начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение

Мнениеот roshkovip » 13 Юли 2007, 19:32

Здравейте, моля за съвет за действие при следния казус:
Започвам работа като международен шофьор във фирма. Следват многократни молби за договор. Повече от месец след започване, договорът е факт. Карах технически неизправни МПС /като ми се обещаваше,че ще бъдат ремонтирани веднага след завършване на командировката/. Мислех, че просто е изключение. Да, ама не! Това се оказа практика. Имах неприятен инцидент поради спирачно
действие само на 3 от 10 колела с 22т товар. Карах с 30 км/ч - едва останах жив. Задачите бяха поставяни така, че беше е изключено да спазвам работното време и време за каране. Когато се опитвах
да работя по правилата ми се обавяваше, че не умея да се справям с поставените задачи. Когато обявих на работодателя си, че ще си търся друга работа, той започна да ми се моли като малко дете, да ми казва, че работници с моите умения трудно се намират, че
аз на него му трябвам, а той на мен не, което е самата истина. Въпреки, че си бях намерил друга работа, приех да остана щом обещава работа по правилата. Скоро след това се случи
така, че трябваше да поема нов курс с новозакупено, но също така неизправно МПС. Когато го попитах как да поема задачата с тези неизправности се опита да овърта, но когато разбра, че ще поема задачата само на негова писмена отговорност побесня, взе ми
ключовете от МПС в което имах много личен багаж каза, че приключваме трудовите взаимоотношения. След много уговорки се съгласи да ми върне част от багажа. Когато ми го връщаше ми подаде да подпиша документ за дороволно напускане и каза, че ще ми върне останалия багаж когато го подпиша. Аз отказах, а той ми обяви, че ме уволнява дисциплинарно защото не съм се явил три дена на работа.
От този ден не съм го виждал и чувал. Питах за адвокат, но се оказа трудна задача.
Благодаря предваително за съветите!
roshkovip
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 14 Юли 2007, 00:35

Не сте задължен да изпълнявате нареждания, които осъзнавате, че представляват нарушение или престъпление. Ситуацията е неприятна, но правото е на ваша страна.
Пишете по-конкретно за какво искате съвет, за да може адекватно да Ви се отговори.
prof_prof
Потребител

Re:

Мнениеот roshkovip » 14 Юли 2007, 11:07

Благодаря за отговора!
В общи линии това е често срещано явление в бранша. За над 10 години работа имам трудова книжка от 2005г. в която имам по шест месеца от двама работодатели. Писна ми от тази несправедливост. Когато обстоятелствата бяха на моя страна /бях си намерил работа/, той ми се помоли и аз отстъпих. Но в първия момент когато бяха на негова страна - получих нож в гърба. Помолих го да си коригира действията спрямо правилата и закона вместо да ме отстранява, но той отказа.
Само чувам за сериозни мерки в закрила на работниците срещу своеволията на работодателите, но не знам дали функционират.
По тази причина се обърнах към Вас за практически съвет.
Има ли смисъл да си търся правата и имам ли такива в случая или за пореден път да пия "студена вода"?
Към кой да се обърна?
Поздрави!
roshkovip
Младши потребител

Мнениеот roshkovip » 14 Юли 2007, 12:01

lyutiyat написа:Само не разбрах каква е " целта на занятието " ?

Благодаря за въпроса!
Целите са няколко:
Да се противодейства на наложената практика да се наемат само хора които са съгласни да работят незаконно, т.е. по принуда.
Да оспоря незаконното уволнение и съпътстващите го последици за мен и семейството ми.
Да защитя максимален брой от нарушените ми права.
Поздрави!
roshkovip
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 14 Юли 2007, 15:07

Първата цел не може да се постигне докато има не само работодатели, но и работници, които приемат да работят при условия противоречащи на закона.

Можете да оспорите незаконното уволнение, но първо се консултирайте с Кодекса на труда, а най-добре с адвокат.

По третия въпрос имате възможност да защитите не само Вашите собствени права, но и да спомогнете те да бъдат защитени и по отношение на други лица, които са в положение подобно на Вашето.

Конкретният Ви казус не може да се разреши тук, но възможности имате, някои от които посочени от lyutiyat.

В никакъв случай не си оставяйте с почерпката с чаша студена вода или друга студена течност :wink:
prof_prof
Потребител

Re:

Мнениеот roshkovip » 14 Юли 2007, 15:37

Благодаря за ценната информация!
Моля за съвет как лесно и достъпно
мога да се свържа с подходящия адвокат
в София.
Поздрави!
roshkovip
Младши потребител

Re:

Мнениеот roshkovip » 16 Юли 2007, 13:24

Странна работа... често срещани изрази "консултирайте се с адвокат", 'най-добра работа ще Ви свърши адвокат", "това е работа на адвоката", но когато се опре до намирането на такъв, всичко пропада...
roshkovip
Младши потребител

Назад към Трудово право