начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Напускане без право на отпуск?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане без право на отпуск?

Мнениеот shaby » 24 Юли 2007, 08:15

Работя от скоро и все още нямам право на отпуск (нямам 8 месеца трудов стаж). Подадох си предизвестие за напускане на 03.07 заради по-добра работа. Вчера колега ми каза, че условието да имаш 8 месеца стаж вече не важи. Това е и въпроса ми - имам ли право на отпуск сега? Благодаря Ви за помощта!
shaby
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 24 Юли 2007, 08:48

Здравейте,

Изискването за стаж е общ 8 месечен, а не при определен работодател. Вие имате право на платен годишен отпуск в разпер пропорционален на отработеното от Вас време. При прекратяване на тр. договор, работодателят ви дължи обезщетение за неизпозлван отпуск.

Повече относно правото на ползване на отпуск, можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/ , в раздел Трудово право.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 24 Юли 2007, 09:44

Да добавя към казаното, че дори да нямате общия 8-месечен стаж и да нямате право реално да си ползвате отпуска, при напускане пак Ви се дължи обезщетение пропорционално на отработените месеци.
Примерно работите за пръв път, имате право на 20 дни отпуск, отработили сте 6 месеца, не можете да ползвате засега нищо, но при напускане Ви се изплаща обезщетение за 10 дни отпуск.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Трудово право