, но лятото е сезон, когато се работи с повече магазини така ли е ?! И не смятам, че условията са зле при осигурена квартира и храна и горепосочената заплата, ти какво мислиш?
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 30 Юли 2007, 15:52

atanaspetrovmeister написа:
nedovolen написа:Променете условията на труд във вашата фирма така ,че хората да не напускат.
Това е най-разумното.

Приятелю, изказваш се неподготвен! Най-малката заплата във фирмата е около 1000 лв. Става въпрос за продажба на слънчеви очила, материалната отговорност не е малка и затова хората трябва да са сериозни! А има случаи, когато момичета си тръгват, защото щели да ходят на море с прятелите си?! Други пък решават, че стават студенти, трети щели да работят по специалността си( макар и за 200-300 лв), но когато започват всички са "сериозни"! А когато плащаш наем 4000 лв за 20 кв. м магазин и на всичкото отгоре той не работи, защото умника/цата преди 2 дни е решил/а , че "непремено" трябва да напусне ситуацията става сложна? От тази гледна точка смятам, проблема с хората е сериозен, а иначе си имам и постоянни кадри, работещи от години, но лятото е сезон, когато се работи с повече магазини така ли е ?! И не смятам, че условията са зле при осигурена квартира и храна и горепосочената заплата, ти какво мислиш?

А не мислите ли, че проблема не ви е в договарянето, а в подбора на персонала? :wink: 8)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот zheleva » 30 Юли 2007, 16:13

Да ви кажа колеги, аз работя в голямо предприятие като юрисконсулт и сега шефа иска същото от мен.Да напиша доп.споразумения към трудовите договори, за да задължа работниците да си платят при напускане, заради натрупания професионален опит!Казах му че е безумица и аз лично няма да разпиша такова споразумение, защото не той, а аз съм си плащала образованието и нашите отношения са възмездни, аз му давам знания и умения, той пари. Но за професионалния си стаж е невъзможно да му плащам, ама оставала празнота след мен, ами това е конкуренцията, отивам там където условията са по-добри!А на колегата ДАСК ще съм благодарна, ако ми подскаже как е намерил разрешение на подобен въпрос, че да се понатегна на шефа малко. :lol: Обещавам да почерпя! :wink:
zheleva
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 31 Юли 2007, 08:27

hebigatsu написа:А не мислите ли, че проблема не ви е в договарянето, а в подбора на персонала? :wink: 8)

Именно, целта ми е условията още при започване на работа да са такива, че да се получи, един вид, филтриране и несериозните, решили все пак да пробват, впоследствие да бъдат "наказани".
А, че проблема е в подбора на персонала, две мнения няма.
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Назад към Трудово право