начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НЕ ми връщат трудовата книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЕ ми връщат трудовата книжка

Мнениеот tzvetelina_ok » 26 Юли 2007, 21:33

вече 2 седмици са минали от края на 1-месечното ми предизвестие,а старият ми работодател не ми въща книжката- няма я счетоводителката,няма я шефката, отпуски,блабла. Знам,че мога да им изпратя нотариална покана . Някой ще ми каже ли как се пише тази покана,какви сропкове мога да дам, какво е нужно да посоча. Има ли други законни начини да си изискам полагуемото ми се по право? Предварително благодаря.
tzvetelina_ok
Нов потребител

Мнениеот sluncho » 26 Юли 2007, 21:58

Можете да сезирате Областната инспекция по труда, която да извърши проверка в съответната фирма и да й издаде "задължителни предписания", ЗАЕДНО с подобаващата се имуществена санкция, съгласно КТ. Независимо и отделно от тази, имате и друга възможност като изпратите и нотариална покана за връщането на трудовата ви книжка, с предупреждението, че ако не го сторят, работодателят и виновните длъжностни лица ще носят солидарна отговорност за претърпените от вас вреди от незаконното задържане на трудовата книжка и че дължат обезщетение по чл.226, ал.2 от КТ.
УСПЕХ !!! :P
sluncho
Младши потребител

Мнениеот Vesi_Atanasova » 27 Юли 2007, 03:17

Mogete da zavedete i sudeben isk za propusnati polzi, ako dokagete, che ne ste mogli da zapochnete rabota ,poradi zadurganeto na trudovata knigka. Sushtata se suhraniava ot pritegatelia, kojto ia predstavia pri poiskvane ot rabotodatelia. Posledniat e dlugen da oformi trudovata knigka v denia na uvolnenieto i v nikakuv sluchaj niama pravo da ia zdurga.Zadurganeto na trudovata knigka e podsudno.Uspeh!
Vesi_Atanasova
Нов потребител

Назад към Трудово право