начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

дарение

Казуси за недвижими имоти

дарение

Мнениеот mimi1949 » 24 Юли 2007, 22:55

здравейте!За пръв път влизам в този форум и се надявам да получа отговор на въпросите,които ме интересуват.съпругът ми заедно с сестра си и брат си притежаваха имот/ апартамент/,придобит от тях чрез покупко-продажбаот баща им.В този апартамент ,живеехме ние със съпругът ми и баща му.През 2004 год. свекър ми почина.Сестра му и брат му на съпруга ми ни дариха своите части и така той стана собственик/според нотариалния акт/ на това жилище.Веднага след това се наложи да сменим местожителството и от тогава вече не живеем в апартамента.сега имаме желание да го продадем,но се оказахме заплашени от добронамерените близки за оспорване на това дарение.На какво основание могат да направят това,като обвиненията им към нас са ,че не сме общували с тях. бих искала да получа предварителна информация за това как да се защитим ние и най -вече интересите на детето ни,което е само на 8 месеца.дано само не е много късно за някакво действие.и се извинявам,ако съм била неясна в обясненията си-бих дала повече информация ако е необходимо
mimi1949
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 25 Юли 2007, 01:40

Чл. 227 от ЗЗД:
Дарението може да бъде отменено, когато дареният:

а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;

б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и

в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.

Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Предварителният отказ от този иск е нищожен.

Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.

Най-често дарителите се аргументират по точка в), обаче трябва да докажат, че са поискали от надарения издръжка.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Re: дарение

Мнениеот donna » 25 Юли 2007, 08:30

Продайте се спокойно жилището ,нищо не могат да направят от написаното чета ,че са живи и здрави ,не се мотаят по ваши жалби из полициите набеди в престъпление ,нямат нужда от издръжка :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Кви интереси да защитавате на детето ? За сега имота е ваш :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
donna
Старши потребител

Re: дарение

Мнениеот mimi1949 » 25 Юли 2007, 18:56

сърдечно благодаря за информацията,която ми дадохте.Бих искала да попитам какво би се случило ако все пак съпругът ми реши да удовлетвори желанието им да се продаде апартамента и да си раделят средствата поравно./с цел запазване на добри отношения/.Ще се иска ли мое разрешение или съгласие ,в качеството ми на майка на детето на дарения/защото не бих го дала/, за такава сделка.Ако -не ,то мога ли по някакъв съдебен път да я оспоря,защитавайки интересите на детето ,да има дом пък дори и той да е дарен на баща му.изобщо как би могло такава сделка да не стане.предварително ви благодаря.
mimi1949
Нов потребител

Назад към Имотни казуси