- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
скица на недвижим имот
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
скица на недвижим имот
Здравейте колеги. Необходимо е да извадя скица от общината на недвижим имот, УПИ, но се установява, че няма кадастрална карта на квартала, в който се намираме, а в момента се изгражда такава, от лица определени чрез заповед. Възможно ли е да изискаме от правоспосопно лице по Закона за кадастъра и имотния рег-р, да ни заснеме обекта и да направи кадастрален план, който след това да бъде удобрен, или е необходимо първо да има заповед на началника от службата по кадастъра по местонахождение на имота , който да разреши да се прави кад.план и след това да се прави кад. план. Ще има ли този план сила след това и въз основа на него в общината да ни издадат скица. Чета, че необходимите документи за издаване на скицата са : заявление, акт за собственост, такса и в 14 дневен срок я издават.
- cvete
- Нов потребител
Не може да стане така, както го описвате. Във вашия случай от отдел ТСУ в Общината могат да ви издадат удостоверение, което да ви свърши същата (предполагам) работа.
- valjo_007
- Младши потребител
какво е това удостоверение, изискват ни скица от една банка, за теглене на кредит, и такова удостоверение не знам дали ще свърши работа, опиши ми по добре това удостоверение, то вместо скица може ли да се приложи, не го знам това нещо.
Блатодаря предварително
Блатодаря предварително
- cvete
- Нов потребител
В какъв смисъл няма кадастрална карта?
По това, което описвате разбирам,че сега се изготвя кадастралната карта по ЗКИР. В такъв случай, до влизането й в сила , скиците се издават от отдел "ТСУ" на съответната община.
Променяно ли е предназначението на земята? Да не би да е земеделска ,извънграниците на населените места, затова да я няма в "ТСУ". Другия вариант е да се намира в селище с отпаднала регулация. При всички случаи ни е необходима по-конкретна информация.
По това, което описвате разбирам,че сега се изготвя кадастралната карта по ЗКИР. В такъв случай, до влизането й в сила , скиците се издават от отдел "ТСУ" на съответната община.
Променяно ли е предназначението на земята? Да не би да е земеделска ,извънграниците на населените места, затова да я няма в "ТСУ". Другия вариант е да се намира в селище с отпаднала регулация. При всички случаи ни е необходима по-конкретна информация.
- sunrise
- Активен потребител
земята е в регулация, но в момента има правоспособни лица, назначени със заповед по ЗКИР да съставят кадастралната карта, по стария кадасър сме били включени, но в момента се изготвя нов, ще е готов след няколко месеца. а на нас ни е необходима скица, в общината казват ,че няма кадастър. / в общината е ходил колега и ми каза , че са му казали , че няма кадастър/ Затова питам дали правоспособно лице може да състави кадастрален план, да се удобри със заповед на началника на Агенцията по кадастъра, и въз основа на него да ни издадат скица в общината.
Или процедурата е друга, ТСУ към общината ли трябва да имат някакви процедури при тях и да ни издадат скица, без ние да си викаме правоспособно лице по ЗКИР, което да ни направи кад. план?
Не знам , от мен се изисква да извадя на предприятието скица за имота, имота се състои от застроено дворно място и сгради в него, предприятието е завод. Като подам заявлението за издаване на скицата, и в общината ще ми кажат, че се прави нов кадастър, какво да направя , тъй като кадастъра се прави в момента.
Какво да направя, за да ни се издаде скица, без да има кадастрална карта на квартала все още?
Или процедурата е друга, ТСУ към общината ли трябва да имат някакви процедури при тях и да ни издадат скица, без ние да си викаме правоспособно лице по ЗКИР, което да ни направи кад. план?
Не знам , от мен се изисква да извадя на предприятието скица за имота, имота се състои от застроено дворно място и сгради в него, предприятието е завод. Като подам заявлението за издаване на скицата, и в общината ще ми кажат, че се прави нов кадастър, какво да направя , тъй като кадастъра се прави в момента.
Какво да направя, за да ни се издаде скица, без да има кадастрална карта на квартала все още?
