начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

прекратяване на трудов договор без предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на трудов договор без предизвестие

Мнениеот Deliana7 » 10 Юли 2007, 20:35

Имам въпрос относно чл.327 т.2 от КТ:
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
...
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
...
Имам сключен безсрочен трудово договор. В него е предвидено прекратяването да стане по условията на КТ със срок на предизвестие 1 месец. Подадох молба за прекратяване по взаимно съгласие, но ми беше отказано. Мога ли да използвам горецитирания член при положение, че работодателят не ми е внасял осигуровки последните 6 месеца? Това го знам от него, и го проверих в НОИ.
Deliana7
Нов потребител

Мнениеот Raffaello » 11 Юли 2007, 15:06

По-добре използвай тази възможност:
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
Raffaello
Младши потребител

Мнениеот iata » 11 Юли 2007, 17:32

и защо да е по-добре?
iata
Потребител

Re: прекратяване на трудов договор без предизвестие

Мнениеот Deliana7 » 11 Юли 2007, 20:14

Не мога да си позволя да изчакам един месец предизвестието или да платя на работодателя 1 заплата за неспазване срока на предизвестието. Търся начин за прекратяване без предизвестие, именно такъв ми беше въпроса- дали мога да използвам, че не са ми превеждани социални осигуровки- заплатата си получавах редовно... просто не съм сигурна какво точно е тълкуванието на т.2 от горецитирания член и каква е практиката...
Deliana7
Нов потребител

Мнениеот toti99 » 12 Юли 2007, 10:37

Не може да се възползваш от члена за неплатени заплати , защото ти пишеш че си я получавал. неплащането на осигуровките не влиза в този текст. Напускал съм точно по този член . Неплатени заплати 3 месеца. Отидох на работа сутринта и веднага подадох заявление за напускане по гореспоменатия член . Никакво изчакване , никакво предизвестие. Само ,че трябва заявлението да бъде заведено с входяш номер ,и да имаш екземпляр за тебе . Ако нямаш последните неща не може да ти се отвори парашута.
toti99
Потребител

Мнениеот Raffaello » 12 Юли 2007, 11:08

Не съм разбрала, че не можете да изчакатe да изтече срока на предизвестието :oops:

В хипотезата на чл. 327, ал. 1, т. 2 КТ не се включва неплащането на дължимите осигурителни вноски от страна на работодателя, т.е. при Вас е неприложима тази норма.

Прегледах отново КТ и не мога да открия друг начин да прекратите трудовото си правоотношение веднага.
Последна промяна Raffaello на 12 Юли 2007, 14:41, променена общо 1 път
Raffaello
Младши потребител

Мнениеот rts » 12 Юли 2007, 11:54

Ако не сте си използвали платения отпуск - пуснете молба за платен (а може и неплатен отпуск). Веднага след като Ви позволят ползването на отпуска пуснете предизвестие за прекратяване на договора (срокът му тече по време на отпуска). Можете да ползвате и болничен по време на предизвестието.
rts
Активен потребител

Мнениеот ElenaI » 12 Юли 2007, 12:43

А какво би станало, ако човек просто спре да ходи на работа.
ElenaI
Нов потребител

Мнениеот rts » 12 Юли 2007, 13:20

Ще ви уволнят дисциплинарно и ще дължите обезщетение на работодателя си. Ако не Ви пука-действайте.
rts
Активен потребител

@

Мнениеот alek.dskbank » 12 Юли 2007, 13:45

! :?: :?:
alek.dskbank
Младши потребител

Мнениеот dalila2308 » 12 Юли 2007, 16:42

Осигуровки и заплати се плащат в един ден или в два последователни дни.
След като не са внесени осигуровки, значи не са платени заплати.
Предполагам работодателят няма да признае, че са платени заплати без осигуровки, защото нагазва в дълбоки води :)

Според мен спокойно можете да се позовете на чл. 327 КТ.
dalila2308
Младши потребител

Мнениеот Deliana7 » 12 Юли 2007, 20:38

Благодаря на всички :)
Deliana7
Нов потребител

Мнениеот sluncho » 15 Юли 2007, 22:55

Към тези размисли, дали мога да Ви задам и аз на свой ред един въпрос? Става въпрос за следното - в дело за издръжка, се иска ответника да отговори на въпрос по чл.114 от ГПК не е ли вярно че получава труд.възнаграждение в размер на 500 лева, а той представя трудов договор, напр.за 230 лева с молба съдът да приеме че е отговорил на въпроса. На това от ответната страна се иска да бъде представена декларация с удостоверяване на реалните доходи на лицето под страх от наказателна отговорност, като при отказ се иска приложението на чл.128, ал.2 от ГПК по отношение на твърдяното за размера на доходите му. Какво да направи сега човека - ако декларира, че получава 450 лева, няма ли да навреди на работодателя си, вкл. и с риск да изгуби работата си / т.е. да признае че последния води "двойно" счетоводство/ ...или да не подписва такава декларация с риск от приложението на чл.128, ал.2 от ГПК? Какво мислите?
sluncho
Младши потребител

Мнениеот sluncho » 16 Юли 2007, 22:57

А!? Не може да бъде!? :!: :? :roll: Лютият нямал мнение по този въпрос вече втори ден!Хайде, изпрати и мен при адвокат или някоя редичка от емотикончета!!! :x Няма ли някой колега да изрази мнение? Не мислех, че ще бъдете така затруднени...лека нощ! :D
sluncho
Младши потребител

Мнениеот dalila2308 » 17 Юли 2007, 20:36

lyutiyat, ако прочетете КСО ще разберете, че осигуровки и заплати ТРЯБВА да се изплащат в един и същ ден или в два последователни дни.
След като не са платени осигуровки, следователно не са платени и заплати.
Ако се докаже, че е платил заплати без осигуровки, подлежи на санкции он НАП, а те не са никак малки :)
dalila2308
Младши потребител

Назад към Трудово право