Здравейте, искам да ви попитам нещо:
Аз и мои 3 роднини имаме 2 общи неща - 2 парцела,50% за мен и за тях по 1/3 от другите 50%,но отношенията ни са меко казано брутални .Играем си на "прецакай другарчето" и не може да става дума за никакво решение по взаимно съгласие 100%!!!!Ни делба, ни продажба, ни нищо - ако единият иска да продава, другия ще каже - не , за да е напук и т.н.
Въпросът ми е какво е предвидено в закона при такива случаи?Например може ли аз да продам само моя дял на някой ,за да се оттърва от мелодрамата или какво?И длъжна ли съм първо да го предложа на другие съсобственици да го купят?
Благодаря предварително:)
- Дата и час: 29 Ное 2024, 18:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба, продажба или нищо?
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Можеш да продадеш своите идеални части от всичките си имоти на някой от съсобствениците си, но като ги поканиш и им предложиш да изкупят същите на определена цена. Тук внимавай, ако те ти откажат и предложиш на трети лица своите ид.части, следва да представиш на нотариуса доказателства, че си им предложила, както и че същите са отказали при определени условия. В нот.акт, с който ще прехвърлиш ид.части на третите лица, условията следва да са същите, при които си предложила на съсобствениците си...иначе, ще имат право да ги изкупят по съдебен ред, след като развалят сделката ти с третото, ето защо в нот.акт следва да посочиш не ниската данъчна оценка, а реалната цена, за да ги откажеш да атакуват пред съда..Виж и чл.33 от ЗС и...АДВОКАТ!
- sluncho
- Младши потребител
Благодаря:))))Точно това ме интересуваше:)))
А как мога да докажа, че съм им предложила и те са отказали, защото 100% те няма да ми съдействат грам!!!!!Дори да им пусна предложение в писмена форма до поискване или там както се праща те няма да отговорят и ще се престорят, че няма нищо подобно?
И въобще РЕАЛНО мога ли да си продам дяловете или само теоретично?Кой луд ще купи част от нещо със всичките му проблеми вместо изцяло негово, камо ли на пазарна цена??
Отново благодаря
А как мога да докажа, че съм им предложила и те са отказали, защото 100% те няма да ми съдействат грам!!!!!Дори да им пусна предложение в писмена форма до поискване или там както се праща те няма да отговорят и ще се престорят, че няма нищо подобно?
И въобще РЕАЛНО мога ли да си продам дяловете или само теоретично?Кой луд ще купи част от нещо със всичките му проблеми вместо изцяло негово, камо ли на пазарна цена??
Отново благодаря
- ralitza27g
- Младши потребител
Ако имаш кандидат-купувач отивате при нотариуса и всички детайли и подробности при него.
Има и друга опция - продажба на наследство.
И още една - съдебна делба.
Изборът е твой - въпрос на преценка и икономическа целесъобарзност.
УСПЕХ!
Има и друга опция - продажба на наследство.
И още една - съдебна делба.
Изборът е твой - въпрос на преценка и икономическа целесъобарзност.
УСПЕХ!
Последна промяна karanedeff на 24 Май 2008, 00:53, променена общо 1 път
-
karanedeff - Активен потребител
Ами както ги описваш нещата, никой луд няма да ти купи частта, но може да му я подариш или прехвърлиш срещу издръжка и гледане. ВЪОБЩЕ НЕ СЕ БЪЗИКАМ, попитай който и да е колега и той ще ти обясни какво имам предвид.
- civilista
- Младши потребител
Civilista, благодаря ти за варианта, НАИСТИНА!Не съм се сещала за него, но съм на 27 години и това кой да ми сменя памперсите някой ден не ми е на дневен ред:)Все пак наистина ти благодаря, защото е хитро по принцип.
Абе..мани мани.......забъркала съм се в.....да не казвам какво .....аз в четвъртък имам уговорена среща с адвокат и ще решим какво да правим.
Лошото е, че и аз толкова съм им набрала на тея уроди, че дори повече ме интересува как да им е гадно, отколкото как да изкарам повече пари от парцелите......Дано все пак разумът надделее......
Благодаря на всички!Бяхте много мили и изчерпателни:))))И бързи:)
Абе..мани мани.......забъркала съм се в.....да не казвам какво .....аз в четвъртък имам уговорена среща с адвокат и ще решим какво да правим.
Лошото е, че и аз толкова съм им набрала на тея уроди, че дори повече ме интересува как да им е гадно, отколкото как да изкарам повече пари от парцелите......Дано все пак разумът надделее......
- ralitza27g
- Младши потребител
ralitza27g написа::)Civilista, благодаря ти за варианта, НАИСТИНА!Не съм се сещала за него, но съм на 27 години и това кой да ми сменя памперсите някой ден не ми е на дневен ред:)Все пак наистина ти благодаря, защото е хитро по принцип.
