- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
постъпване на работа по време на болничен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
постъпване на работа по време на болничен
Искам да запитам за моя приятелка, тя е била на бюрото по труда до момента в който започва да тече болничният й по майчинство който е 45 дни преди термина. 10 дни след като влиза в този болничен тя си намира работа, до тогава е била безработна. Въпросът ми е - ще може ли тя да си ползва болничен по майчинство и изобщо майчински след като постъпи във тази фирма, при условие, че вече е влязла в периода в който трябва да излезе в болничен поради бременност и майчинство?
- teti71
- Нов потребител
Имам и още един въпрос. Жената има още едно детенце на 1г. за кото в момента не взема майчински поради това че е безработна, всъщност тя беше съкратена по време не отпуска си по майчинство за първото дете. Ако сега започне работа, ще придобие ли право да получава майчински и за него?
- teti71
- Нов потребител
Не виждам смисъл някой работодател да назначи човек, който още в същия момент ще има право на отпуск по чл.163 КТ. А как ли ще "погледне" на въпроса НОИ предвид чл.74 КТ?
А отговора на другия въпрос зависи и от това дали вашата "позната" има 6 месеца осигурителен стаж:?:
А отговора на другия въпрос зависи и от това дали вашата "позната" има 6 месеца осигурителен стаж:?:
- dask
- Потребител
Наистина изглежда неестествено, но може да се случи принципно. Може ли да ми цитирате чл.74
Имаче тя има 12г. осигурителен стаж.
Имаче тя има 12г. осигурителен стаж.
- teti71
- Нов потребител
Обичам рози, благодаря!
Но жената наистина се е оплела и аз мисля да я взема на работа, още повече, че не е омъжена. С две деца какво ще прави? Какво някой ще ми забрани ли?
Но жената наистина се е оплела и аз мисля да я взема на работа, още повече, че не е омъжена. С две деца какво ще прави? Какво някой ще ми забрани ли?
- teti71
- Нов потребител
Никой не би могъл да ви забрани.
Но ако искате подобна "услуга" на позната да не ви излезе солена, ще трябва Вие да ме поканите на вечеря.
Не мога да си давам координатите, защото е неетично да си правя реклама, пратете вие
Но ако искате подобна "услуга" на позната да не ви излезе солена, ще трябва Вие да ме поканите на вечеря.
Не мога да си давам координатите, защото е неетично да си правя реклама, пратете вие
- dask
- Потребител
Станахте сайт за запознанства, май че!
Mоже да изпратите координатите си на e-mail: teti_71@abv.bg
Знае ли човек кога ще му потрябва адвокат
Mоже да изпратите координатите си на e-mail: teti_71@abv.bg
Знае ли човек кога ще му потрябва адвокат
- teti71
- Нов потребител
Теди, помисли логично. Ако ти си работодател, който търси служител би ли наела лице в болнични преди раждане?
Първо за да работи бременна служителка по време на 45 дневния болничен преди раждане до колкото зная се изисква специално разрешение от Инспекцията по труда. Второ никой не знае кога тя ще се върне на работа. Има право на отпуск за отглеждане на дете го 2 годишна възраст, а после и на неплатен, макар че той е до седем годиншна възраст на детето, но вся пак тя би могла да по ползва непосредствено нслед платения.
И все още ли мислиш, че работодател търсещ реален служител ще я наеме? Доста се е моткала твоята позната....можела е в по-ранните месеци да си "потърси работа"!!!
Не зная юристите ще кажат, но на мен ми се струва невъжможно да е била съкратена по време на отпуска си по майчинство за първото си дете, както казваш.
Първо за да работи бременна служителка по време на 45 дневния болничен преди раждане до колкото зная се изисква специално разрешение от Инспекцията по труда. Второ никой не знае кога тя ще се върне на работа. Има право на отпуск за отглеждане на дете го 2 годишна възраст, а после и на неплатен, макар че той е до седем годиншна възраст на детето, но вся пак тя би могла да по ползва непосредствено нслед платения.
И все още ли мислиш, че работодател търсещ реален служител ще я наеме? Доста се е моткала твоята позната....можела е в по-ранните месеци да си "потърси работа"!!!
Не зная юристите ще кажат, но на мен ми се струва невъжможно да е била съкратена по време на отпуска си по майчинство за първото си дете, както казваш.
Доколкото разбрах са я принудили да напусне по собствено желание. Знаеш има начини да стане това. Така са я поставили в доста неблагоприятно положение. После наистина се е моткала, била е на бюрото по труда 4 месеца докато е влязла в болничния. Обаче сега разбра, че социални грижи дават само помощи, а ако иска да и текат осигуровки трябва да се води на трудов договор. И така се обърна към мен за помощ. Аз също не съм много запозната, макар и да искам да и помогна. Затова питам.
- teti71
- Нов потребител
Вероятно е разбрала и че като безработна от сициални грижи има право на една година платен отпуск, а ако осигурена до навършване на две годишна възраст на детето.
Ето точно за това е проблемът при наемането й на трудов договор по време на болничният и престой преди раждане.
Ето точно за това е проблемът при наемането й на трудов договор по време на болничният и престой преди раждане.
Да, една година има право на 100лв и то без каквито и да е било осигуровки нито здравни, ното социални, направо си е помощ, а не отпуск.
- teti71
- Нов потребител
Ако наистина искате съвет ,моят е :НЕ НАЕМАЙТЕ НА РАБОТА ЛИЦЕ ,КОЕТО Е В БОЛНИЧНИ! Болничния затова се нарича така, защото лицено е нетрудоспособно. Вероятната ви цел е получаването на майчинство , но гърмите здраво ако го направите. В края на краищата , бремеността трае девет месеца и за първите седем месеца и половина, човек има достатъчно време да предприеме съответни действия.
- sunrise
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|