Здравейте,
бих искала да си разширя терасата на жилището с около 0,5 метра и да я затворя. Прочетох в ЗУТ, че ми трябва план съобразен и изготвен от конструктор. Доколкото рабрах ми трябва и разрешително от Районното кметство, където да подам молба за повишаване на данъчната оценка на имота.
Не разбрах обаче трябва ли да събера подписи от всички живущи във входа? Или може би на целия блок. Защото това ми се струва непосилна задача.
Не ми е ясно и следното ако някой съсед не е съгласен, нямам право ли?
Фирмата по строителен надзор, която смятам да ангажирам с проекта ми каза да действам без разрешения, накрая най-много глоба да отнеса. Така ли е? А могат ли да ми съборят терасата заради жалба на несъгласен съсед?
Благодаря Ви!
Ще съм благодарна и за насоки към добър адвокат по ЗУТ.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно разширяване на тераса
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Всичко зависи от съседите ви.Ако са разбрани и никой не пусне жалба няма да се разбере.Но ако някой се оплаче и се направи проверка ще се установи,че строежът ви е незаконен и ще подлежи на премахване.Глобите са малки, но няма да минете само с това.
Съветът ми е да потърсите друга надзорна фирма.И да си извадите разрешение за строеж.
Съветът ми е да потърсите друга надзорна фирма.И да си извадите разрешение за строеж.
- georgi07
- Потребител
Здравейте,благодаря за отговора. Аз че ще вадя разрешително за строеж ще вадя. Въпроса е, че се чудя дали за разрешително за строеж ми е нужно съгласието на съседите?
- solange
- Нов потребител
Виж следния член от ЗУТ:
Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
5. се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;
6. (нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради;
7. (нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) преустройството се извършва при условията на чл. 38, ал. 5 и 6 .
Добър адвокат ще ти вземе минимум 1000 евро, което ми се струва неразумно в твоя случай. Чл. 147 т. 12 - без инвестиц проекти. Трябва ти становище на инженер конструктор и разрешение за строеж. Може да послушаш и надзора, но рисквуаш да се събори за твоя сметка + глоба. Успех.
Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
5. се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;
6. (нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради;
7. (нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) преустройството се извършва при условията на чл. 38, ал. 5 и 6 .
Добър адвокат ще ти вземе минимум 1000 евро, което ми се струва неразумно в твоя случай. Чл. 147 т. 12 - без инвестиц проекти. Трябва ти становище на инженер конструктор и разрешение за строеж. Може да послушаш и надзора, но рисквуаш да се събори за твоя сметка + глоба. Успех.
- ttodoroff
- Младши потребител
Преди всичко прочетете Глава 24 "ИЗДАТИНИ НА СГРАДИТЕ" на Наредба №7 на МРРБ за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, за да си отговорите на въпроса дали това разширение с 50 см е допустимо по Наредбата. Теста / стравнително актуален / може да изтеглите от сайтовете на ДНСК или МРРБ.
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
И още: ако нещата стигнат / без да Ви го желая / до съд, ще Ви цитират чл.38 ЗС: външните стени са общи части... Така че не бихте могли да долепите колони без съгласието на съседите, а лично аз не си представям какво друго ще носи въпросното разширение от 50 см. За да го направите без колони, ще е нужно да се преизчислят товарите на цялата сграда - нужно е да се изготви конструктивна експертиза, и да се съчинят специални за Вашия случай детайли...
Да не подценяваме и Закона за авторското право и сродните му права. Още не съм протестирал, като остъкляват безразборно тераси по мои проекти, но и този момент ще дойде.
Да не подценяваме и Закона за авторското право и сродните му права. Още не съм протестирал, като остъкляват безразборно тераси по мои проекти, но и този момент ще дойде.
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|