- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобиване на Адвокатска правоспособност - ред и условия!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Придобиване на Адвокатска правоспособност - ред и условия!
Здравейте! Накратко казусът е следния. В момента работя по трудово правотношение, но искам да участвам в конкурса за придобиване на адвокатска правоспособност през ноември.В същото време трудовият ми договор изтича през март 2008. Ако положа успешно изпита, за да се впиша в колегията, аз трябва да прекратя трудовия си договор с тримесечно предизвестие и да заплатя обезщетение на работодателя за неспазено предизвестие - което аз не желая. Въпросът ми е: има ли възможност след като съм изкарал успешно изпита през номеври да продължа да работя по трудовото си правоотношение като отложа вписавнето си в една по късна дата - например април 2008. Благодаря предварително!
- marinov
- Потребител
Аз имам отговор на въпроса, но тъй като се касае до мен, не мога да бъда обективен. Затова искам и други мнения.
- marinov
- Потребител
Е, браво, добре се "завъртяхте". Ставате за адвокат.
На въпроса Ви- да, можете. Успешно издържания изпит все още няма да Ви направи адвокат и ограничителната разпоредба от ЗА няма да се прилага.
На въпроса Ви- да, можете. Успешно издържания изпит все още няма да Ви направи адвокат и ограничителната разпоредба от ЗА няма да се прилага.
- zapetaia
- Младши потребител
Здравейте! При успешно положен изпит, проведен при спазване на разпоредбите на наредба № 2 от 29 октомври 2004 г. на Висшия адвокатски съвет за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати, ще получите удостоверение от ВАС, което Ви дава право да се впишете в адвокатската колегия, която сте избрали. Можете да отложите самото вписване в адвокатската колегия, но имайте в предвид, че то се осъществява през определени периоди и може да не е най-удобното за вас време, примерно след като ви изтече трудовия договор. Информирайте се за подробности от самата адвокатска колегия, в която искате да се впишете. Успех!
- g.jeliazkova
- Нов потребител
Въпросът в какъв срок от успешно полагане на изпита за адвокати/младши адвокати следва да се извърши вписването в адвокатската колегия не е уреден никъде или поне аз не намерих
Обърнах се към адвокатската колегия в моя град от където ми казаха, че няма срок. На мен лично не ми се стува странно, но ... на фона на всички странности би могло да се приеме за нормално.
Та по Вашия казус - предполагам, че можете да си работите където и колкото искате, преди да прибегнете до вписването. След като сте издържали изпита и отговаряте на всички установени положителни предпоставки няма да имат повод да Ви окажат.
Обърнах се към адвокатската колегия в моя град от където ми казаха, че няма срок. На мен лично не ми се стува странно, но ... на фона на всички странности би могло да се приеме за нормално.
Та по Вашия казус - предполагам, че можете да си работите където и колкото искате, преди да прибегнете до вписването. След като сте издържали изпита и отговаряте на всички установени положителни предпоставки няма да имат повод да Ви окажат.
- marialex
- Младши потребител
Каквото не е забранено / не е ограничено / от закона е позволено!
Със сигурност нямате срок за вписване в Адвокатската колегия. Успешното полагане на изпита е еднократна, задължителна (във вашия случай) предпоставка за вписването Ви, а самото то не е ограничено с преклузивен срок.
(наблюденията са лични)
Със сигурност нямате срок за вписване в Адвокатската колегия. Успешното полагане на изпита е еднократна, задължителна (във вашия случай) предпоставка за вписването Ви, а самото то не е ограничено с преклузивен срок.
(наблюденията са лични)
- monahiniata
- Младши потребител
Но ако се работи по трудово правоотношение, то със сигурност трябва да се прекрати, за да се извърши вписването в АК? В противен случай следва ли,че не може да те впишат ако си на трудов договор( например на дл."юрисконсулт").
- zzzzz
- Потребител
По повод последния постинг и питане:
Закон за адвокатурата:
Чл. 5. (1) Не може да бъде адвокат:
1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;
2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия.
(2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:
1. е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество;
2. е държавен служител;
3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт;
4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и дознател, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е лишено от правоспособност като нотариус или частен съдебен изпълнител - за срока на лишаването.
(3) Лицата по ал. 1 могат да подават молба за вписване и преди да са отпаднали пречките по ал. 2, но вписването се извършва след отпадането на пречките.
(4) Народните представители, преподавателите по правни науки във висшите училища и научните сътрудници по правни науки в научните институти се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.
Нещо неясно?
Закон за адвокатурата:
Чл. 5. (1) Не може да бъде адвокат:
1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;
2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия.
(2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:
1. е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество;
2. е държавен служител;
3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт;
4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и дознател, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е лишено от правоспособност като нотариус или частен съдебен изпълнител - за срока на лишаването.
(3) Лицата по ал. 1 могат да подават молба за вписване и преди да са отпаднали пречките по ал. 2, но вписването се извършва след отпадането на пречките.
(4) Народните представители, преподавателите по правни науки във висшите училища и научните сътрудници по правни науки в научните институти се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.
Нещо неясно?
-
ianeva - Потребител
Благодаря, всичко е ясно. Просто се зачудих, защото една колежка- вписан и практикуващ адвокат, постъпи на работа по трудово правоотношение.Явно при вписването само трябва да е прекратено трудовото правоотношение, а след това може да се сключват и трудови договори, освен граждански.
- zzzzz
- Потребител
zzzzz написа:Благодаря, всичко е ясно. Просто се зачудих, защото една колежка- вписан и практикуващ адвокат, постъпи на работа по трудово правоотношение.Явно при вписването само трябва да е прекратено трудовото правоотношение, а след това може да се сключват и трудови договори, освен граждански.
Внимавай, чл. 5,а л.1 посочен по- горе, не е изискване, което важи само към момента на вписването. Точният цитат е: "Не може да бъде адвокат.", та си помисли и потълкувай това. Ал.2 говори за вписване.
Адвокатката, която даваш за пример, може да е с прекратени адвокатски права към момента, към който е сключила трудовия си договор. Също така ако тя е в нарушение би следвало да си наясно, че това може да има последици за нея. Нека същите да не се проявят и спрямо теб.
Виж също и: чл. 23. (1) Адвокатът временно преустановява упражняването на адвокатската професия, когато бъде избран на длъжност, която е несъвместима с упражняването на адвокатската професия, както и поради болест или друга основателна причина. При временно преустановяване упражняването на адвокатската професия адвокатът заплаща вноските към адвокатския съвет и Висшия адвокатски съвет, освен в случай на преустановяване поради болест.
(2) Временното преустановяване на упражняването на адвокатска професия, както и възобновяването му се вписват в регистъра на адвокатската колегия и в Единния регистър на адвокатите въз основа на заявление на адвоката.
- Julyan
- Потребител
Да, наистина сте прави. Явно никой не казва какво е реалното му положение, а въпросната адвокатка е с 10-гоидшна практика, та си помислих, че аз нещо не тълкувам правилно ЗА.
- zzzzz
- Потребител
zzzzzzzzzzzzz,
няма проблем адокатът да работи на граждански договор към дадено търговско дружество, а и не само към него (май). Но убеден съм, че на трудов такъв не е възможно, с оглед на цитираните от колегата разпоредби от ЗА. В случай на тяхното нарушаване, срещу работещия на трудов договор адвокат може да бъде образувано дисциплинарно производство от страна на Дисциплинарния съд към колегията в която е вписан, съответно до налагане на дисциплинарно наказание (пак от ЗА).
Така че дерзайте по Граждански договор!
няма проблем адокатът да работи на граждански договор към дадено търговско дружество, а и не само към него (май). Но убеден съм, че на трудов такъв не е възможно, с оглед на цитираните от колегата разпоредби от ЗА. В случай на тяхното нарушаване, срещу работещия на трудов договор адвокат може да бъде образувано дисциплинарно производство от страна на Дисциплинарния съд към колегията в която е вписан, съответно до налагане на дисциплинарно наказание (пак от ЗА).
Така че дерзайте по Граждански договор!
- monahiniata
- Младши потребител
защо не го направите по-лесно за Вас-впишете са като адвокат и прекратете трудовия договор , а се уговорете с работодателя да работите по граждански договор за същите пари, ако е възможно .
- pitasht
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|