- cvete
- Нов потребител
§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2004 г.) (1) До одобряването на кадастрална карта и кадастрални регистри:
1. скиците на недвижимите имоти се издават по досегашния ред;
2. кадастралните планове и регистрите (разписните списъци) към тях, одобрени по реда на отменените Закон за единния кадастър на Народна република България и Закон за териториално и селищно устройство, се поддържат от общинската администрация, като в тях се отразяват всички настъпили изменения в недвижимите имоти, по ред, определен с наредбата по чл. 31; измененията се одобряват със заповед на кмета на общината, а за градовете с районно деление - на кмета на района;
3. плановете, картите и регистрите, одобрени по реда на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, се поддържат от общинските служби по земеделие и гори при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието и горите;
4. данните по чл. 52, ал. 4 се предоставят на общинската администрация, която издава удостоверението по ал. 5 от същия член.
Докато нямате одобрена кадастрална карта, това е редът. Не може да искате ивдивидуално да се одобри за определен само имот кадастрална карта. От общината да си свършат работата. Картата може да я правят и две години.
1. скиците на недвижимите имоти се издават по досегашния ред;
2. кадастралните планове и регистрите (разписните списъци) към тях, одобрени по реда на отменените Закон за единния кадастър на Народна република България и Закон за териториално и селищно устройство, се поддържат от общинската администрация, като в тях се отразяват всички настъпили изменения в недвижимите имоти, по ред, определен с наредбата по чл. 31; измененията се одобряват със заповед на кмета на общината, а за градовете с районно деление - на кмета на района;
3. плановете, картите и регистрите, одобрени по реда на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, се поддържат от общинските служби по земеделие и гори при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието и горите;
4. данните по чл. 52, ал. 4 се предоставят на общинската администрация, която издава удостоверението по ал. 5 от същия член.
Докато нямате одобрена кадастрална карта, това е редът. Не може да искате ивдивидуално да се одобри за определен само имот кадастрална карта. От общината да си свършат работата. Картата може да я правят и две години.
- sunrise
- Активен потребител
Когато няма одбрена и влязла в сила кадастрална карта (в Агенцията по кадастъра), от Общината (или района-за градовете с районно деление) по искане са длъжни да Ви издадат СКИЦА на поземления имот, с очертаване и вписване и на УПИ-то (или забележка за идентичност с УПИ-то). Това от моято практика.
- rts
- Активен потребител
Благодаря !
Значи сега моя задача е да отида в Общината и да подам заявление до Главния архитект, и те въз основа на стария кадастър и настъпили промени, които съответно трябва да се одобрени от кмета да ни издадат скица. Еми не знам защо се му казали на колегата, че няма кадастър и не могат да ни издадат скица. Ако оттам откажат, с това оправдание, че нямакадастър , казвате че няма друг начин, т.е. самостоятелно кадастрален план не може да ни се издаде, от правоспособно лице по чл. 16 от ЗКИР.
Ако не искат да ми приемат документите, друг начин няма ,така ли, Вие казвате, че те са длъжни да ни издадат, въпреки, че няма кадастър?
Благодаря Ви!
Значи сега моя задача е да отида в Общината и да подам заявление до Главния архитект, и те въз основа на стария кадастър и настъпили промени, които съответно трябва да се одобрени от кмета да ни издадат скица. Еми не знам защо се му казали на колегата, че няма кадастър и не могат да ни издадат скица. Ако оттам откажат, с това оправдание, че нямакадастър , казвате че няма друг начин, т.е. самостоятелно кадастрален план не може да ни се издаде, от правоспособно лице по чл. 16 от ЗКИР.
Ако не искат да ми приемат документите, друг начин няма ,така ли, Вие казвате, че те са длъжни да ни издадат, въпреки, че няма кадастър?
Благодаря Ви!
- cvete
- Нов потребител
аз ходих до Агенция по кадастъра и те ми казаха да се свържи с правоспособните лица, по чл. 16 ЗКИР, обявени в сайта на Агенцията, които имат право да изготвят кад. планове. Ама няма да ни го признаят тоя план след това, така май става, и няма начин така, трябва в Общината да ни издадат скица, въпреки, че няма кадастър.
- cvete
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|