начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Казус със закупуване на имот

Казуси за недвижими имоти

Казус със закупуване на имот

Мнениеот MKuneva » 13 Юли 2007, 17:42

Здравейте! Имам казус със закупуване на недвижим имот и имам нужда от професионален съвет.

Имотът, който искам да закупя е на името на починал мъж, чиито наследници са съпругата му, пълнолетен син и непълнолетна дъщеря. Съпругата притежава и друг имот, който е дарение от родителите й и което дарение се оспорва от сестра й. На жената са й казали, че не може да продаде имотът, който искам да закупя, защото някакъв закон защитава от ощетяване непълнолетната дъщеря и не може да бъде продаден единствен имот. А имотът, който искам да закупя, се води единствен, тъй като по другия има спор.

Моля ви, кажете така ли е или ме заблуждават! Много ще съм признателна!
MKuneva
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 13 Юли 2007, 17:54

Пуснали са Ви по пързалката! Няма такова нещо да не може да се продава единствен имот. Дайте още информация!
prof_prof
Потребител

Мнениеот portokal » 13 Юли 2007, 18:03

При продажба на имот на лице под 18 години се иска разрешение от съда, който преценява интересите на детето. За това е ставало дума. Иначе изрично ограничение за един, два, пет и т.н. имота няма.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот MKuneva » 13 Юли 2007, 19:25

В случая трябва ли разрешение от съда за продажба на имота при положение, че майката представлява непълнолетното си дете. Все пак апартаментът е на името на съпруга и е придобит след брака.

Ако да, кой трябва да поиска разрешението, майката ли?

Благодаря за отговорите! Давате ми надежда, че все пак може и да го купя!
MKuneva
Нов потребител

Мнениеот zveti1980 » 14 Юли 2007, 11:09

След като дъщерята е непълнолетна, а не малолетна, тя действа лично и със съгласието на майка си в конкретния случай, поради което е необходимо:
1.Молба до закрила на детето
2.Молба до Районен съд
И двете са от името на детето и майката, последната като дал съгласие родител.
Към молбата се прилага съответно акт за собственост за имота, който ще бъде предмет на прехвърлителната сделка, Удостоверение за наследници, акт за раждане на детето.
В молбата трябва да се мотивира, защо е необходимо да се даде конкретното разрешение за продажба.
Издава се Удостоверение от РС, което съдията дава на база становище от социалните по първата молба, от голямо значение е местожителството на молителите, в смисъл процедурата се оказа, че е различна. Например в РС-град Асеновград, молба се подава само до съда, оттам служебно изискват становище от отдела.
Дано ти помогнах.
zveti1980
Младши потребител

Мнениеот MKuneva » 16 Юли 2007, 09:48

Много благодаря на всички за информацията и съветите! Успешна работна седмица! :)
MKuneva
Нов потребител

Назад към Имотни казуси