Лошото е, че и аз толкова съм им набрала на тея уроди, че дори повече ме интересува как да им е гадно НАПРАВИ ДОБРО, ПЪК ГО ХВЪРЛИ НА СМЕТ! НЕ ПРАВИ ЗЛО, ЩОТО РЕФЛЕКТИРА С ДВОЙНА СИЛА, отколкото как да изкарам повече пари от парцелите......Дано все пак разумът надделее......
-
karanedeff - Активен потребител
Така е, karanedeff:))И мен тази максима ме води до момента ,а и действа да ти кажа:)В смисъл на доброто - добро се връща.
Абе аз съвсем отидох в някой философски форум........)
Сетих да питам, че ми хрумна междувременно, може ли да си купя общински парцел само мой си по някаква процедура и да им тегля една на моите роднини?Или е много сложно и трябват дебели връзки?
Идеята за общински ми дойде, защото ще е по- евтин вероятно от другите, обявени на пазара?Просто се присетих.......
Абе аз съвсем отидох в някой философски форум........)
Сетих да питам, че ми хрумна междувременно, може ли да си купя общински парцел само мой си по някаква процедура и да им тегля една на моите роднини?Или е много сложно и трябват дебели връзки?
Идеята за общински ми дойде, защото ще е по- евтин вероятно от другите, обявени на пазара?Просто се присетих.......
- ralitza27g
- Младши потребител
То аз нямах предвид памперси като говорех за издръжка още повече щом си на 27 години има много други начини да те гледат . Друга и идейътъ - дъ съ прицака туй с прудажбътъ - ку мъ ръзбиръшъ де. Сериозно казано ако не можеш да продаваш идеалната си част без съгласието на останалите, просто можеш да я дариш или замениш, например за една лека кола или да я прехвърлиш срещу гледане от симпатичен /на теб де / младеж. 4ат ли си
- civilista
- Младши потребител
Civilista, ти определено преливаш от идеи:))))))Много ме веселиш:))А само за протокола, какви са другите начини някой да ме гледа?:)
Ако трябва да ти отговоря сериозно- варианта с леката кола не ме устройва, защото имам такава нова, а и би било малко кон за кокошка.
Благодаря ти все пак за авангардното предложение ,очаквам следващото с интерес:))))
Ако трябва да ти отговоря сериозно- варианта с леката кола не ме устройва, защото имам такава нова, а и би било малко кон за кокошка.
Благодаря ти все пак за авангардното предложение ,очаквам следващото с интерес:))))
- ralitza27g
- Младши потребител
става въпрос за урегулирани поземлени имоти като за единият даже преди дни изкарах виза за строеж, тъй като имахме устната договорка с моите ужасни роднини (още докато ги мислех за нормални и добри хора) как да направим доброволната делба и как ще разделим парцелите.Няколко месеца те ме оставиха да ходя като луда , да вадя документи, скици, визи, в това число и да ангажирам (капарирам) фирма за къщата. Имам дори платен и изготвен проект на къщата.През това време трябваше да се уредят документите за делбата.Аз набавих абсолютно всичко ,изискващо се от мен, те от тях -нищо под предлог, че много искат, но нямат време.Тъй като се видя, че делбата няма да стане скоро, един адвокат ме посъветва въпреки устната ми договорка с тях, преди да искам разрешение за строеж от общината поне по чл.183 от ЗУТ да подпишат, че учредяват право на строеж в моя полза,че аз с мои средства и за мое ползване ще строя на съсобствения имот. Това също свърших, само трябваше да се подпише документа утре.И
така....всичко по вода....до оня ден, когато им звъннах да кажа за срещата при нотариус и те ми казаха, че всъщност "до живот" няма да ми разрешат да строя и само да смея да построя къща там , щели да я изравнят със земята. Това е историята........в предните постове спестих цялата мелодрама , за да мога да си задам по-кратко въпросите.
Но сега съм зверски вътре с адски много пари заради тях съм бесна!!!! за мен разговорът от онзи ден беше ПЪЛЕН ШОК и все още нямам логично обяснение, единственото възможно е злоба в стил:" Аз нема да строим, ама и ти нема!!!!"И така......другата седмица имам среща с адвокат да ми обасни какви са вариантите да се отърва от дяловете си, но без да им правя услуга на тях.
така....всичко по вода....до оня ден, когато им звъннах да кажа за срещата при нотариус и те ми казаха, че всъщност "до живот" няма да ми разрешат да строя и само да смея да построя къща там , щели да я изравнят със земята. Това е историята........в предните постове спестих цялата мелодрама , за да мога да си задам по-кратко въпросите.
Но сега съм зверски вътре с адски много пари заради тях съм бесна!!!! за мен разговорът от онзи ден беше ПЪЛЕН ШОК и все още нямам логично обяснение, единственото възможно е злоба в стил:" Аз нема да строим, ама и ти нема!!!!"И така......другата седмица имам среща с адвокат да ми обасни какви са вариантите да се отърва от дяловете си, но без да им правя услуга на тях.
- ralitza27g
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|