Моля ви за съвет.
Преди 2 години лицето А ми прехвърли чрез покупко-продажба част от магазин с право на ползване до смъртта си - тоест лицето А ползва имота (частта от магазина), като взема наема. Другите части са собственост на други мои роднини. Нотариалният акт от покупко-продажбата, въпреки че е на мое име, е в лицето А, "за да не го загубя", както заяви след покупко-продажбата. Имам му/и пълно доверие, затова оставих така нещата. Лицето А държи да плаща данъка върху имота, за което не се възпротивих.
Но!! Наскоро поиска от мен да му/и продам отново имота срещу заплащане на пазарна стойност. За мен този имот е добра инвестиция, която ще мога да ползвам в някой бъдещ момент и не желая да го продавам, а и пари не желая да взимам от лицето А. Не знам каква е истинската причина за решението, но предполагам че един от съсобствениците желае да придобие по-голям дял от магазина и по негово желание лицето А заяви пред мен, че желае да си върне пълната собственост върху дяла, който ми е прехвърлен.
Въпросите ми са:
1. Мога ли да си извадя дубликат на нотариалния акт чрез упълномощено лице в съответния град, където е издаден, въпреки че оригиналът съществува, но надали лицето А ще желае да ми го даде?
2. Може ли по някакъв съдебен път или по давност да ми отнемат имота? Лицето А има ли права, с които да придобие отново пълни права върху дела от имота без мое съгласие?
3. Това че нотариалният акт не е в мен, а в лицето А, застрашава ли правото ми на собственост, макар и гола собственост, по някакъв начин?
4. Ако препродам собствеността си на друго доверено лице - има ли смисъл, с цел да запазя имота си?
5. Ако продължавам да не плащам данък, това ще означава ли че не се интересувам от имота и съответно лицето А ще може ли да предяви някакви претенции?
Благодаря предварително за отговорите.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ!Гола собствност-лицето А желае да си възвърне правата
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Данък се дължи от носителя на право на ползване - от лицето А. Тоест неплащането му от Вас е нещо нормално и по никакъв начин не води до извода, че сте спрели да се интересувате от имота. Ако желаете, можете и Вие да го плащате, разбира се - всеки може да плати чуждо задължение.
-
portokal - Старши потребител
Цъ. Данък сгради и такса смет се заплащат от позвателя, така пише в ЗМДТ.
А че собственикът може да дължи подоходен данък, ДДС, данък върху наследството, данък при придобиване на недвижими имоти, данък сгради за друг свой имот... може. Но не дължи за гола собственост данък сгради ("данък върху недвижимите имоти", или "данък огради", дето му викала някаква циганка).
Чл. 11 от ЗМДТ - "данъчно задължен е ползвателят", а не примерно "данъчно задължен е и ползвателят" или "данъчно задължени са ползвателят и собственикът".
Не е имало спор за това никога. Между другото, аз съм такъв гол собственик и съобщенията за данъка идват на името на нашите (те са ползватели), макар че номерът на партидата на имота започва с моето ЕГН.
Чл. 11. (1) Данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти.
(2) Собственикът на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, е данъчно задължен и за този имот.
(3) При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.
(4) При концесия данъчно задължен е концесионерът.
А че собственикът може да дължи подоходен данък, ДДС, данък върху наследството, данък при придобиване на недвижими имоти, данък сгради за друг свой имот... може. Но не дължи за гола собственост данък сгради ("данък върху недвижимите имоти", или "данък огради", дето му викала някаква циганка).
Чл. 11 от ЗМДТ - "данъчно задължен е ползвателят", а не примерно "данъчно задължен е и ползвателят" или "данъчно задължени са ползвателят и собственикът".
Не е имало спор за това никога. Между другото, аз съм такъв гол собственик и съобщенията за данъка идват на името на нашите (те са ползватели), макар че номерът на партидата на имота започва с моето ЕГН.
Чл. 11. (1) Данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти.
(2) Собственикът на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, е данъчно задължен и за този имот.
(3) При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.
(4) При концесия данъчно задължен е концесионерът.
-
В качеството си на собственик може да поискате заверен препис от нотариалния акт от Агенция по вписванията при Районния съд по местоположение на имота. Той има силата на оригиналиа и ще ви свърши работа дори и оригиналът да е изгубен, откраднат или унищожен.
Хубаво е да си приберете оригинала. Формално "А" нищо не може да направи с него, но с едно фалшиво пълномощно и две декларации, заверени от всеки селски кмет може да продаде имота. Впрочем и без оригинал може, но е по-добре Вие да имате оригинал, а той препис, а не обратното.
Давността може да бъде повод за притеснение. Ако някой владее имота като свой 10 години, може да го придобие по давност ако Вашият ползвател не реагира. Тогава трябва да реагирате Вие.
Хубаво е да си приберете оригинала. Формално "А" нищо не може да направи с него, но с едно фалшиво пълномощно и две декларации, заверени от всеки селски кмет може да продаде имота. Впрочем и без оригинал може, но е по-добре Вие да имате оригинал, а той препис, а не обратното.
