начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Бъркотия с общинска земя и право на строеж ПОМОЩ!

Казуси за недвижими имоти

Бъркотия с общинска земя и право на строеж ПОМОЩ!

Мнениеот maria_mileva » 19 Юли 2007, 10:08

Колеги, доста съм боса в сферата на недвижимите имоти и ще съм благодарна за всяка помощ. И така - закупихме общинска земя с подземен строеж и право на построяване на 5-етажна сграда. Земята е купена на търг и ни е продадена БЕЗ ТЕЖЕСТИ. Сега се установява, че има учредено право на строеж върху част от нея и забележете - ламаринена постройка, без по документи да е ясно каква е постоянна или временна. Искаме да направим ремонт на подземието, но собственика на ламарините е пуснал жалба в общината. А и в случай, че започнем строителство на сграда, какво се случва с това право на строеж??? Длъжни ли сме да се съобразим с него и да го включим в сградата или следва да се счита като подобрение в чужд имот и му дължим обезщетение?
maria_mileva
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 19 Юли 2007, 11:57

А кой и кога е учредил правото на строеж за ламарините, като сте закупили имота без тежести. Направили ли сте проверка за тези обстоятелства?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 19 Юли 2007, 12:21

Аз имам следните въпроси , за да се ориентирам в обстановката,защото от това,което пишете не ми стана много ясно:
1. Вие сте купили собствеността върху земята и по план там може да се строи до 5 етажа или сте купили правото да построите 5 етажна сграда?
2.Как разбрахте че купихте имота без тежести-така пише в договора или Вие си го проверихте по надлежния ред?
3.Кой е учредил правото на строеж на "човека с ламарините"?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rts » 19 Юли 2007, 16:34

Най-добре е да видите документите за собственост на "ламарините" и да ги съпоставите с учреденото преди търга право на строеж - ако "ламарините" са построени законно и в съответствие с учреденото право, имате проблем. Може да се окаже, че сте си купили земя, но собственикът на постройката е друг - това не може да не влияе върху намерението Ви да строите.
rts
Активен потребител

Мнениеот maria_mileva » 20 Юли 2007, 20:49

Здравейте пак.
1. Купихме собствеността върху земята и право на строеж на 5 ет. сграда.
2. Става въпрос за около 500 кв. м.
3. Построените вече ЗАКОННО "ламарини" с право на строеж са 80 кв.м.
4. Правото на строеж е учредено от общината, също тя продаде и тези /нашите/ 500 кв. м.
5. За учреденото право на строеж няма определени граници в съществуващият УПИ. Там се намират и нашата земя и има разположени и стари обществени сгради.
Благодаря за въпросите и за интереса. С нетърпение ще чакам по-конкретен отговор. Всъщност хората в общината въобще не знаят какво да ни отговорят :)))
maria_mileva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юли 2007, 11:57

Струва ми се ,че нещо бъркате . Не може да се купи право на собственост и едновременно с това право на строеж върху същата земя. Тези 500кв.м. , които сте купили ,какво представляват-Част от парцел или отделен парцел, защото казвате ,че има и други обществени сгради. Най добре вижте акта за собственост на общината.
И най-вече, обърнте се към адвоката, който ви е съветвал при сделката.
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси