Здравейте,
Имам нужда от съвет от повече хора.
Искам да купя вила и земя около 800 кв.м. чрез агенция, която е извастна с измамите си. Та на въпроса двама братя и майка получават наследствен имот, след което майката и брата прехвърлят на другия брат своите дялове. Имам нотариален акт за дарение. След няколко год. този брат продава имот на собственик. А след още няколко месеца този собственик иска да продаде въпросната вила. Притеснява ме, че нямат удостоверение за тежести и цената, която е обявена е доста по-ниска не само от данъчната оценка, но и от тази, която настоящия собственик е заплатил преди няколко месеца. Другата подробност е, че в нотариалния акт е описана сезонна жилищна сграда /каквото и да значи това/ а в следващия вече фигурира масивна вила 18 кв. м. Разрешение за строж няма /всъщност има от 70-те години/, но я има на скица тази вила.
Адвокатката, с която говорих ме посъветва да не купувам имота, но на мен много ми харесва и бих искала да чуя и от Вас евентулано начин да се застраховам - какви документи да изискам допълнително. Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
покупка на вила - съвет за документи
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Щом адвокатът Ви е преценил така, сигурно има сериозни аргументи да го направи , така че послучашайте го.
Освен това, няма проблем да поискате да Ви представят удостоверение за тежести на имота. Това ,че го има на скицата, не означава ,че е с редовни документи. А какво значи, че има разрешение за строеж от 70-те години,? Дайте повече информация , за да получите по-точен отговор.
Освен това, няма проблем да поискате да Ви представят удостоверение за тежести на имота. Това ,че го има на скицата, не означава ,че е с редовни документи. А какво значи, че има разрешение за строеж от 70-те години,? Дайте повече информация , за да получите по-точен отговор.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря за отговора.
Разрешението за строеж е от 70 и някоя година, а вилата е масивна и е построена след 2000 година.
В първия нотариален акт пише Сезонна жилищна сграда, а във втория и последен нотариален акт пише Масивна постройка и временна постройка. Де факто временната постройка не съществува. Има само една масивна постройка, за която има и скица.
Подадохме документи за удостоверение за тежести, но ме притеснява до колко могат да са актуални и достоверни. Все пак стават грешки....
А относно адвоката - да вярвам му напълно, но и той не може да посочи конкретна причина, а само казва че нещо гнило има в цялата оферта.
Благодаря отново за отговорите.
Разрешението за строеж е от 70 и някоя година, а вилата е масивна и е построена след 2000 година.
В първия нотариален акт пише Сезонна жилищна сграда, а във втория и последен нотариален акт пише Масивна постройка и временна постройка. Де факто временната постройка не съществува. Има само една масивна постройка, за която има и скица.
Подадохме документи за удостоверение за тежести, но ме притеснява до колко могат да са актуални и достоверни. Все пак стават грешки....
А относно адвоката - да вярвам му напълно, но и той не може да посочи конкретна причина, а само казва че нещо гнило има в цялата оферта.
Благодаря отново за отговорите.
- maximme
- Младши потребител
maximme,
никой тук не може да Ви даде по-добър съвет от Вашия адвокат
Не можем във форума да видим конкретните документи, така че правете каквото искате!
Рискът си е Ваш!
никой тук не може да Ви даде по-добър съвет от Вашия адвокат
Не можем във форума да видим конкретните документи, така че правете каквото искате!
Рискът си е Ваш!
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
При всички положения, явно не може да са използвали това разрешение за строеж след 20г. Поискайте им акт за узаконяване на сградата , ако има такъв или удостоверение за търпимост . Четете внимателно какво пише в него. Иначе сградата може да е масивна и пак да е за сезонно обитаване. Вижте означенията върху сградата в скицата, би трябвало да пише :1мж/едоноетажна масивна жилищна/ , а ако има кадстрална карта, търсете там предназначението и начин на трайно ползване/.
Що се отнася до удостоверението за вещни тежести , мисля ,че не бива да се отнасяте предубедено. Едва ли ще тръгне да ги подкупва.
Това , което наистина е странно е продажната цена, но някъде пък много надуха данъчните оценки ,така че е въпрос на преценка.
Що се отнася до удостоверението за вещни тежести , мисля ,че не бива да се отнасяте предубедено. Едва ли ще тръгне да ги подкупва.
Това , което наистина е странно е продажната цена, но някъде пък много надуха данъчните оценки ,така че е въпрос на преценка.
- sunrise
- Активен потребител
Ами сигурно няма начин да бъде издадено разрешение за ползване на тази вила. Цялата вила 18 кв.м ли е? Има ли проект и разрешение за строеж от 2000 г., когато реално е построена? Съпоставяйки старите кадастрални планове, сигурно няма начин да се твърди, че е строена преди 7 април 1987, т.е. да се извади удостоверение за търпимост, и т.н. вероятно още много проблеми, свързани със статута на тази сграда по ЗУТ. Тежестите са отделен въпрос.
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
Няма разрешение за строеж. Има от преди 20 години, а след това никакъв документ, че сградата е масивна. Има си план и скица, но само това. Иначе цялата вила е наистина 18 кв.м., което ще рече една тухлена стая и толкова.
- maximme
- Младши потребител
Според мен най-добре е да се отиде до Общината / имам предвид техническата служба / и да се провери по номера на имота какво е положението дали са подавани Уведомления заа събаряне на сградата преди да се построи тази нова постройка, дали са подавани необходимите документи за изкарване на разрешение за строех на тази масивна постройка изобщо всичко което е неоходимо, за да се види дали изобщо Общината знае за промените, които са настъпили в този имот след това отидете в службата по вписвания и си проворете дали върху имота не са налагани тежести, а доколкото разбирам имате НА в който пише че се прехвърля масивна постройка след като е така би трябвало Нотариуса да е прегледал необходимите документи за да види че тази промяна от сезонна постройка в масивна сграда е правилна ...
P.S. Ако имате повече въпроси питайте но най-добре е да се захване с работата някой адвокат а до колкото разбрах Вие си имате такъв
P.S. Ако имате повече въпроси питайте но най-добре е да се захване с работата някой адвокат а до колкото разбрах Вие си имате такъв
- pif78
- Нов потребител
Много благодаря за отговорите и търпението.
Това за общината адвоката, а аз още по-малко се сетихме да проверим.
- maximme
- Младши потребител
Провоерете там и ако имате някакви въпроси питайте ням проблеми на ваше разположение съм аз имам достатъчно опит с недвижими имоти така че ако мога ще Ви помогна
- pif78
- Нов потребител
maximme написа:Много благодаря за отговорите и търпението.
Тогава не е ли по-добре да смените адвоката си с друг и да попитате него?А ако нещата са такива, каквито ги описвате тази вила е незаконна-изградена без разрешение за строеж.Всъщност ще купите сбор от строителни материали-тухли и вар.
- georgi07
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|