Да стана управител на фирма или да си остана служител в държавна администрация - тази дилема ме люлее от 3 дни.
За да си запазя спокойствието и някаквата сигурност (която радва жена ми) обмислям вариант за 6 месечен (1-годишен) неплатен отпуск, в което време без особен риск за службата да проиграя жарианта с частния бизнес.
Не зная обаче допустимо ли е да сключа договор за управление (на ООД) в случай, че съм експерт в държавна администрация (без да съм държавен служител). И във връзка с осигуряването по всички осигурителни рискове, от кога трябва да започне то - след 1-вия месец или от назначаването ми за управител? Ще ми се зачита ли трудов стаж?
Моля за отговор/съвет и ви благодаря!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Управител на фирма vs служител в държавна администрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Аз неразбрах какъв точно съвет искате - дали да станете управител или не? дали можете да станете управител или не, като си запазите държавната служба?
Колкото до осигуряването, плаща се, когато получите възнаграждението ви за управител, а размера му зависи от времето, през което сте управлявали.
Възможно е осигуровки да се плащат дори и да не сте получили възнаграждение като управител, но това вече е работа на счетоводителя ви
Колкото до осигуряването, плаща се, когато получите възнаграждението ви за управител, а размера му зависи от времето, през което сте управлявали.
Възможно е осигуровки да се плащат дори и да не сте получили възнаграждение като управител, но това вече е работа на счетоводителя ви
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря ви за коментара!
А въпросът ми конкретно е: Имам ли право да бъда управител на фирма в периода на ползване на неплатен отпуск от държавна служба?
А въпросът ми конкретно е: Имам ли право да бъда управител на фирма в периода на ползване на неплатен отпуск от държавна служба?
- alexmar
- Нов потребител
Пич, няма значение че си в платен отпуск. Трудовото правоотношение си тече и се зачита за стаж, т.е. ще те шитнат кат футболна топка. Само да разберат, де. Докато задейстат процедурата за уволнение, в това време ще регистрираш промяна в Агенцията по вписванията. Но пък си е риск.
А отговорът е НЕ! НЕ МОЖЕШ!
Знайш ли кво - има пропуск в чл.107 а от КТ. Не ти пречи да си органичено отговорен съдружник!
А честито!
Да не забрайш да почерпиш!
А отговорът е НЕ! НЕ МОЖЕШ!
Знайш ли кво - има пропуск в чл.107 а от КТ. Не ти пречи да си органичено отговорен съдружник!
А честито!
Да не забрайш да почерпиш!
- genius75
- Потребител
alexmar написа:до колкото знам при неплатен отпуск след 1-вия месец вече не тече стаж...
За трудов стаж ще се признава времето, през което е осъществявано управлението. Колкото до съвместимостта на държавен служител и управление на търговска дейност...
- prnedev
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|