Давността може да бъде повод за притеснение. Ако някой владее имота като свой 10 години, може да го придобие по давност ако Вашият ползвател не реагира. Тогава трябва да реагирате Вие.
- kpy
- Потребител
kpy, не може така с лека ръка да се хвърлят думи, като се поставят извън закона действията на селските кметове. Те са представители на местната власт в РБългария. Призовавам за уважение към институциите!!!
После- за каква давност говорите. Ползвателят е държал имота на валидно правно основание и действията му по никакъв начин не могат да се квалифицират като давностно владение.
milex, четете внимателно останалите мнения.
После- за каква давност говорите. Ползвателят е държал имота на валидно правно основание и действията му по никакъв начин не могат да се квалифицират като давностно владение.
milex, четете внимателно останалите мнения.
- razli4na
- Активен потребител
Clavdivs. отправи забележка, която приемам.
Към питащия- вземи си препис от договора за наем, иначе въпроса за придобивната давност, който преди малко изключих, може да се окаже актуален.
Към питащия- вземи си препис от договора за наем, иначе въпроса за придобивната давност, който преди малко изключих, може да се окаже актуален.
- razli4na
- Активен потребител
Уважаема различна, считам, че даването на такива права на "институциите" е огромен проблем и рано или късно трябва да отпадне. Прекалено често се злоупотребява с това право, повярвайте ми, доста често съм се сблъсквал с това. Какво да си мислите за "институцията", когато получите пълномощно от човек, който по това време е бил в чужбина, пълномощно от умрял преди поне 10 години/не го дешифрирали като такъв в удостоверението за наследници/, както и откровено фалшива огромна пачка от пълномощни, заверени с печат на кмета на с. Аврен с които бяха извършени разпоредителни действия със стотици "бонове от масовата приватизация"р включително с моите. Ако бях нотариус, бих отказал изповядване на сделка, извършвана с кметски пълномощни и преписи.
За давността не сте ме прочела внимателно. Нямам предвид ползвателя да претендира за придобивна давност срущу собственика, а възможността този ползвател да не се противопостави на трето лице.
За давността не сте ме прочела внимателно. Нямам предвид ползвателя да претендира за придобивна давност срущу собственика, а възможността този ползвател да не се противопостави на трето лице.
- kpy
- Потребител
kpy, питате какво да си мислите за институциите?- ами каквото си мислим и ние в подобни случаи за нотариусите- няма да изреждам случаи.
Относно давността- в предходния пост съм направила уточнение в този смисъл. Приемам забележката Ви и повтарям казаното: "Към питащия- вземи си препис от договора за наем, иначе въпроса за придобивната давност, който преди малко изключих, може да се окаже актуален."
Относно давността- в предходния пост съм направила уточнение в този смисъл. Приемам забележката Ви и повтарям казаното: "Към питащия- вземи си препис от договора за наем, иначе въпроса за придобивната давност, който преди малко изключих, може да се окаже актуален."
- razli4na
- Активен потребител
portokal написа:Между другото, аз съм такъв гол собственик и съобщенията за данъка идват на името на нашите (те са ползватели), макар че номерът на партидата на имота започва с моето ЕГН.
Portokal, при мен тази година съобщението за данъка дойде на мое име, но лицето А пожела да плати данъка. Доколкото разбирам от писаното по-дбре ще е догодина аз да платя данъка (ако това ще се счете за заинтересованост към имота от моя страна?). Но според цитирания закон "(3) При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.", така че реално няма смисъл да плащам данъка? Май се обърках тук малко.
- milex
- Нов потребител
razli4na написа:вземи си препис от договора за наем, иначе въпроса за придобивната давност, който преди малко изключих, може да се окаже актуален.
От къде мога да си взема препис от договора за наем, като за съжаление не знам нито номера, нито нищо за този договор ? С пълномощно възможно ли е да го взема и ако да - достатъчно ли е да пиша, че "упълномощавам лицето Б да взема препис от договор за наем" - май е много общо казано.
А защо в противен случай въпросът за придобивната давност може да се окаже актуален?
- milex
- Нов потребител
Предполагам, че не сте декларирали правото на ползване в общината (или преди в данъчното подразделение). Другояче ми е трудно да си го обясня.
Препис от договора за наем можеш да вземеш от службата по вписванията. Заплаща се такса. Не ти трябва пълномощно, книгите по вписванията са достъпни за всеки. Трябва да знаеш трите имена и ЕГН на наемодателя, тоест на ползвателя.
Препис от договора за наем можеш да вземеш от службата по вписванията. Заплаща се такса. Не ти трябва пълномощно, книгите по вписванията са достъпни за всеки. Трябва да знаеш трите имена и ЕГН на наемодателя, тоест на ползвателя.
-
Така е, portokal, но в случай, че договорът за наем е вписан. Знаем, че това действие не е задължително. Тогава собственикът ще може да се снабди с него като просто го поиска от ползвателя или от наемателя. Ако последният откаже, собственика е снабден по закон с искове за защита на собствеността си. Тука наистина ще препоръчам АДВОКАТ. Ако питащият действително държи на собствеността си и желае да я запази, да "развържи кесията" и да ангажира професионалист. И приключвам с темата.
- razli4na
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|