начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли да се обжалва дисциплинарно уволнение и как

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли да се обжалва дисциплинарно уволнение и как

Мнениеот gremlini » 28 Юни 2007, 22:41

Преди два дни се скарахме с шефа ми и той буквално ме изгони от работа. На следващият ден аз отидох да разговарям с него относно прекратяването на трудовия ми договор. Той не пожела да разговаря с мен (тъй като отсъстваше и накарах колежка да говори с него по телефона). С нейна помощ разбрах, че договорът ми е вече прекратен, без обяснение по какъв начин и как, без издадена заповед за прекратяване. Днес отидох да проверя, след като ми е приключен договора, как стоят нещата. Първо шефът ми отказа да ми попълни документите и след заплаха, че ще се обърна към съответните компетентни органи се съгласи да ми попълни книжката. Тъй като не ми бе предоставена заповед за уволнение, в последствие разбирам (отново от колеги), че той иска да ме уволни дисциплинарно.
Питам дали има право на това, без да имам каквито и да е други нарушения.
gremlini
Нов потребител

Мнениеот nat » 29 Юни 2007, 10:49

вижте чл.330, ал.2 т.6 Кодекса на труда(КТ); чл.190-197 КТ, чл.335 КТ; чл.344 КТ и чл.358, ал.1, т.1 и 2 КТ и ще си огтоворите на въпросите
nat
Потребител

Мнениеот apk76 » 29 Юни 2007, 12:11

Уволнението е най-тежкото дисциплинарно наказание, поради което законодателят е посочил изрично случаите, в които може да бъде налагано - чл. 190 КТ Процедурата за налагане на дисц наказание включва редица правни действия на страните по трудовото правоотношение.
1.Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша р/с или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства. Санкция за неспазване на това изискване е отмяната на дисциплинарното наказание от съда. Съгласно чл. 193 (2) съдът отменя направо дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество само на формално основание, като установи, че работодателят предварително не е изслушал р/с или не е приел писмените му обяснения. Тази разпоредба не се прилага, когато обясненията на р/с не са били изслушани или дадени по негова вина.
2.Наказанието трябва да се наложи не по-късно от 2 мес. от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година о извършването му. Този срок е преклузивен, след изтичането му се погасява правото на работодателя да налага дисцип наказание.
3.Дисцип наказание се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага
4.Заповедта за дисцип наказание се връчва срещу подпис на р/с, като се отбелязва датата на връчването. От тази дата започва да тече срокът за обжалването на заповедта. При невъзможност заповедта да бъде връчена на р/с работодателят му я изплаща с препоръчано писмо с обратна разписка. Наказанието се смята за наложено от деня на връчване на заповедта на р/с или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка.
чл.358 КТ
Исковете по трудови спорове се предявяват в следните срокове:
1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) едномесечен - по спорове за ограничена имуществена отговорност на работника или служителя, за отмяна на дисциплинарно наказание "забележка" и в случаите по чл. 357, ал. 2.
2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) 2-месечен - по спорове за отмяна на дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", изменение на мястото и характера на работата и прекратяване на трудовото правоотношение;
3. 3-годишен - по всички останали трудови спорове.
(2) Сроковете по предходната алинея започват да текат:
1. за искове за отмяна на дисциплинарни наказания и за изменение на мястото и характера на работата - от деня, в който на работника или служителя е била връчена съответната заповед, а при искове относно прекратяване на трудовото правоотношение - от деня на прекратяването.
2. за другите искове - от деня, в който правото, предмет на иска, е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено. При парични вземания изискуемостта се смята настъпила в деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред.
(3) Срокът по ал. 1 не се смята пропуснат, ако преди изтичането му исковата молба е подадена до некомпетентен орган. В този случай исковата молба се препраща служебно на съда.
Производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите.
успех!
apk76
Потребител

Мнениеот gremlini » 29 Юни 2007, 16:10

Много ви благодаря!
gremlini
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 04 Юли 2007, 15:41

И какво пише като основание за прекратяване в трудовата ви книжка?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот jannovak » 06 Юли 2007, 19:07

Препоръка:
Ако в трудовата Ви книжка не пише "трудовия стаж е равен на осигурителния" поискайте УП-3.
jannovak
Младши потребител

Мнениеот gremlini » 15 Юли 2007, 12:47

Още не ми е върнал трудовата книжка. А и заповед още не съм подписвала. А относно писмените или устни обяснения - той нито ми е поискал такива и отказва да се срещне с мен или да разговаря с мен.
Това не е ли достатъчно основание за да се счете за невалидно дисциплинарното уволнение?
Предварително ви благодаря
gremlini
Нов потребител

Мнениеот jannovak » 15 Юли 2007, 12:57

Подайте жалба в инспекцията по труда, че не ви дават трудовата книжка. За задържането и Ви дължат обезщетение.
След като си получите трудовата книжка и видите по какъв член сте освободен, ще решите какво да правите. Не забравяйте, за текста "трудов стаж равен на осигурителния".
jannovak
Младши потребител

Назад към Трудово право