начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Численост на персонала

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Численост на персонала

Мнениеот Vesi_Atanasova » 26 Юли 2007, 16:53

Здравейте, бих искала да знам, дали има някакви нормативи за числеността на персонала строителна фирма. Благодаря предварително
Vesi_Atanasova
Нов потребител

Мнениеот nat » 26 Юли 2007, 17:18

Няма такива. Всеки работодател сам преценява колко и с какви работници или служители ще осъществява стопанската си дейност. Въпрос на преценка, просто трябва да се отчетат няколоко фактора - обем работа, срокове на изпълнение, спазване на нормативните актове. Напр. изискването за технически ръководител за дейности в областта на строителството и др.
nat
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Юли 2007, 01:20

Ауууу, тук намирисва на отказ за възстановяване на ДДС поради "липса на трудова обезпеченост" :lol: 8) :D
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Vesi_Atanasova » 27 Юли 2007, 03:09

Blagodaria surdechno nat. Tova mi e iasno. Prosto iskah da znam dali ima takuv normativ za stroitelni firmi,koito ne izpulniavat obekti purva i vtora kategoria. Za tiah e kategorichno reglamentirano v ZUT i v zakona za BSK :?
Vesi_Atanasova
Нов потребител

Re: Численост на персонала

Мнениеот karanedeff » 27 Юли 2007, 07:11

Vesi_Atanasova написа:Здравейте, бих искала да знам, дали има някакви нормативи за числеността на персонала строителна фирма. Благодаря предварително

Вж. още ЗАКОН ЗА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ
Обн. ДВ. бр.84 от 24 Септември 1999г., изм. ДВ. бр.80 от 3 Октмври 2000г., изм. ДВ. бр.92 от 10 Ноември 2000г., изм. ДВ. бр.42 от 27 Април 2001г., изм. ДВ. бр.28 от 19 Март 2002г., изм. ДВ. бр.64 от 23 Юли 2004г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 2006г.
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот nat » 27 Юли 2007, 11:13

ми, доколкото съм се ровила по специфични норманивни актове - не съм срещала, освен изискването за тех. ръководител на трудово правоотношение. в практиката съм срещала строителни фирми, които имат точно двама работници - тех. ръководител и счетоводител (офис сътрудник или др.), всичко друго е възложено на подизпълнители и няма лошо стига да е с писмен договор (щото иначе има вероятност да се натресеш на ГИТ за наемане без трудови договори, а там има бая щури добермани, дето търсят трудов договор и за работа, дето хич и не намирисва на трудово правоотношение).
Понякога при участие в процедури за възлагане на обществени поръчки се изисква доказване на достатъчен брой персонал за изпълнение на възложената работа, ако по една или друга причина не може да се превъзлага на подизпълнител.
Сега нещо бърникат по подзаконовите актове, които се контролират от ДНСК и по обществените поръчки нещо се мъти и там на някой може да му щукне да хакне такова изискване. Дявол ги знае кво може да измъдрят още наште нормо"творци".
nat
Потребител

Назад към Трудово право