начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Жалба почл.178 ал.5 от ЗУТ

Казуси за недвижими имоти

Жалба почл.178 ал.5 от ЗУТ

Мнениеот memkasa » 21 Юли 2007, 16:14

Моля, помогнете! Кажете ми как да подам жалба до общината. Живеем в кооперация, без акт 16 и без право н аползване/ по вина на строителя/.Получихме констативен протокол и имаме 7 дни за обжалване.Ако пропуснем срока следва спиране на ток, вода и др комуникации, запечатване и освобождаване на сградата. Може ли някой да ми изпрати примерен образец на жалбата и да ме посъветва какво да правим. Тази жалба от всеки живущ поотделно ли трябва да е или обща жалба? Благодаря предварително! Касабова
memkasa
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Юли 2007, 10:03

Първо констативният акт не може да се обжалва.Дават ви 7 дни за възразите /в свободен текст/.После, ако не ви уважат възражението ще има заповед, която може да обжалвате.За съдебнато производство ще ви е необходим адвокат, но ако нещата са такива, каквито ги описвате не виждам смисъл да се обжалва.
По-скоро трябва да приемете сградата по съответния ред.
georgi07
Потребител

Мнениеот Julyan » 23 Юли 2007, 10:28

georgi07 написа:Първо констативният акт не може да се обжалва.Дават ви 7 дни за възразите /в свободен текст/.После, ако не ви уважат възражението ще има заповед, която може да обжалвате.За съдебнато производство ще ви е необходим адвокат, но ако нещата са такива, каквито ги описвате не виждам смисъл да се обжалва.
По-скоро трябва да приемете сградата по съответния ред.

Освен това заповедта подлежи на изпълнение веднага, дори и да я обжалвате, като съдът може да спре изпълнението й, ако поискате това, но не е длъжен да го направи.
В съдебната практика такива случаи са рядкост /имам предвид съдът да спре изпълнението на такава заповед/. По- чести са отказите от такива молби. Обикновено в определенията на съдилищата по този въпрос /спиране изпълнението на заповедта по чл. 178, ал.5, във вр. с чл. 217, ал.1, т.3 и ал.2 на ЗУТ/, най- често се казва, че законодателят е предвидил предварително изпълнение на заповедта, тъй като ползването на строежи, които не са въведени в експлоатация по реда на чл. 177 ЗУТ са по презумпция опасни за живота и здравето на хората и е налице възможност по чл. 178, ал. 7 от същия закон за изпълнение изискваншията на закона, след което достъпът до строежа би следвало да се разреши, както и да се включи отново същият към съответните доставчици на вода, ел. енергия и т.н.
Проблемът Ви, естествено, е трудно да разрешите сама, без специализирана правна помощ. Това не е дело за увеличаване на издръжката, което да можете да водите и сама.
Julyan
Потребител

отговор от Касабова

Мнениеот memkasa » 23 Юли 2007, 11:16

Не съм онемяла! Не очаквах толкова бърз отговор. Съгласни сме да наемем адвокат, естествено срещу заплащане! Не съм си и помисляла да искам услуга безплатно!!!!Дайте координати, за да се свържем с някой, който е съгласен да се заеме с тази каша.
memkasa
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Юли 2007, 11:39

Проблемън ви няма да се разреши чрез съд.Поради какви причини сградата не е приета?Коя категория е?Има ли надзор?Ако има той трябва да задвижи процедурата по приемане.
Ако няма се обърнете към консултантка фирма-там ще погледнат документите /и те си имат юрист/ и ще ви дадат доста по-компетентно мнение от някой адвокат дето само е чувал за ЗУТ.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси